Kokeile kuukausi maksutta

Pohjola Rakennuksen Metsälä: Asuntokauppaan valtion tukimalli

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä ehdottaa uutta rahoitusmallia, jolla pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia uuden asunnon ostamiseen voitaisiin parantaa. Asunnon ostajalle tulisi vain 10 prosentin omarahoitusosuus.

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä ehdottaa uudenlaista rahoitusmallia kohtuuhintaisten omistusasuntojen rakentamiseen. KUVA: JUHA SALMINEN / HS

Suomessa pitäisi ottaa käyttöön uusi valtion tukema malli omistusasunnon hankkimiseen, sanoo rakennusyhtiö Pohjola Rakennuksen perustaja ja konsernijohtaja Juha Metsälä.

Vanhan omistusaravajärjestelmän alasajo on Metsälän mukaan johtanut kohtuuhintaisen omistusasuntotuotannon ja tarjonnan loppumiseen.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Pohjola Rakennuksen Metsälä: Asuntokauppaan valtion tukimalli”

 1. Rahoitusmalli löytyi jo 1992, osaomistus jossa asukas maksaa 10% ja valtion takaus lopulle sekä korkotuki.
  Aran tulorajat. Silloin laina-aika oli 10 vuotta. Jos nyt laina-aika olisi 25-30 vuotta.
  Silloisista projeteista olin yhdessä mukana ja oli toimiva ratkaisu. 20 asunnon rivitalo sai hyvät asukkaat ja asukkaat hyvän kohtuuhintaisen asunnot.
  Sekin systeemi pilattiin päättäjien, pankkien ja rakennusyhtiöiden toimesta.
  Näitä oli kourallinen silloin.

 2. Kyllä vain, osaomistusmalli oli samanhenkinen, toimiva ja tämä esitys on ostajalle vielä keveämpi, kun laina-aika selvästi pitenee. Tuleva korkotaso toki lopullisesti määrittelee sen, miten houkuttelevaksi malli muodostuu.
  Osaomistusmalli syntyi silloin voimakkaasti laskevaan suhdanteeseen tukemaan rakentamisen volyymin säilymistä ja hiukan samoja kaikuja taitaa olla nytkin.

Viimeisimmät näkökulmat