Suhdannekäänne tapahtuu rakentamisessa, osa X

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Joko käänne on käsillä? Tätä on kysytty moneen otteeseen rakennusalan kovan noususuhdanteen aikana. Vastaus on ollut jo monta kertaa, että siltä näyttäisi – mutta kun elämää on eletty eteenpäin, vastaus onkin ollut, että ei. Nousuhan jatkuu vaan.

Mutta nyt näyttäisi, että käänne on tapahtumassa. Ainakin asuntorakentamisessa, joka on ollut tämän nousukauden veturi sijoittajakysynnän ja taloyhtiölainojen avittamana.

Kerroimme äskettäin markkinakatsauksessamme, että kolmen vuoden nousun jälkeen pääkaupunkiseudun ulkopuolella uusien asuntojen kauppa on kääntynyt laskuun. Samoin gryndialoitukset ovat vähentyneet.

Koska nousun jäljiltä aloitukset ovat edelleen erittäin korkealla tasolla, hidastunut kauppatahti tarkoittaa, että uusia asuntoja on tarjolla enemmän kuin kertaakaan 1980-luvun jälkeen. Markkina näyttää siis saavuttaneen kyllästymispisteen ainakin maakuntakeskuksissa. Kerromme Rakennuslehdessä muutaman viikon kuluttua, miltä tilanne näyttää pääkaupunkiseudulla.

Kun tavaraa alkaa kertyä rakentajien ja myyjien käsiin, on luonnollista, että uusien hankkeiden aloitusta pohditaan aiempaa tarkemmin. Harkintaa lisää niin asuntojen kuin rakentamisen hintojen kallistuminen. Pulaa on ollut jo pitkään työntekijöistä ja esimerkiksi elementeistä.

Aina kun takana on voimakas kysynnän kasvu, hintojen reipas kallistuminen ja kova kilpailu työvoimasta, kehityskulku johtaa tyypillisesti jonkinasteiseen kuplaan ja sen puhkeamiseen.

Kun rakennusalan toimijoiden kanssa keskustelee, suhdannekäänne ei tunnu aiheuttavan suurempia väristyksiä. Pikemminkin päinvastoin: moni tuntuu toivovan kovan nousun jälkeen pientä suvantovaihetta, jotta rakennusala ei kuumenisi liiaksi.

Toivoa sopii, että käänne on maltillinen ja osuu sopivaan kohtaan suhdannetta. Esimerkiksi asuntorakentaminen on hyvällä tasolla, jonka soisi jatkuvan useamman vuoden. Ylimääräinen ilma toivottavasti purkautuu markkinapallosta pihinänä, ei pamauksena, kuten usein on käynyt.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suhdannekäänne tapahtuu rakentamisessa, osa X”

  1. Tietääkseni tällaiset pienet kopit 30 m2 yksiöt käyvät edelleen kaupaksi, mutta niiden osuus on vaatimaton kohteissa. 5 te/m2, myyntiaika vain voi olla pidentynyt. Kyllähän tonttivedätyksen ja kaiken tavoitehinnallisen puffin avulla kauppa niissä käy, miten suunnittelun ja rakentamisen käy kiinteistöjohtamisen syklien mukaan, se on eri asia. Rakennusalan tekijöiden työttömyyden kautta otetaan vauhtia yleensä, siinä sivussa on samalla pakko keskittyä ja rakennusosien halventua, mikä tarkoittaa näiden osien tehtaiden tuotantoon huomattavaa vaikeutumista, eikä näiden tuotanto oikein arkkitehtivetoiseen korkeamman vaatimustason kohteeseen edes sovellu. Attendo tuiskin haluaa tiloistansa parakkimaisia.

Vastaa