Päättäjät tuntuvat pelkäävän Länsimetro-selvitysten seuraamuksia – yksi selvitys on jo salattu

Lokakuun alussa valmistunut Ernst & Young oy:n selvitys länsimetrohankkeesta, Länsimetro oy:n toiminnasta ja länsimetron rakentamiseen liittyvästä päätöksenteosta on karua luettavaa.

Selvityksessä nousee pinnalle monta viivästymiseen vaikuttanutta keskeistä asiaa.

Aikatauluriskeihin liittyviä tekijöitä on tullut koko ajan esille rakennuttajakonsultin kuukausiraporteissa, mutta Länsimetro oy ei ole niihin riittävästi reagoinut. Selvitys kertoo, että yhtiön toiminnan alkuvaiheessa sillä oli erillinen riskienhallintaorganisaatio, mutta siitä luovuttiin.

Selvityksen mukaan hallitus ei ole muuttanut länsimetron valmistumistavoitetta huhtikuun 2014 ja kesäkuun 2016 välillä. Hallituksen yhden jäsenen kommenttien mukaan sitä kyllä on joka kokouksessa käsitelty. Kummallista tässä on, että projektin ulkopuolelle kantautui monesta suunnasta jo vuonna 2015 tietoja, että valmistuminen kesäksi 2016 on mahdotonta.

Vasta kesäkuussa 2016 yhtiö totesi, että valmistuminen lykkääntyy asetetusta tavoitteesta, elokuusta 2016. HSL oli ehtinyt silloin rummuttaa metroliikenteen alkamisesta näkyvällä mainoskampanjalla. Metron liityntäliikenteen se oli kilpailuttanut jo edellisen vuoden vaihteen paikkeilla hyvässä uskossa valmistumisesta.

Selvityksen mukaan jo vuoden 2016 alun aikatauluriskeissä näkyi kuitenkin, että käyttöönottovaiheen yksityiskohtaista suunnitelmaa ei ollut eikä myöskään käyttöönottovaiheeseen  tarvittavaa aikaa.

Selvityksen tekijöiden tekemien haastattelujen mukaan Länsimetro oy:n hallituksella oli kokonaiskuva, että hanke olisi ollut mahdollista saattaa loppuun elokuuhun 2016 asetetussa tavoiteaikataulussa. Nyt tehdyn selvityksen tietojen valossa tuntuu kuitenkin käsittämättömältä, että hallitus ei paneutunut aikatauluriskeihin syvemmin jo loppuvuodesta 2015 tai alkuvuodesta 2016, kun on kyseessä näin suuri hanke.  Hälytyskellojen olisi pitänyt soida viimeistään loppuvuodesta 2015 kovaa.

Selvitys on Espoon ja Helsingin konsernijaostoille korutonta luettavaa. Espoon jaosto päättikin turvautua lakiasiantuntijaan ennen kuin tekee mitään päätöksiä selvityksen pohjalta. Helsinki käsittelee selvitystä vasta lokakuun lopussa.

Edellinen, niin sanottu kolmen selvitysmiehen tekemä raportti on jo salattu.

Espoolaiset tuntuvat pelkäävän selvityksen vaatimia päätöksiä ja mahdollisia seuraamuksia. Tätä uutta selvitystä ei kuitenkaan ole syytä haudata. Siinä on päästy kiinni viivästymiseen vaikuttaneisiin tekijöihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Päättäjät tuntuvat pelkäävän Länsimetro-selvitysten seuraamuksia – yksi selvitys on jo salattu”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi