Kokeile kuukausi maksutta

Yhdessä työturvallisuuden puolesta

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalalla on turvattoman toimialan maine, ihan aiheesta. Viime vuonna alalla sattui seitsemän kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, ja tämä vuosi on käynnistynyt vielä synkemmissä merkeissä. Tammi-helmikuun aikana menehtyi neljä henkeä.

Yksikin kuolemantapaus tai vakava tapaturma on liikaa. Jokaisella meistä on oikeus palata töistä terveenä kotiin. Tapaturma on merkki siitä, että jokin työskentelyolosuhteissa, käytetyissä työ- tai suojavälineissä, tehtävän suunnittelussa tai tekijöiden asenteissa on mennyt pieleen. Turha kiire on syynä sekä työturvallisuuden että laadun heikkenemiseen.

TR-mittauksilla, turvallisuushavainnoinnilla ja henkilökohtaisten suojavälineiden pakollisuudella on työmaiden olosuhteiden parantamisessa päästy jo pitkälle. Nyt työturvallisuuden parantamisen painopiste on siirtynyt koulutukseen.

Rakennuslehti haluaa olla mukana kehittämässä alan turvallisuutta. Olemme avanneet tällä viikolla rakennuslehti.fi-verkkosivustollemme pääsyn Skanskan kehittämään työturvallisuuden verkkokouluun. Skanska avasi verkkokoulun vuonna 2011 tavoitteenaan kouluttaa työnjohtoaan ja omaa henkilökuntaansa. Viime vuonna Skanska avasi verkkokoulun aliurakoitsijoilleen ja tavarantoimittajilleen.

Rakennuslehti tarjoaa nyt yhteistyössä Skanskan kanssa kaikille mahdollisuuden kartoittaa ja parantaa työturvallisuuden osaamistaan. Verkkokoulukokonaisuudessa on seitsemän erilaista työturvallisuuden kurssia. Kursseilla käsitellään johdantokurssin jälkeen työturvallisuuden paloturvallisuutta, vaara-alueiden rajaamista, telineturvallisuutta, betonipumppauksen turvallisuutta, tavarantoimitusta ja kuorman purkamista.

Kukin kurssi sisältää harjoituksia, joiden suorittaminen kestää noin 25 minuuttia. Opiskelun voi tarvittaessa keskeyttää ja palata jatkamaan sitä myöhemmin. Järjestelmä vie takaisin sille sivulle, jolle viimeksi on jäänyt.

Verkkokoulu on maksuton, mutta se vaatii rekisteröitymistä. Rakennuslehti ei kerää tai hyödynnä näitä henkilötietoja, jotka annetaan verkkokurssiportaaliin kirjautuessa.

Skanskan turvallisuuspäällikkö Antti Leino sanoo, että palaute verkkokoulusta on ollut kiittävää. Konkreettiset tehtävät ja havainnolliset videot ovat saaneet osallistujat ajattelemaan turvallisuutta uudelta kantilta – siitäkin huolimatta, että monelle työturvallisuus on aiheena hyvinkin tuttu.

Rakennusteollisuus RT järjestää Skanskan aloitteesta koko alan yhteisen turvallisuusviikon 18.–22. toukokuuta. Turvallisuusviikon tavoitteena on saada RT:n jäsenyritysten, näiden aliurakoitsijoiden ja sidosryhmien henkilöstö sekä viranomaiset osallistumaan viikon aikana työturvallisuutta edistävään toimintaan. Tänä vuonna turvallisuusviikkoon on kutsuttu mukaan myös Rakennusliitto, Ammattiliitto Pro, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ja Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL.

Rakennuslehti haluaa edistää työturvallisuuden kehittämiseen liittyviä hankkeita. Otamme mielellämme vastaan työturvallisuuteen liittyviä videoita ja muuta materiaalia, jota esittelemme työturvallisuusviikon aikana verkkosivuillamme.

Ollaan yhteydessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Yhdessä työturvallisuuden puolesta”

  1. Työturvallisuus on yhteinen asia,näin ainakin väitetään.Valitettavasti näin ei silti aina ole.Asenne muutos työturvallisuudessa pitäisi ensin tapahtua työnjohdon asenteista.Ruduksella hehkutetaan miten hyvin on työturvallisuus asat hoidettu mutta totuus on ihan jotain muuta.Rudus Murskauksen puolella työturvallisuutta rikotaan kustannuksiin vedoten.Työmaalla jos tarvitaan esim.henkilönostinta korkealla työskentelyyn työmaapäällikkö ei sitä tilaa kun siitä tulee ylimääräisiä kustannuksia ja projeki menee tappiolle.Korkealla työskentely tapahtuu tikapuilla ja työkoneen kauhasta,jotka molemmat on killettyjä.Jos kieltäydyt kyseisistä töistä olet huono-ja turhasta valittava työntekijä.Ja työsuhde on katkolla hyvin herkästi.Paljon on sielä koulutuksissa annettu ohjeita miten turvallisesti toimitaan mutta niin ei tosiasiassa voida kustannuksiin vedoten työmailla toimia. Nimim.murskamies

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/