Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Suomi lepsuilee työturvallisuudessa – ”Merkittävää parannusta tulee vain, jos tapahtuu joku katastrofi”

Vakavat onnettomuudet saivat aikoinaan Ison-Britannian tiukentamaan työturvallisuussäädöksiään. Viranomaiset myös valvovat säädösten noudattamista tarkasti saarivaltakunnassa. Sieltä on saatavissa oppeja meillekin.

Suomessa rakennustyömaiden työturvallisuusasiat ovat käytännössä pitkälti pääurakoitsijan kontolla, kun taas Britanniassa etenkin asiakkaalla on suuri rooli turvallisuuden varmistamisessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Rakentamisen kokonaistapaturmataajuus on laskenut Suomessa yli 80:n lukemasta noin 55:een vuodesta 2005 vuoteen 2023. Positiivisesta kehityksestä huolimatta muualta löytyy esimerkkejä vielä edistyneemmästä työturvallisuuskulttuurista, josta voitaisiin ottaa oppia.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Tilaa printtinä, diginä, yksin tai ryhmässä

Valitse teille sopivin tapa pysyä tiedon tasalla.

Tutustu nyt 3 kk: printti+digi 0 €

Kaikki Rakennuslehden tieto käyttöösi kesän yli ilman sitoumuksia, ole hyvä!

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Suomi lepsuilee työturvallisuudessa – ”Merkittävää parannusta tulee vain, jos tapahtuu joku katastrofi””

  1. Suomen malli on vinkua täysin merkityksettömistä asioista kuten, onko henkilöllä koko ajan hanskat kädessä työmaalla. Tämä voi estää jonkun vahingon, mutta myös tuottaa sen ja varsinkin vaikuttaa työn toteutusta. Huvittavaa myös se, että mainostetaan työmailla kuinka meillä on niin ja niin monta tapaturmatonta päivää, mutta jonnekin laastarit sieltä ensiapupisteeltä katoaa. Työmailla tulisi keskittyä merkitykselliseen työturvallisuuteen, eikä vaikeuttaa työntekemistä mottipäisillä määräyksillä. Voihan sitä kokeilla siellä toimistossakin touhuta päivän viiltosuojakäsineet, paskaiset suojalasit, kypärä ja polveen asti ulottuvat jäykät turvajalkineet jalassa. Katsos kun riski sattua tapaturma se on sielläkin.

    1. Erittäin hyvin sanottu ja täällä on tärkeää, että paperin määrä on valtava, sen sisältö tai perille meno työntekijöille vajavaista. Viranomais valvontaa meillä ei ole ollenkaan, kuin esim englannissa jutun mukaan.

  2. Olisi kiva nähdä tilastoja kummpankin maan (Suomi, GB) raportoiduista työtapaturmista. Onko esim. Suomessa tavallinen kompastelu ja nilkkojen ja ranteiden nyrjäytys samalla tasolla GB:ssä?

    Todella kiva olisi myös tietää tarkemmin minkälaista KATASTROFIA McNicoll näkee horisontissa.

Viimeisimmät näkökulmat