Kokeile kuukausi maksutta

Valtion virastot siirtyvät yhteisiin työympäristöihin – hankkeita meneillään eri puolilla Suomea

Valtakunnallisen verkoston rakentaminen on hyvässä vauhdissa.

Helsingissä osa valtion yhteisistä työympäristöistä toteutetaan Pasilan virastokeskuksee. Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Tulevaisuudessa osa valtion virastoista työskentelee yhteiskäyttötiloissa saman katon alla. Taustalla on valtion uusi toimitilastrategia, jonka tavoitteena on, että neljännes valtion henkilöstöstä työskentelee yhteisissä työympäristöissä vuoteen 2030 mennessä.

Valtakunnallisen verkoston rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset yhteiset työympäristöt valmistuivat Joensuuhun ja Poriin vuonna 2023. Lahdessa ja Lappeenrannassa yhteiset palvelupisteet avautuivat kesällä 2023, ja yhteiset toimistotilat valmistuvat keväällä 2024.

Lue lisää: Palveluverkon uudistus etenee – Senaatti-kiinteistöt käynnisti Lappeenrannassa tilamuutoshankkeen

Yhteisten työympäristöjen hankkeita on suunnitteilla ja käynnissä myös muun muassa Turussa, Kouvolassa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lue lisää: Kuopiossa remontoidaan yhteinen työympäristö viidelle valtion toimijalle

Helsingissä osa valtion yhteisistä työympäristöistä toteutetaan Pasilan virastokeskukseen ja Sörnäisten rantatie 13:n toimistokiinteistöön. Niissä tulisi työskentelemään noin 6000 valtion virastojen ja laitosten työntekijää. Myös Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustuskiinteistöjen oma henkilöstö siirtyy yhteisiin työympäristöihin.

Ensimmäisten käyttäjien on tarkoitus muuttaa tiloihin vuoden 2025 aikana.

Toimitilastrategian linjauksia toimeenpanee valtakunnallisesti Valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistaminen 2020-luvulla -hanke. Myös toimitilahankkeet Helsingissä ovat osa valtakunnallista uudistusta.

Digitalisaatio ja koronapandemia kiihdyttivät toimistotyön tekemisen muutosta. Monipaikkaisen työn myötä valtion toimistotilojen käyttöasteet ovat jääneet mataliksi.

Tiedotteen mukaan yhteiskäyttötilat takaavat työntekijöille joustavat, eri käyttötarkoituksiin soveltuvat työtilat ja tehostavat valtion tilankäyttöä. Samalla tarpeettomista tiloista luopuminen tuo valtiolle kustannussäästöjä sekä vähentää valtion energiankulutusta ja päästöjä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtion virastot siirtyvät yhteisiin työympäristöihin – hankkeita meneillään eri puolilla Suomea”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat