Kokeile kuukausi maksutta

Kello käy, eikä urakkaa näy

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kello käy, eikä Hakulista näy -huokaisu on alun perin legendaarisen urheiluselostaja Pekka Tiilikaisen tokaisu, kun mestarihiihtäjä Veikko Hakulista odotettiin kiihkeästi olympiahiihdon maaliin. Moneen yhteyteen lavennetun sanonnan voi sattuvasti yleistää nyt myös taloyhtiöihin ja rakennusalaan.

Taloyhtiöt ovat olleet tärkeitä korjausrakentamisen tilaajia rakennusalalle, mutta nyt elettävä uudis- ja varsinkin asuntorakentamisen matalasuhdanne nostaa entisestään korjaamisen merkitystä alan työllistäjänä.

Tällä hetkellä taloyhtiömarkkina on kuitenkin useammalla tavalla epätasapainossa: taloyhtiöiden korjausvelka kasvaa koko ajan, mutta taloushuolet ja reippaasti noussut korkotaso ovat tehneet taloyhtiöpäättäjät varovaisiksi ja hankkeita lykätään helposti eteenpäin.

Toisaalta hetki olisi pitkään aikaan otollisin taloyhtiöille: tekijöitä on vapaana, kustannukset ovat kääntyneet alaspäin ja urakoiden hinnoista pystyy neuvottelemaan viime vuosia helpommin.

Valtiokin vielä tukee merkittävästi esimerkiksi energiaremonttien tekemistä, ja rahoittajapankit ennemmin kannustavat tekemään välttämättömiä korjauksia kuin varoittelevat ottamasta lainaa. Toki ehdot ovat taloyhtiöille tiukat, mutta asiantuntijat muistuttavat, että usein kallein remontti on se liian pitkään lykätty remontti.

Kello siis käy taloyhtiöiden korjauksille, mutta urakoita ei näy niin paljon kuin voisi kuvitella tai toivoa.

Siksi esimerkiksi esillä ollut kotitalousvähennyksen laajentaminen myös taloyhtiöiden remontteihin voisi olla tulevaisuudenuskoa tuova uusi elementti taloyhtiöasukkaille.

Taloudelliset tuet tai muut helpotukset ovat aina riippuvaisia valtiontaloudesta eivätkä siis rakennusalan omissa käsissä. Siksi nyt on tärkeää pohtia, miten taloyhtiöitä voi auttaa ja helpottaa tekemään järkeviä korjauspäätöksiä.

Hyvä palvelu, asiakkaiden kuunteleminen ja helposti lähestyttävien ehdotusten tekeminen luovat varmuutta taloyhtiöpäättäjiin, jotka yleensä ovat omaisuutensa ykkösasiantuntijoita, mutta rakennusosaamisessa amatöörejä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kello käy, eikä urakkaa näy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/