Kokeile kuukausi maksutta

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Tietoa kirjoittajasta Johanna Aatsalo
Toimittaja, johanna.aatsalo@sanoma.com, Twitter: @JohannaAatsalo
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime aikaiset tapahtumat Venäjällä ja Ukrainassa ovat realisoineet monen kiinteistösijoittajan aina muistuttaman Venäjä-maariskin. Nopeasti edenneet tapahtumat ovat toisten mielestä tuhonneet Sotshin olympialaisista saadun hyvän julkisuuden arvon yhdessä yössä. Ruplan arvo on laskenut jo kymmeniä prosentteja, inflaatio laukkaa ja korot nousevat. Ensimmäiset ulkomaiset yhtiöt ovat jo jättäneet maan, moni on käynnistänyt paikallisten liiketoimintojen alasajon. Myös suomalaisetkin rakentajat pohtivat tarkasti seuraavia siirtojaan.

Venäjän poliittinen tilanne vaikuttaa suoraan bisnekseen, kuten eräs venäläinen rakennusalan ammattilainen minulle kertoi. Hän muistutti kuitenkin myös siitä, että maan poliittinen ilme ei ole sama kuin venäläisen kansan ilme. Se, mitä nyt tapahtuu, on reaalipolitiikkaa eikä kuvaa kansan tai kansalaisten asennetta tilanteeseen.

Venäjä koostuu 83 alueesta ja aluehallinnosta. Sijoittajille lähes jokainen niistä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Viime vuoden joulukuussa alueellisen kehityksen ministeriön toimesta perustettu kansainvälisiä sijoittajia houkutteleva Invest in Russia -toimisto joutuu heti alkumetreillään kovaan paineeseen. Sotshissa ja esimerkiksi Cannesissa maailman suurimpiin kuuluvilla kiinteistösijoittajien messuilla tehty PR-työ tuntuu valuvan kuin hiekka käsistä. Ristiriidat viime vuosien huipputilastoihin ovat merkittävät.

Vuonna 2013 sijoittajat käyttivät 5,9 miljardia euroa venäläisiin kiinteistökohteisiin. Kiinteistökonsulttiyhtiö Colliersin tilastojen mukaan se oli uusi ennätys. Edelliset kaksi vuottakin menivät kovassa nousukiidossa, sillä luvut nousivat vuosi toisensa jälkeen uusiin ennätyksiin. Keskimääräisten sopimusten arvo nousi lähes 30 prosenttia vuodesta 2012. Colliersin mukaan vuosi vuoden jälkeen lisääntyvä kiinnostus kertoo venäläisen kiinteistömarkkinan vakaudesta.

Moni kiinteistösijoittaja on viime vuosina rakentanut huolellisesti venäläistä salkkuaan. Viime vuoden suurin kauppa tehtiin Moskovassa, kun Metropolis-kauppakeskus siirtyi Morgan Stanleyn kiinteistösijoitusrahastolle noin 870 miljoonalla eurolla. Vielä maaliskuun alussa ennen Ukrainan tilanteen kiristymistä ja Krimin tapahtumia Colliers arvioi, että Morgan Stanleyn tekemä kauppa viitoittaa tietä yhä uusille suurille kansainvälisille kiinteistösijoittajille.

Nähtäväksi jää, toteutuvatko Colliersin arviot tälle vuodelle. On arvioitu, että tänä vuonna sijoitetulle pääomalle saa Venäjältä tuottoa vuoden 2013 tasolla mukavasti. Moderneissa toimistoissa tuottoa odotetaan kertyvän 8,5, uudenaikaisissa kauppakeskuksissa 9 ja A-luokan varastoista 11 prosenttia.

Venäläinen rakennusalan ammattilainen muistutti venäläisten olevan hyviä hetkellisiä huippusuorittajia. Yhdessä yössä voi tapahtua paljon ja viikossa voidaan tehdä suuria muutoksia, jos käsky vain tulee riittävän korkealta taholta.

Lue lisää Venäjän tilanteesta seuraavasta Rakennuslehdestä 11/2014.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Venäjä, Venäjä, Venäjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Johanna Aatsalohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/johanna-aatsalo/