Kokeile kuukausi maksutta

Vastikerästit ovat lisääntyneet selvästi – ”Ihmisiltä loppuneet rahat”

Yli 60 prosenttia isännöitsijöistä kertoo kyselyssä yhtiövastikkeiden rästien lisääntyneen.

Kerrostaloja ja rakennustyömaata Kruunuvuorenrannassa Helsingissä. (Kuva: Kimmo Penttinen)
Kuuntele juttu

Taloyhtiöiden vastikerästit ovat lisääntyneet selvästi viimeisen vuoden aikana, kun korkojen ja elinkustannusten nousu on kasvattanut asukkaiden menoja yli äyräiden.

Isännöintiliiton keväällä toteuttaman putkiremonttibarometrin mukaan lähes 65 prosenttia isännöitsijöistä arvioi yhtiövastikerästien lisääntyneen ainakin hieman heidän hallinnoimissaan taloyhtiöissä edellisen kahdentoista kuukauden aikana.

Joka kymmenes isännöitsijä kertoi vastikerästien lisääntyneen merkittävästi.

”Suunta on selkeä, koska melkein kaksi kolmasosaa isännöitsijöistä vastasi vastikerästien lisääntyneen omissaan taloyhtiöissä. Tämä kertoo huolestuttavaa viestiä”, sanoo Isännöintiliiton tutkimuspäällikkö Olli Rekonen.

Väestöään menettävien kuntien taloyhtiöiden vastikerästitilanne on muuta maata heikompi. Näiden alueiden taloyhtiöiden isännöitsijöistä yli viidennes vastasi vastikerästien määrän kasvaneen merkittävästi vuoden aikana.

Maalis–huhtikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi lähes kaksisataa isännöitsijää eri puolilta Suomea. He hallinnoivat noin neljäätuhatta taloyhtiötä.

Vastikkeissa reippaita korotuksia

Vastikerästien kasvu on ”heijastus” yleisemmästä heikosta talouskehityksestä muutaman vuoden aikana, Rekonen sanoo.

Rekosen mukaan taustalla on korkotason roima nousu, joka nostanut vastikkeita maksavien asuntoyhtiön osakkaiden asuntolainojen hoitokuluja. Samaan aikaan maksettavat vastikkeet ja elämisen muut kulut ovat nousseet.

”Ihmisiltä ovat yksinkertaisesti loppuneet rahat. Emme puhu massiivisesta määrästä ihmisiä, mutta selkeästi isännöitsijällä kuin isännöitsijällä on vähintään muutamia tällaisia tapauksia”, Rekonen sanoo.

Arvioiden mukaan taloyhtiöt ovat nostaneet hoitovastikkeita keskimäärin vajaat kymmenen prosenttia tänä vuonna. Jo viime vuonna nousu oli samantasoinen. Korotukset ovat suuria verrattuna aiempiin vuosiin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vastikkeiden laiminlyönti on merkittävin syy, miksi huoneistoja otetaan taloyhtiön hallintaan. Kyselyyn vastanneista 95 prosenttia kertoi huoneistoja otetun hallintaan vastikerästien takia.

Yli puolet vastanneista kertoi, että isännöitsijän hallinnoimissa taloyhtiöissä on otettu huoneistoja hallintaan edellisen kahden vuoden aikana.

Nuorilla tekee tiukkaa

Pankki- ja vakuutusryhmä OP:n tuoreen kyselyn mukaan noin neljännes taloyhtiössä asuvista on huolissaan nousevien vastikkeiden vaikutuksesta omaan talouteensa.

Suurin huoli on alle 25-vuotiailla taloyhtiöasujilla, joista lähes puolet ovat OP:n kyselyn mukaan huolissaan taloyhtiön nousevien kulujen vaikutuksesta talouteensa.

Vaikka asukkaat ovat huolestuneita taloyhtiön nousevista kuluista, taloyhtiöt keräävät Isännöintiliiton kyselyn mukaan yhä vähemmän varoja puskuriksi pienten korjausten ja yllättävien menojen varalle.

Isännöitsijöistä enää viidennes kertoi kyselyssä, että kaikissa vastaajan hallinnoimissa taloyhtiöissä kerätään varoja puskuriksi, kun vuosi sitten lähes 40 prosenttia vastaajista kertoi puskurien keräämisestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vastikerästit ovat lisääntyneet selvästi – ”Ihmisiltä loppuneet rahat””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat