Rakennusalan neuvottelukevät koittaa nopeasti

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Työehtosopimuskierros on lähtenyt pahasti takkuillen liikkeelle. Lakkoja, lakkovaroituksia ja tukitoimia on jo ollut ilma tiheänä.

Rakennusalan neuvottelut ovat edessä vasta ensi vuonna, mutta Rakennusliitto ilmaisi tukensa ensin Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakolle ja myöhemmin liitto ilmoitti tukilakosta Teollisuusliiton ensi viikolle suunnitellulle lakolle. Häiriöitä voi siis olla tulossa, mutta varsinainen koitos on alan omat neuvottelut keväällä. Siihen mennessä suuret vientialat ovat päässeet sopimukseen ja määritelleet palkankorotustasoa.

Edellinen sopimuskierros oli rakennusalalla poikkeuksellisen hankala ja kärjistynyt. Yli 30 vuoden jälkeen päädyttiin lakkotilanteeseen, ja laaja työsulkukin oli hyvin lähellä ennen sopimukseen pääsyä.

Uusiin neuvotteluihin lähdetään odotettua paremmissa suhdannetunnelmissa. Vuoden mittaan ehdittiin ennustaa varsinkin asuntorakentamisen reipasta laskua. Rakennuslupien määrä onkin tipahtanut, mutta aloituksissa ylletään tänä vuonna todennäköisesti yli 40000 uuteen asuntoon. Ennustajat ovat arvioineet aiemmin, että määrä jäisi selvästi alle 40000:n. Suunta on kuitenkin alaspäin, sillä viime vuonna aloitettiin lähes 45000 asuntoa – 2000-luvun ennätysmäärä.

Hyvää kysyntää ovat pitäneet yllä nollakorot ja sijoittajien kiinnostus asuntoihin. Korkotasoon ei ole näköpiirissä muutosta, mutta sijoittajien innokkuus voi rapautua, kun markkinat täyttyvät vuokra-asunnoista.

Alkava talvi onkin todennäköisesti muutamaa viime vuotta hiljaisempi rakentamisessa. Toivottavaa olisi, että työehtosopimukseen päästäisiin hyvissä ajoin eivätkä työsopimusriidat häiritsisi rakentamisen kiivainta kevätkautta. Herkkä suhdannetilanne ei kaipaa ylimääräistä alamäkeä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan neuvottelukevät koittaa nopeasti”

Vastaa