Kokeile kuukausi maksutta

Ara on myöntänyt yli 60 miljoonan tuet hoivayrittäjien käyttämille rakennuttajayhtiöille

Rakennuslehden selvitys osoittaa, että hoivapalveluyhtiöiden omistamat tai ainakin osittain niiden bulvaaneina toimivat yleishyödylliset yhtiöt ovat saaneet Aralta tukipäätökset yli 60 miljoonan euron avustuksista ja noin 250 miljoonan euron korkotukilainoista. Menettelyn avulla hoivapalveluyritykset saavat kilpailuetua, kun ne saavat tuetut tilat käyttöönsä. Tilojen rakentaminen ja palvelujen tuottaminen tulisi kuitenkin pitää kilpailusyistä erillään.

Rakennuslehden selvitys osoittaa, että hoivapalveluyhtiöiden omistamat tai ainakin osittain niiden bulvaaneina toimivat yleishyödylliset yhtiöt ovat saaneet Aralta tukipäätökset yli 60 miljoonan euron avustuksista ja noin 250 miljoonan euron korkotukilainoista. Menettelyn avulla hoivapalveluyritykset saavat kilpailuetua, kun ne saavat tuetut tilat käyttöönsä. Tilojen rakentaminen ja palvelujen tuottaminen tulisi kuitenkin pitää kilpailusyistä erillään.

image

Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät Teso ry on kannellut Ara-tukien kilpailua vääristävästä vaikutuksesta EU:n komissiolle.

Ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan Aralla ei ole viranomaisena asemaa ottaa lainkaan kantaa kilpailuasetelmaan.

Selvityksessä tukipäätöksiä käytiin läpi vuodesta 2008 lähtien. Attendo Oy on hyödyntänyt tukia usean yrityksen kautta. Sen suorassa omistuksessa oleva Suomen Palveluasunnot Oy on saanut päätökset 7,2 miljoonan euron avustuksesta viiteen hankkeeseen. Korkotukilainaa se voi nostaa 14,7 miljoonaa euroa.

Ara-asuntojen tuotantoyhtiö Arttu Oy on vakiintunut Attendon yhteistyökumppani. Selvityksen mukaan sillä on tuettuja hankkeita 18. Niihin yhteiskunta on myöntänyt avustuksina puhdasta rahaa 9,5 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 78,3 miljoonaa euroa.

Attendo on hyödyntänyt valtion tukia myös todella monissa Tyvene Oy:n omistamissa kohteissa. Aikaisemmalta nimeltään HF-Asunnot Oy on Eläke- ja Henki-Fennian omistama yhtiö. Sillä on kolme tytäryhtiötä: Kiinteistö Oy Rauhanlähde I, Kiinteistö Oy Rauhanlähde II ja Kiinteistö Oy Onnenlähde. Tämä yleishyödyllinen toimija on saanut 23 kohteeseen avustusta 21,7 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 90,5 miljoonaa euroa.

Mehiläiseen sulautunut Carema Oy on myös tehnyt yhteistyötä Tyvenen kanssa.

Mediverkolle iso tuki

Mediverkko-konserniin kuuluva MVH-Asunnot Oy:llä on tuettuja kohteita on kaikkiaan yhdeksän, ja niihin on myönnetty avustusta 12,6 miljoonaa euroa. Korkotukilainavarausta se on saanut 43,1 miljoonaa euroa.

MV-Kodit sai Turkuun Ratamo-kohteeseen 2,6 miljoonaa euroa avustusta ja 2,6 miljoonaa euroa korkotukilainaa. Kummankin toimijan taustalla on Medivida Oy.

Vitapolis on saanut avustusta 4,8 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 10,7 miljoonaa euroa.
Esperi Care Oy on saanut Helsingin Tapaninvainiossa tonttivarauksen mielenterveyskuntoutujien palvelukodin rakentamiseksi. Tarkoitus on hakea tukea yleishyödyllisen yhtiön kautta tilojen rakentamiseen. Esperi Care on tehnyt yhteistyötä Arttu Oy:n kanssa. Forssassa sillä on suunnitteilla ikääntyneiden hoivakohde, jonka rakennuttaisi Ara-tukien turvin Avain Palvelukodit Oy.

Avain Palvelukodit Oy on saanut avustusta 3,4 miljoonaa euroa ja korkotukilainavarausta 11,1 miljoonaa euroa.

Kankaanpää esimerkkinä

Kankaanpään kaupungin esimerkki kuvastaa yleishyödyllisen Arttu Oy:n, kaupungin ja Attendon yhteistyötä. Attendo halusi rakentaa Kankaanpäähän vanhusten palvelutalon. Se otti kumppanikseen Arttu Oy:n, joka sai kaupungilta tontin. Kaupunki puolsi Artun perustaman Kiinteistöosakeyhtiö Artun Hoiva-Asuntojen Aralle tekemää korkotukivaraushakemusta jo viime keväänä, vaikka kuntayhtymän (PoSA) järjestämä hoivapalvelujen kilpailutus on vasta käynnissä. Puoltolausunnossa palvelun tuottajaksi kerrottiin Attendo.

Hoivapalvelujen kilpailutus ei ole vielä ratkennut, mutta siitä huolimatta Kankaanpään kaupunginhallitus hyväksyi tammikuussa sopimusluonnokset Artun tilojen vuokraamisesta kaupungille. Kohteessa käytetään välivuokrausmenettelyä vuokran alentamiseksi. Attendon ja kaupungin välisessä sopimusluonnoksessa Attendo saa yksinoikeuden hyödyntää Aran tukemaa palvelutilaa kaupungin tai muiden hankintayksiköiden järjestämissä tarjouskilpailuissa.

Attendo on tehnyt vastaavanlaisia sopimuksia ainakin yli kymmenessä kunnassa.

Lue aiheesta lisää 15.3. ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 17 kertaa

17 vastausta artikkeliin “Ara on myöntänyt yli 60 miljoonan tuet hoivayrittäjien käyttämille rakennuttajayhtiöille”

  1. Kuinka ARA on voinut myöntää varauksen AVAIN Palvelukodit Oy:lle vaikka sillä ei ole edes yleishyödyllisyys statusta ?

    1. Aran Internet-sivujen mukaan Liukun entinen alainen Avara-ajoilta, Martti Polvinen, toimii Arassa rahoituksen toimialalla rakennuttamisjohtajana vastuualueenaan rakennuttamisen ohjaus. Silläkin voi olla vaikutusta Liukun saamiin tukiin.

      Martti Polvinen ja Aran päälakimies Jaana-Maarit Huuhka sopivat asiakirjojen mukaan Liukun kanssa keväällä 2008 ”yleishyödyllisen” väliyhtiön perustamisesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin, jotta säätiö voisi sen kautta saada haltuunsa joulukuussa 2007 laittomalla/mitättömällä kaupalla saamansa enemmistöomistuksen ja määräysvallan AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. Syksyllä 2010 säätiö myi salaisella kaupalla ko. väliyhtiön (holding-yhtiö) Liukun ja hänen toisen Avara-aikaisen alaisen firmalle, jolloin näistä nykyisin yksityisistä liikemiehistä tuli tuon väliyhtiön kautta yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä. Mainittakoon, että YTJ:n mukaan ko. säätiön osoite on sama kuin Liukun ja säätiön asiamiehen, Suvi Seilan, kotiosoite.

      Ara on siis toimillaan auttanut yleishyödyllisen yhtiön joutumista yksityisten liikemiesten omistukseen. Ara myös osoitti suurta ymmärrystä, kun Liukun johdolla siirrettiin vuosina 2006-2007 AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta käyttövastikkeissa kerättyjä korjausvaroja salaisen ”tytäryhtiön” kautta vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon. Ara joutui puuttumaan ”sijoitukseen” vasta erään kantelun yhteydessä vuonna 2009, kun ko. hämäräsijoitus muka vasta silloin tuli sen tietoon. Vaikka AVAIN Asumisoikeus Oy oli vuoden 2007 lopussa irrotettu Avara-konsernista ja toimi enää vain Avaran osakkuusyhtiönä, niin Ara asioi vain Avaran silloisen toimitusjohtajan Perttu Liukun kanssa, kun laittoman ”sijoituksen” palauttamisesta neuvoteltiin. Asian hoitaminen tällä tavalla ja salassa AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta osoittaa suurta ymmärrystä Liukkua kohtaan ja asukkaiden vähättelyä, sanoipa Aran eläköitynyt kehittämispäällikkö mitä tahansa. Hän on kiivaillut Aran puolesta mm. ko. sijoitustoiminnan osalta. Eläköitynyt kehittämispäällikkö on puolustellut Aran toimintaa mm. valvontaresurssien vähäisyydellä, mutta Aran toiminta kokonaisuudessaan viime vuosina oikeuttaa siihen ohjaus- ja valvontaviranomaisena kohdistetun laajan kritiikin. Aralta on ollut yksi sen perustehtävistä pahasti hukassa. AVAIN Asumsioikeus Oy:n asukkaat eivät enää voi tuntea luottamusta Araan viranomaisena. Niin usein Ara on toimillaan aiheuttanut pettymyksen. Pettymystä herättäneitä asioita ovat olleet mm. seuraavat Aran toimet:

      – Aran rooli em. väliyhtiön perustamisessa (ko. väliyhtiö mahdollisti viime kädessä myös syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan),

      – em. laittoman sijoitustoiminnan käsittely (valvonnan laiminlyönti, asian ”hoitaminen” vain Liukun kanssa, asian salaaminen AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta jne.)

      – Avaran kalliiden ja huonosti rakennettujen vapaarahoitteisten omakotitalojen AVAIN Asumisoikeus Oy:öön siirtämisen hyväksyminen Avaimen asukkaiden riesaksi, kun talot eivät menneet kaupaksi vapailla markkinoilla (Liukku toimi vielä tuolloin Avara-konsernin toimitusjohtajana),

      – vihreän valon näyttäminen syksyn 2010 salaiselle Liukku-kaupalle ja kaupan salaaminen eduskunnalta ja ympäristövaliokunnalta, kun asumisoikeuslain muuttamista käsiteltiin eduskunnassa,

      – ylijohtaja Rossilahden valehtelu Aran roolista AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa ja omistusjärjestelyissä,

      – asukkaiden kantelujen laiska käsittely ja niihin annetut mitäänsanomattomat päätökset, joita AVAIN Asumisoikeus Oy:n johto ei ota vakavasti,

      – jne, jne, jne.

      Aran toiminta Liukun, Avaran ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n suhteen osoittaa, että ”se, mikä ei ole laissa nimenomaisesti kiellettyä, on sallittua”.

    2. Viesti 1/12 15.03.2012 klo 13:19 // Ara autta Avainta

      Kuinka ARA on voinut myöntää varauksen AVAIN Palvelukodit Oy:lle vaikka sillä ei ole edes yleishyödyllisyys statusta ?

      No nyt ARA on huhupuheiden mukaan myöntänyt AVAIN Palvelukodit Oy:lle yleishyödyllisyys statuksen ! HANAT ON NYT AUKI !! Varaukset ja avustukset jakoon vaan ja sitten mummot ja kela maksamaan palveluista ja asumisesta !

      1. Viestiketjussa on keskusteltu Avain Asumisoikeus Oy:n 2008 varojen sijoittamisesta vapaarahoitteeseen asuntotuotantoon lainvastaisesti. Ongelma on ARAn ja Avaimen johdon mukaan ratkaistu niin, että sijoitetut varat (n. 8 miljoonaa euroa) on palautettu Avain Asumisoikeus Oy:lle.

        Tämä ei kuitenkaan saa poistaa asiaa päiväjärjestyksestä. Rahat ”palautuivat”, kun yhtiö johon ne oli sijoitettu ja tuon yhtiön jo aloittamat vapaarahoitteiset kohteet myytiin Perttu, Liukun, Antti Viinikan ja muun Avain Asumisoikeus OY:n johdon omistukseen ja lähipiiriin kuuluvalle yhtiölle! Onko tämä sisäpiirin kaupankäynti sopivaa yleishyödylliselle yhtiölle? Rikottiinko mahdollisesti verolakeja ja osakeyhtiölakia yleishyödyllisyys- ja aravalakien lisäksi? Tämäkin toivottavasti tulee tutkimusten kohteeksi.

        Jukka Kilpi
        Suomen Asumisoikeusasukkaat ry, puheenjohtaja
        Liiketoiminnan etiikan dosentti

        1. VIELÄ LISÄÄ 8,4 Milj. LAITTOMAN SIJOITUKSEN PALAUTTAMISESTA:
          Aralle annetun selvityksen mukaan Avain Asumisoikeus Oy myi omistamansa Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet (80 000 €) EM- Kiinteistökehitys Oy:lle kauppahintaan 402 989,04 €.
          EM -kiinteistökehitys Oy maksoi kauppahinnan Avain Asumisoikeus Oy:n pankkitilille 27.7.2010.

          Asuntorakentamisen Kehityssäätiö omisti EM-kiinteistökehitys Oy:n .
          Kummallinen kauppa! EM-kiinteistökehitys on asetettu selvitystilaan 1.12.2011 !!
          Tästä kaupasta se voitto Avain Asumisoikeus Oy:lle tuli, jota eläköitynyt kehittämispäällikkö on hehkutellut keskustelupalstoilla.

          YTJ:n tietojen mukaan EM-Kiinteistökehitys Oy toimii osoitteessa Oolannintie 9, 01520 VANTAA, joka tuli tunnetuksi siitä kun Vantaan kaupunki suosi YH-Rakennuttajayhtiöiden johtajia antamalla heille ohi jonon tontteja alihintaan (ohituskaista). Tontteja saivat mm. Nikulainen ja Liukku. Samassa osoitteessa toimii myös Asuntorakentamisen Kehityssäätiö.

          Viittaako EM-kiinteistökehitys entiseen AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtajaan ?

          1. YTJ:n mukaan EM Kiinteistökehitys Oy (Y-tunnus: 2066825-1) on rekisteröity kaupparekisteriin 26.10.2006. Kuka voisi auttaa selvittämään, mitä kirjaimet EM tarkoittavat yhtiön nimen edessä? Mitä varten yhtiö on perustettu? Entä minkälaista toimintaa yhtiöllä on ollut olemassaolonsa aikana?

          2. Kaupparekisteriotteen mukaan 26.10.2006 – 26.4.2007 EM- Kiinteistökehitys Oy:n puheenjohtaja on toiminut Perttu Liukku, hallituksen jäseninä Essi Majamaa ja Hans Sten.
            Toimitusjohtajana 26.10.2006 – 28.6.2009 Essi Majamaa.
            Käyntiosoite Oolannintie 9 VANTAA.

  2. Jälleen on pakko oikaista nimimerkin ARA ja Liukku virheelliset kommentit: Maininta ”ARA joutui puuttumaan sijoitukseen vasta v. 2009 ei pidä paikkansa. Puutuin sijoitukseen jo tammikuussa 2008 pidetyssä palaveriss ja vaadin ja sen siirtämistä pois yhtiön omistuksesta. Sijoituksen purkamisessa ja varojen palauttamisessa ei missään vaiheessa neuvoteltu Perttu Liukun kanssa. Hän ei ollut mukana yhdessäkään neuvottelussa. Tuskin hän oli silloin enää edes AVARAn palveluksessa. Asia hoidettiin yhtiön edustajien kanssa eikä siinä osoitettu suurta ymmärrystä Liukkua kohtaan, päinvastoin. Yhtiön asia on hoitaa tiedottaminen asukkaille, ei ARAn. Tosin hallituksen asukasedustaja oli tietoinen prosessin kulusta. Kyse ei ollut asukkaiden vähättelystä.
    Kyse ei ole myöskään ollut mistään kiivailusta vaan tosiasioiden esille tuomisesta ja virheellisten tietojen oikaisemisesta. Asiallinen ja perusteltu kritiikki on aina paikallaan, mutta sen tulee perustua totuuteen. Nyt ei näin ole valitettavasti ollut.

    1. Nimimerkeille // Ent. kehittämispäällikkö //ja // Ara ja Liukku

      ARA on todennut kirjeessään 20.5.2009 Dnro 15234/651/09 Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukulle seuraavaa:

      ””AVARAN ja ARAN edustajien kesken 28.1.2008 pidetyssä neuvottelussa käsiteltiin muun muassa AVARAN (silloinen YH-konserni) kiinteistösijoituksen tulevaa konsernirakennetta. Tällöin ARAN taholta tuotiin esille se, että vapaarahoitteinen ASO-yhtiö tulisi siirtää pois yleishyödyllisen nimetyn ASO-yhtiön omistuksesta eli ns. yleishyödyllisen osion ulkopuolelle. Tällöin ei ollut tiedossa edellämainitut sijoitukset tytäryhtiöön. Tämä siirto tulee nyt toteuttaa. ””

      Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaat ihmettelivät nimenomaan sitä, miksi asiaan puututtiin vasta toukokuussa 2009, kun asia oli ollut esillä jo tammikuussa 2008. Ihmetystä herätti myös miksi kirje oli lähetetty AVARA Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukulle, eikä silloiselle AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Seppo Saarelle.

    2. Selvityksessään Ympäristöministeriölle (Ara 17.10.2011, Dnro 17642/082/11 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka kirjoittavat AVAIN Asumisoikeus Oy:n varojen sijoittamisesta mm. seuraavaa:

      ”AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiön, Avain Asoasunnot Oy:n, perustaminen tuli ARAn tietoon AVARA-konsernin konsernirakennetta koskeneessa, 28.1.2008 pidetyssä neuvottelussa käsiteltäessä konsernirakennetta kuvaavaa kaaviota. Tuolloin ARAn edustajat esittivät, että ARAn yleis-hyödylliseksi yhteisöksi nimeämän asumisoikeusyhtiön toimintaan ei voisi, vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon liittyvän riskin vuoksi, kuulua vapaarahoitteisesti rahoitetun asumisoikeusyhtiön omistaminen, minkä vuoksi yhtiön tulisi luopua Avain Asoasunnot Oy:n osakkeista.

      Asia tuli uudemman kerran esille keväällä 2009, jolloin ARA vastasi AVAIN asumisoikeus Oy:tä koskevaan kanteluun. Tuolloin havaittiin, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuodelta 2007 antaman vuosi-ilmoituksen ja siihen liitetyn vuoden 2007 tilinpäätöksen mukaan Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet olivat edelleen AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistuksessa. Lisäksi emoyhtiö oli tehnyt tytäryhtiöön 6,8 milj. euron suuruisen pääoman sijoituksen.”

      Rossilahden ja Huuhkan selvitystä voitaneen pitää Aran virallisena selvityksenä Aran toiminnasta AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä. Aran entisen kehittämispäällikön ”selvitykset” Rakennuslehden keskustelufoorumin eri viestiketjuissa eroavat monissa olennaisissa kohdissa Rossilahden ja Huuhkan selvityksestä. Yksi tällainen olennainen kohta on entisen kehittämispäällikön väite, että hän puuttui sijoitukseen jo tammikuussa 2008 pidetyssä palaverissa. Rossilahden ja Huuhkan mukaan sijoitus huomattiin vasta keväällä 2009, kun ”ARA vastasi AVAIN asumisoikeus Oy:tä koskevaan kanteluun”.

      Entinen kehittämispäällikkö väittää myös, että ”Sijoituksen purkamisessa ja varojen palauttamisessa ei missään vaiheessa neuvoteltu Perttu Liukun kanssa”. Kuitenkin hän itse on Rossilahden lisäksi toinen allekirjoittaja kirjeessä, joka on osoitettu Perttu Liukulle, ja johon nimimerkki ”totuus esiin” viittaa viestissä 4. Miksi kirje on osoitettu Perttu Liukulle, jos ”Sijoituksen purkamisessa ja varojen palauttamisessa ei missään vaiheessa neuvoteltu Perttu Liukun kanssa”? Kyllä Liukku vielä tuohon aikaan oli Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja. Mainittakoon, että tässä kirjeessään Liukulle 20.5.2009 entinen kehittämispäällikkö yhdessä Rossilahden kanssa toteaa, että 28.1.2008 käydyssä palaverissa ”ei ollut tiedossa edellämainitut sijoitukset tytäryhtiöön”. Edellä olevassa Viestissään entinen kehittämispäällikkö kuitenkin väittää puuttuneensa sijoitukseen jo tuossa tammikuussa 2008 pidetyssä palaverissa.

      Miksi Aran entinen kehittämispäällikkö kimpaantuu aina erityisesti silloin, kun kirjoitetaan esimerkiksi Aran toiminnasta AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä. Kimpaantuminen johtunee varmaankin siitä, että noihin aikoihin entinen kehittämispäällikkö toimi Arassa kehittämispäällikkönä ja valvontayksikön päällikkönä. Hän ottaa vielä eläkeläisenäkin Araan valvontaviranomaisena kohdistetun kritiikin henkilökohtaisesti, koska hän oli ennen eläköitymistään keskeisessä asemassa Arassa ns. yleishyödyllisten yhteisöjen valvojana ja tuo valvonta petti pahasti Avaran ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n tapauksissa. Rossilahden ja Huuhkan mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n laiton sijoitustoiminta tuli ilmi yhtiötä koskevan kantelun käsittelyn yhteydessä eli sattumalta. Ei siis Aran aktiivisen valvonnan seurauksena. Valvontahan oli pitkälti ”automatisoitu” ja annettu käytännössä ”yleishyödyllisille” yhteisöille itselleen vai kuinka? Ainakin tällaisen käsityksen saa Rossilahden ja Huuhkan selvityksestä Ympäristöministeriölle.

      Aran toiminnasta AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä ja Aran roolista AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa ja omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2010 tulisi järjestää totuuskomissio, sillä muuten totuus ei selviä. Aralle instituutiona on tärkeää julkisivun säilyttäminen ja Aran virkamiehille on tärkeää kasvojen säilyttäminen, josta syystä valehdellaan ja intetään loputtomiin. Me monet AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat ja asukkaiden edustajat olemme valmiita osallistumaan totuuskomission työskentelyyn. Niin tärkeä on totuus meille yhtiötämme koskevissa asioissa, sillä me maksamme viime kädessä yhtiön kaiken toiminnan (härskinkin) käyttövastikkeissamme. Tämän ymmärtäminen näyttää olevan vaikeaa Aran entiselle kehittämispäällikölle, ylijohtaja Rossilahdelle ja muille Aran virkamiehille sekä Ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolle ja siellä asumisen yksikölle, joka suhtautuu välinpitämättömästi ja kylmästi asukkaiden edustajiin. Epäeettistä ja moraalitonta on se, jos viranomainen pyrkii salaamaan totuuden ja siksi tietoisesti valehtelee tai vääristelee totuutta. Teillä on totuuden avaimet!

  3. Asiassa ei ole olennaista se, milloin sijoituksen takaisinperintään ryhdyttiin eikä se, kenelle kirje toimitettiin. Olennaista sen sijaan on se, että yhtiö on saanut takaisin sijoittamansa rahat korkoineen.
    ARAn valvonta peustuu pitkälti yhtiöiden tilinpäätöksiin. Vuoden 2008 tilinpäätös on saatu vasta vuoden 2009 alkupuolella. Tilinpäätöksestä ilmeni, että ko. sijoitus oli 31.12.2008 tilinpäätöksessä edelleen purkamatta. Perusteltua oli toimittaa kirje konsernin johdolle, koska konsernissa ei ollut ryhdytty asiassa toimenpiteisiin. Muistaakseni ARalla ei välttämättä edes silloin ollut tiedossa yhtiön toimitusjohtajan nimeä. Seppo Saari oli mukana kirjeen jälkeen käydyissä neuvotteluissa, Perttu Liukku ei.

    1. ARAlle vaan tiedoksi että kaupparekisteritietojen mukaan toimitusjohtajana Avain Asumisoikeus Oy:ssä 31.01.2007 – 29.4.2009 toimi Essi Majamaa. Seppo Saari vastaanotti tehtävän 30.4.2009 kaupparekisteriotteen mukaan.

      Ehkä tuolloin toimineella toimitusjohtajalla ei ollut kykyjä, tai valtaa ryhtyä laittoman sijoituksen purkamiseen. Sijoituksen purkaminen aloitettiin vasta kesäkuussa 2009.
      Vuoden 2008 keväällä onkin sitten asiakirjojen mukaan ollutkin jo vilkkaampaa yhteydenpito ARAN ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n oskkeiden luovutuksensaajien nimeämisen ja yleishyödyllisyys statuksen hakemisien merkeissä.

      Voisitko ent.kehittämispäällikkö kertoa tästä lisää ??

    2. Ent. kehittämispäällikkö !
      31.12.2008 tilinpäätöksessä edelleen purkamatta. >>

      Kyseessä oli varojen siirtäminen ei yleishyödyllisen yhteisön ulkopuolelle. Varoja on käytetty kohteen rakennuttamiseen.

      Miten tämä sijoitus ilmeni 2008 tilinpäätöksessä ?
      Miten varojen siirto ilmeni 2006 ja 2007 tilinpäätöksissä ?

  4. Kuten jo useasti olen eri yhteyksissä todennut, luovutuksensaajien nimeämiset ja yleishyödyllisen statuksen hakeminen (yleishyödylliseksi nimeäminen) eivät kuuluneet minun tehtäviini.

  5. Vielä kerran, jos vaikka asia tulisi ymmärretyksi…? ARAn 17.10.2011 selvityksen ja lausuntojeni välillä ei ole mitään ristiriitaa. Puutuin Avain Asoasunnot Oy:n perustamiseen ja omistamiseen=sijoitukseen palaverissa 28.1.2008. Kun emoyhtiö perustaa tytäryhtiön, se joutuu sijoittamaan yhtiöön vähintään osakepääoman. Tällöin ei ollut tiedossa sijoituksen määrä. Se paljastui vasta myöhemmin yhtiön tilinpäätöksestä. Määrä oli ARAn tiedossa jo ennen mainittua kantelua, koska se ilmeni vuoden 2007 tilinpäätöksestä. Asiassa unohdetaan yksi olennainen seikka, johon viittasin jo edellisessä viestissäni. Vuoden 2008 tilinpäätös oli ensimmäinen tilinpäätös, jossa asian korjaaminen saattoi näkyä. Kun asiaan puututtiin 28.1.2008 palaverissa, oli yhtiön v. 2007 tilinpäätös mitä ilmeisimmin jo tehty tai ainakaan asian korjaaminen ei olisi ehtinyt v. 2007 tilinpäätökseen. Tämän vuoksi haluttiin varmistaa vuoden 2008 tilinpäätöksestä, oliko yhtiö ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin. Vasta tämän jälkeen käynnistettiin sijoituksen purmamisprosessi.
    Liukun kanssa ei ole käyty asiassa yhtään neuvottelua, koska neuvottelut aloitettiin vasta keväällä 2009 lähetetyn kirjeen jälkeen, kuten jo edellisessä viestissäni totesin.
    Asia tuli todella esille myös mainitun kantelun yhteydessä, mutta se ei tullut kirjoittajan mukaan sattumalta esille, kuten edellä on osoitettu. ARAn valvonta ei ole tässä mitenkään pettänyt.

  6. AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N LAITON SIJOITUSTOIMINTA

    AVAIN Asumisoikeus Oy:n (ent. YH-Asumisoikeus Oy) asukkailta käyttövastikkeisssa kerättyjen korjausvarojen laiton sijoittaminen salaisen AVAIN Asoasunnot Oy:n (ent. YH-Omakoti Asumisoikeus Oy) kautta vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon aloitettiin tilintarkastajan mukaan 13.12.2006 hallituksen puheenjohtaja Perttu Liukun ja hallituksen jäsenen Seppo Ylisen allekirjoittamalla päätöksellä. Tilintarkastajan AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle 22.3.2010 antamasta lausunnosta saa sen käsityksen, että Liukku ja Ylinen päättivät kahdestaan ensimmäisestä sijoituksesta (1.604.519,82 euroa) YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Sijoitus liittyi YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n omistaman As Oy Vihdin Neliapilan rakentamisen rahoitukseen. AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitus tuli mukaan kuvioon vasta myöhemmin. Tilintarkastajan mukaan sijoitukset jatkuivat seuraavasti:

    22. 2.2007 hallituksen kokouksessa (ptk 2/2007) hyväksyttiin tammikuussa 2007 tehty oman pääomanehtoinen 2.500.000 euron sijoitus YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n, osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n mukaiseen, sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Samassa kokouksessa päätettiin tehdä vastaava 2.500.000 euron lisäsijoitus helmikuussa 2007. Ts. tammikuussa tehty ”sijoitus” siunattiin jälkeenpäin hallituksessa.

    12.12.2007 hallituksen kokous (ptk 8/2007) hyväksyi, että YH-Asumisoikeus Oy sijoittaa YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n mukaiseen sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon 1.800.000 euroa.

    Tilintarkastajan mukaan AVAIN Asoasunnot Oy:ssä on tehty ko. sijoituksia koskien seuraavat päätökset:

    13.12.2006 hallituksen kokouksessa (ptk 1/2006) päätettiin ottaa vastaan YH-Asumisoikeus Oy:n vapaaehtoinen pääomasijoitus ja kirjata pääomasijoitusta vastaavat 5.000.000 euroa yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

    22.2.2007 hallituksen kokouksessa (ptk 3/2007) päätettiin ottaa vastaan YH-Asumisoikeus Oy:n vapaaehtoinen pääomasijoitus ja kirjata pääomasijoitusta vastaavat 5.000.000 euroa yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

    12.12.2007 hallituksen kokouksessa (ptk 8/2007) päätettiin ottaa vastaan YH-Asumisoikeus Oy:n vapaaehtoinen pääomasijoitus ja kirjata pääomasijoitusta vastaavat 1.800.000 euroa yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

    Sijoitusten määrä oli yhteensä 8.404.519, 82 euroa.

    Tilintarkastajan mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksamat sijoitukset on yhtiössä kirjattu AVAIN Asoasunnot Oy:n osakkeiden hankintamenon lisäykseksi. Osakkeiden hankintameno taseessa 31.12.2008 muodostui osakepääomasta 80.000 euroa ja ko. sijoituksesta 8.404.519,82 eli yhteensä 8.484.519,82 euroa.

    Saadut sijoitukset on AVAIN Asoasunnot Oy:ssä kirjattu päätösten mukaisesti sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon, jonka määrä taseessa 31.12.2008 oli 8.404.519,82 euroa.

    Tilintarkastajan mukaan ”ARAn on kirjeessä (20.5.2009/Dnro 15234/651/09) todennut, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoitus AVAIN Asoasuntoihin tulee purkaa ja varat palauttaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle”. Kysymyksessä on sama kirje, joka on osoitettu Avara Suomi Oy:lle ja siellä Perttu Liukulle. Kirjeen ovat allekirjoittaneet ylijohtaja Hannu Rossilahti ja kehittämispäällikkö Markku Virtanen. Kirjeessään Rossilahti ja Virtanen toteavat sijoituksen olleen ”arava- ja korkotukilainsäädännön kuin myös asumisoikeusasunnoista annetun lain vastainen”, jonka vuoksi ”sijoitus tulee kokonaisuudessaan purkaa ja sijoitetut varat tulee palauttaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, kuten AVARAN edustajien kanssa 13.5.2009 pidetyssä neuvottelussa todettiin”.

    Aran eläköitynyt kehittämispäällikkö (nimim. Ent.kehittämispäällikö) kirjoitaa viestissä 10 mm., että ”Liukun kanssa ei ole käyty asiassa yhtään neuvottelua, koska neuvottelut aloitettiin vasta keväällä 2009 lähetetyn kirjeen jälkeen, kuten jo edellisessä viestissäni totesin”. Mitähän kirjettä eläköitynyt kehittämispäällikkö nyt tarkoittaa? Ja jos Liukun kanssa ei neuvoteltu, niin miksi hänen ja Rossilahden kirje on osoitettu Avarassa Liukulle? Ja miksi ylipäänsä neuvoteltiin ”AVARAN edustajien kanssa 13.5.2009”, koska AVAIN Asumisoikeus Oy oli irrotettu Avara-konsernista jo vuoden 2007 lopussa. Avain ei ollut enää Avara Suomi Oy:n tytäryhtiö, vaan osakkuusyhtiö. Ja laittomat sijoitukset oli tehty AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiöön AVAIN Asoasunnot Oy. (Mainittakoon, että ko. ”tytäryhtiön olemassaolo oli salattu AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta. Miksiköhän?)

    Tilintarkastajan AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle 22.3.2010 antamassa lausunnossa kerrotaan myös laittomasti sijoitettujen varojen palauttamisesta AVAIN Asumisoikeus Oy:lle. Tältä osin lausunnossa kerrotaan mm., että ”9.3.2010 maksuun liittyen AVAIN Asoasunnot on saanut lainaa Avara Rakennuttaja Oy:ltä 1.000.000 euroa”. YTJ:n mukaan Avara Rakennuttaja Oy:n aputoiminimiä ovat Avara Osaomistus, Keski-Suomen YH-Rakennuttajat ja Avara Keski-Suomi Rakennuttaja. Onko laina jo maksettu takaisin Avara Rakennuttaja Oy:lle? Seppo Ylinen toimi aikoinaan Keski-Suomen YH-Rakennuttajien toimitusjohtajana. Monet nykyisen AVAIN Asumisoikeus Oy:n keskisuomalaiset asukkaat oppivat tuntemaan hänet, kun hän oli vielä YH-pomona Keski-Suomessa. Onko kellään tarkempaa tietoa, mikä oli Keski-Suomen YH-Rakennuttajien kohtalo? Entä YH Keski-Suomen, jonka toimitusjohtajana Seppo Ylinen on myös toiminut? Näitä tietoja kaipaa moni keskisuomalainen. Olisiko Aran entisellä kehittämispäälliköllä vastaus näihinkin kysymyksiin?

  7. Viestissä 11 virkkeessä ”13.12.2006 hallituksen kokouksessa (ptk 1/2006) päätettiin ottaa vastaan YH-Asumisoikeus Oy:n vapaaehtoinen pääomasijoitus ja kirjata pääomasijoitusta vastaavat 5.000.000 euroa yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon” on virhe. 13.12.2006 päätettiin ottaa vastaan 1.604.519, 82 euroa eikä 5.000.000 euroa. 5.000.000 päätettiin ottaa vastaan 22.2.2007 pidetyssä hallituksen kokouksessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat