Onko omistajalla väliä?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viikon iso yritysuutinen tuli maanantaina, kun konevuokraaja Cramo kertoi hollantilaisen Boelsin tekemästä ostotarjouksesta. Cramon hinnaksi tulee lähes 600 miljoonaa euroa. Jos ja kun kauppa toteutuu, yhtiöt yhdistyvät alan uudeksi jätiksi Euroopassa.

Askelmerkit ovat samanlaiset kuin viime kesänä, jolloin ranskalainen konevuokraamo Loxam osti 970 miljoonalla eurolla Ramirentin. Ala siis yhdistyy kovaa vauhtia, ja suuret toimijat tarvitsevat lisää lihaksia kilpailussa.

Cramo ja Ramirent ovat uusia lenkkejä ketjussa, jossa suomalaisia rakennusalan yhtiöitä on ostettu ulkomaiseen omistukseen. Suunnittelutoimistoja, rakennusliikkeitä, rakennustuotevalmistajia ja kiinteistöyhtiöitä on siirtynyt kovaa tahtia lähinnä eurooppalaiseen omistukseen.

Tänä vuonna esimerkiksi ruotsalainen insinööri- ja suunnitteluyhtiö ÅF osti konsulttiyhtiö Pöyryn ja niinikään ruotsalainen Peab YIT:n päällystys- ja kiviainesliiketoiminnan.

Kaupat kertovat, että Suomi markkinana kiinnostaa, kun yritykset kansainvälistyvät ja hakevat kasvua. Samalla se on arvonantoa suomalaisissa yrityksissä olevalle osaamiselle.

Asiakkaan näkökulmasta omistuksella ei juurikaan ole yleensä väliä. Jos yhtiö haluaa menestyä kilpailluilla markkinoilla, sen täytyy ottaa huomioon kunkin markkinan erityispiirteet ja toimia niiden mukaan.

Suomalaiselle rakennusalalle omistuksella ja sen kotipesällä on enemmänkin väliä – ainakin henkistä. Jos pääkonttori on Suomessa, yleensä myös toiminnan kehittämisen langat ovat täällä. Näin toiminta on kokonaisvaltaisempaa kuin jos rooli on enemmänkin toimia sivukonttorina isossa globaalissa yrityksessä. Siksikin olisi innostavaa nähdä suomalainen yhtiö vaihteeksi kuskin paikalla rakennusalan yritysjärjestelyissä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Onko omistajalla väliä?”

Vastaa