Kokeile kuukausi maksutta

Kauppakeskuksen energiaremontilla lämmitysenergiasäästöjä viiden kerrostalon edestä vuodessa

Are on suunnitellut ja toteuttanut Jyväskylän Seppälän Prismaan uuden energiankierrätysjärjestelmän. Lämpöpumppuihin perustuva energiankierrätysjärjestelmä otettiin käyttöön joulukuussa 2022.

Seppälän Prisma on Jyväskylän suurin ja uusin Prisma. Vuonna 2016 avattu kauppakeskus on bruttopinta-alaltaan yhteensä 40 000 neliömetriä. Jo rakentamisvaiheessa kiinteistöön oli rakennettu lämmöntalteenotto kaupankylmän lauhteesta.

Osuuskauppa Keskimaa kilpailutti talvella 2022 kauppakeskuksen energiankierrätysjärjestelmän hankinnan suunnittele ja toteuta -mallilla. Are valittiin kilpailutuksessa toteuttamaan hanketta, jossa autohallin poistoilmaan sitoutunutta energiaa oli tarkoitus hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti jatkossa kiinteistön lämmitystarpeisiin.

Aren ja tilaajan edustajat kartoittivat lisäksi projektin aikana yhteistyössä muita kiinteistöstä löytyviä eri rakennuksen toimintoihin liittyviä lämmönlähteitä, joita voitaisiin liittää osaksi energiakierrätysjärjestelmää. Kartoituksen perusteella lisälämmönlähteitä löydettiin useita, joiden ansiosta kiinteistössä säästetään nyt todella merkittävä määrä energiaa.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana järjestelmä on säästänyt 500 MWh kaukolämpöenergiaa, ja kuluttanut vain 100 MWh sähköenergiaa. Vuositasolla lämmitysenergiansäästöä syntyy peräti viiden keskikokoisen kerrostalon lämmitysenergiankäytön verran.

”Aren toteuttama energiankierrätysjärjestelmä on toiminut hyvin ja hanke osoitti, että tilaajan sekä urakoitsijan tiiviillä yhteistyöllä energiatehokkuushankkeita voidaan myös hankkeen aikana kehittää ja saada aikaan erittäin hyviä tuloksia. Tässä tapauksessa energiansäästöt ensimmäisenä lämmityskautena puhuvat puolestaan ja toteutuneiden säästöjen perusteella voidaan todeta, että myös hankkeen aikana tehdyt lisäinvestoinnit olivat hyvin kannattavia”, SOK Kiinteistöässän projektipäällikkö Riku Raitava toteaa.

Tämän tyyppiset hankkeet ovat myös yksi tapa edistää koko S-ryhmän tavoitetta olla oman toiminnan osalta tulevaisuudessa hiilinegatiivinen, koska energiatehokkuushankkeilla voidaan vähentää kiinteistöjen energiankäytöstä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Vähentyneen energiankäytön ansiosta myös kiinteistöjen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki pienenee.

Uusissakin kiinteistöissä on hukkalämmönlähteitä

Aren teknologiapäällikkö Tuomas Hokkanen kertoo, että uusissakin kiinteistöissä on paljon hukkaenergianlähteitä, joita kierrättämällä saadaan säästettyä paljon ostoenergiaa. Lämpöpumppujen avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviä energiasäästöjä pelkästään kierrättämällä energiaa.

”Kun energia-asiat ajatellaan uudella tavalla, voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä. Suomessa kulutettu sähkö on yhä vihreämpää, ja tämän tyyppisillä energiankierrätyshankkeilla paitsi säästetään merkittävät määrät energiaa, vähennetään myös lämmityksen hiilidioksidipäästöjä parhaimmillaan jopa kymmenesosaan entisestä”, Hokkanen jatkaa.

Seppälän Prismassa lämpöpumpun hyötysuhde (COP = Coefficient Of Performance) on 5, eli erinomainen. Se tarkoittaa käytännössä, että yhdellä kilowatilla saadaan tuotettua viisi kilowattia lämpöenergiaa.

”Ensimmäisten kuukausien aikana olemme todentaneet ennakkolaskelmiemme pitävän paikkaansa. Lämpöpumpun hyötysuhde kertoo, kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi”, Hokkanen kertoo.

Prisman energiankierrätyshanke on jatkumoa ARE:n ja Osuuskauppa Keskimaan yhteistyölle energiansäästörintamalla. Are toteutti aikaisemmin Jyväskylän Solo Sokos Hotel Paviljonkiin vastaavan energiankierrätysjärjestelmän.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppakeskuksen energiaremontilla lämmitysenergiasäästöjä viiden kerrostalon edestä vuodessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat