Kokeile kuukausi maksutta

OP Koti: Asuntokaupassa pientä virkistymistä – marraskuu oli ensimmäinen kasvukuukausi tänä vuonna

OP Koti välitti marraskuussa käytettyjä asuntoja 14 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

Kuva: Hanna Pihlajamäki
Kuvituskuva. Kuva: Hanna Pihlajamäki

Omakotitalojen kaupoissa kasvua oli 42 prosenttia. Erityisesti ensiasunnon ostajat ovat aktivoituneet hallituksen kaavaileman varainsiirtoveromuutoksen myötä.

Marraskuussa yhtiön kautta tehtiin asunto- ja kiinteistökauppoja 806 kappaletta, mikä on kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän. Käytettyjen asuntojen kauppoja näistä oli yhteensä 711 kappaletta. Edellisvuoteen verrattuna marraskuu on vuoden ensimmäinen kasvukuukausi myyntimäärissä mitattuna.

”Asunnonostajien kiinnostus on noussut ja toivottu käänne asuntokaupassa alkaa hiljalleen näyttäytyä. Erityisesti omakotitalojen kysyntä on meidän välittämissämme kohteissa kasvanut selvästi – niitä välitettiin marraskuussa yli 40 prosenttia vuodentakaista enemmän”, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Erityisesti ensiasuntojen ostajat ovat siirtyneet tuumasta toimeen sen jälkeen, kun hallitus julkisti varainsiirtoveroa koskevan esityksensä lokakuussa. Hallituksen esityksen toteutuessa kauppa ensiasunnosta olisi solmittava tämän vuoden puolella, mikäli haluaa ostajana välttää varainsiirtoveron maksamisen.

”Varainsiirtoveron muutosta koskeva hallituksen esitys näkyi asuntolainahakemusten määrässä saman tien lokakuussa esityksen julkistamisen jälkeen. Marraskuun aikana tilanne on alkanut konkretisoitumaan myös toteutuneiksi kaupoiksi”, Palovaara kertoo.

Ensiasunnon ostajat vaikuttavat myös omakotitalojen voimakkaasti kasvaneen OP Kodin kauppamäärän taustalla.

”Usein oletetaan, että ensiasunnoksi hankitaan aina pieniä kerrostaloasuntoja, mutta se ei vastaa todellisuutta. Ensimmäistä omistusasuntoa hankkivat ovat kiinnostuneita myös suuremmista asunnoista, ja varsin tasapuolisesti niin kerrostaloista, rivitaloista kuin omakotitaloistakin. Hallituksen esityksellähän on tässä kohtaa kaikkein suurin merkitys omakotitalojen kohdalla, koska niissä varainsiirtovero on kerros- ja rivitaloasuntoja suurempi”, Palovaara toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OP Koti: Asuntokaupassa pientä virkistymistä – marraskuu oli ensimmäinen kasvukuukausi tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat