Kokeile kuukausi maksutta

Talotekniikka-alan suhdannenäkymät heikkenivät kertaheitolla

Ukrainan sota heittää sen synkimmän varjon talotekniikka-alan tulevaisuuden odotuksiin. Uudisrakentaminen hiipuu kiihtyvällä tahdilla ja korjausrakentamisen kasvuodotukset on nyt kuopattu. Elämme epävarmaa aikaa, eikä tilanteeseen odoteta pikaista helpotusta.

Työmailla ei ole vielä hiirenhiljaista, mutta urakoitsijoiden näkymät ovat synkentyneet jo selvästi. Kuva: Pentti Vänskä

Talotekniikkaliitto toteutti talotekniikka-alan suhdannekyselyn LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n sekä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenistölle 31.8.-12.9.2022. Kyselyyn vastasi 248 yritystä. Suhdannekyselyn saldo olikin yksi synkimmistä pitkiin aikoihin, joskin valoakin on näkyvillä.

Uudisrakentamisen lievä hidastuminen vaihtui ripeäksi sukellukseksi kaikilla osa-alueilla. Lähes 70 prosenttia vastaajista ennakoi asuntojen uudisrakentamiseen reilua notkahdusta. Noin 60 prosenttia vastaajista uskoo toimisto- ja liiketilojen rakentamisen vähenevän. Keski-Pohjanmaalla teollisuusrakentamisen ja julkisen rakentamisen kehitysodotukset ovat positiivisimpia.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talotekniikka-alan suhdannenäkymät heikkenivät kertaheitolla”

Viimeisimmät näkökulmat