Kokeile kuukausi maksutta

Pienkerrostalo, townhouse, sairaalan väliseinä ja jopa hissi vanhaan taloon. Mitä yhteistä? Rakennuttajat valitsivat niihin harkkorakenteen, koska se on ainut oikea ratkaisu hyvin erilaisissakin kohteissa.

Porvoon keskustaan alkuvuodesta valmistuneen As Oy Porvoon Aurinkorinteen rakennusmateriaaliksi valittiin harkko sen toimitusvarmuuden vuoksi. Kolmikerroksisen,18 asunnon rakennuksen laadusta kertoo myös se, että asuntojen kauppa kävi vilkkaasti. Valuharkot olivat varma valinta rakennusmateriaaliksi.

– Harkkojen saatavuus on taattu eli rakentamaan pääsee heti, kun rakennuslupa astuu voimaan. Ei siinä kohtaa voi alkaa odottamaan elementtitoimituksia, jotka saattavat kestää kauankin, sanoo yrittäjä Kim Backman KBC Rakennus Oy:stä.

KBC Rakennus on tunnettu hyvästä laadustaan. – Me haluamme rakentaa asuntoja, joihin tulevat asukkaat pääsevät itse vaikuttamaan. Joustavuus on tapamme toimia. Harkkorakentaminen sopii tähän periaatteeseen hyvin, sillä asiakkaat voivat tehdä suuriakin muutoksia rakentamisen loppuvaiheessa – sähkömuutoksiakin ihan viime tipassa. Muutostyöt huomioon ottaen harkko- ja elementtirungon hinta on lähes sama, harkko voi olla jopa halvempi, Kim Backman toteaa.

Harkoista rakennettu pienkerrostalo Porvoossa rakentui sujuvasti ja sopii arkkitehtuuriltaan vanhan Porvoon henkeen.

Hissikuilu millin tarkasti

Harkko ratkaisi rakennuttajan ongelmat myös Turussa, kun alun perin 1970-luvulla rakennettuun Kivikukkaron kiinteistöön piti rakentaa lääkärikeskusta varten uusi hissikuilu. Kiinteistön peruskorjauksen pääurakoitsijana toimi Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy. Työmaamestari Juhana Hautalan mukaan valuharkot olivat alusta alkaen ainoa vaihtoehto hissikuilun toteuttamiseksi.

Rakennus Juhta Oy vastasi aliurakoitsijana hissin tasausvalusta, vesitiiviistä rakenteista ja kantavasta harkkorungosta. Lisätyönä tehtiin hissikuilun ulkopuoliset täytöt alakertaan.

– Valuharkot soveltuivat todella hyvin tähän hankkeeseen, koska harkot menivät pieneen tilaan ja niitä oli helppo kuljettaa eri kerroksiin pumppukärryillä, urakoitsija Juho Koskela Rakennus Juhta Oy:stä sanoo.

– Hissikuilun suoruus oli +/- 2 milliä. Se on jo niin hyvä suoritus, että siinä pitää olla tuotteenkin kunnossa. Vain todella mittatarkoilla harkoilla saavutetaan tuollainen lopputulos.

Ryhmärakennuttajille toiveiden koti

Kahdeksan lapsiperhettä rakennutti Helsinkiin viuhkamaisesti ympäröivään luontoon avautuvan upean townhouse-kokonaisuuden harkoista. Rakennuttajaperheet valitsivat markkinoilla olevista runkovaihtoehdoista pääasialliseksi runkomateriaaliksi 380 mm:n paksuisen Leca Design -harkon.

Harkkorakentaminen mahdollisti kahdeksan perheen townhousen ilmeikkään arkkitehtuurin.

– Yksi tärkeä tekijä oli se, että Lecan kivi on hoikka suhteessa hyvään lämmöneristävyyteensä. Esimerkiksi palo- ja kosteustekninen turvallisuus, hyvä ääneneristävyys ja ilmatiiveys sekä tuotannon ja logistiikan joustavuus ovat myös harkkorakentamisen selkeitä etuja, asukas kertoo.

Neljästä erillistalosta ja kahdesta paritalosta muodostuvan kokonaisuuden on suunnitellut arkkitehti Hannes Häkkinen. – Tässä kohteessa haluttua arkkitehtuuria olisi ollut hyvin vaikea ja kallis toteuttaa esimerkiksi puurakenteisena. Kivitalon etuja ovat myös pitkäikäisyys, huoltovapaus, kosteustekninen turvallisuus ja erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo, Häkkinen sanoo.

Townhousen haluttua arkkitehtuuria olisi ollut hyvin vaikea ja kallis toteuttaa esimerkiksi puurakenteisena.

– Päädyimme siihen, että kivirakentamisen edut saavutetaan harkoista kustannustehokkaammin ja joustavammin kuin elementeillä, toinen asukas kertoo.

Sairaalan väliseinillä ei saa olla korvia

HUS:n Uusi lastensairaala on erikoisalojen huipputasoinen keskittymä. Rakennuksen käyttötarkoitus asetti erityisiä vaatimuksia kaikkeen suunnitteluun.

– Sairaaloissa keskustellaan luottamuksellista tietoa sisältävistä asioista, joten ääneneristys on aivan oleellista. Lastensairaalan väliseinissä on normaalia paremmat ilmaääneneristyksen tavoitearvot, kertoo projektinjohtaja Esa Ikäheimonen Ramboll Oy:stä.

Osa Uuden lastensairaalan väliseinistä tehtiin paikalla muuraten. – Muuratut rakenteet ovat massiivisia, kestäviä ja hyviksi todettuja. Nykyisin on hyvinkin yleistä, että väliseiniä tehdään paikalla muuraten – varsinkin, jos halutaan vähänkin diskreettiä tilaa, Esa Ikäheimonen sanoo.

Uuden lastensairaalan väliseinistä osa on harkkorakenteisia. Massiivinen rakenne eristää hyvin ääntä sekä sallii raskaatkin kiinnitykset seiniin, mikä on sairaaloissa tarpeen.

Uuden lastensairaalan muuratuissa väliseinissä on käytetty väliseinän ponttiharkkoa. – Rakenne on iskun kestävä. Sairaalassa esimerkiksi siirreltävät vuoteet voivat osua seiniin ja muitakin törmäyksiä saattaa tulla, mutta seinä kestää hyvin.

– Seinään voidaan tehdä erilaisia raskaita kiinnityksiä jälkikäteen, ja niitähän sairaaloissa tarvitaan. Lastensairaalan tulee olla myös turvallinen, terve ja sisäilmaltaan puhdas rakennus. – Kyllä muuratuista rakenteista löytyy reseptit näidenkin asioiden ratkaisemiseen, Esa Ikäheimonen toteaa.

Lue myös

Lääkärikeskus sai tarvitsemansa hissin, kun sen kuilu rakennettiin harkoista. Lue lisää >

Tutustu harkkorakenteisiin pienkerrostaloihin >

Ilman melua toipuu tutkitusti nopeammin. Lue lisää >

Viimeisimmät näkökulmat