Kokeile kuukausi maksutta

Muutokset asuntojen lämmitystavoissa eivät yllätä – omakotitaloista yli kolmannes lämpiää sähköllä

Maalämpö on yleistynyt kaikissa talotyypeissä.

Maalämpökaivon porausta Lohjan Virkkalassa. Kuva: Milla von Konow

Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon ennakkotietojen mukaan maalämpö ja ilmalämpöpumppu ovat yleistyneet pääasiallisina lämmitystapoina etenkin omakotitaloissa vuosiin 2012 ja 2016 verrattuna. Sähkö- ja öljylämmityksen osuudet ovat vastaavasti laskeneet. Tiedot ovat kotitalouksien ilmoittamia.

Maalämpö yleistyi pääasiallisena lämmitystapana jokaisessa talotyypissä. Kaikista taloista 9 prosenttia lämmitetään maalämmöllä. Suurinta kasvu on ollut omakotitaloissa, joissa maalämpöä hyödyntää 15 prosenttia, sekä muissa pientaloissa, kuten rivitaloissa sekä paritaloissa, joissa maalämpöä hyödyntää 11 prosenttia.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Muutokset asuntojen lämmitystavoissa eivät yllätä – omakotitaloista yli kolmannes lämpiää sähköllä”

  1. Olisi hienoa, jos Rakennuslehti tekisi puolueettoman vertailun eri lämmitystavoista, jossa vertailtaisiin niiden investointi-, käyttö-, ja huoltokustannuksia eri kokoisissa omakotitaloissa, arvioidut käyttöiät sekä takaisinmaksuajat. Vertailussa voisi olla myös kaikki mahdolliset eri variaatiot sekä ”plussat ja miinukset” -listaus. Kukin kohde on omanlaisensa, ja optimaalisimman lämmitystavan valinta ei ole helppoa.

Viimeisimmät näkökulmat