Kokeile kuukausi maksutta

KKO: VVOR korvauksiin rakennuttamansa kerrostalon asukkaille

Korkein oikeus on jättänyt voimaan Helsingin hovioikeuden vuonna 2006 antaman tuomion, jonka mukaan VVO Rakennuttaja Oy joutuu maksamaan Helsingin Vuosaareen rakennuttamansa kerrostalon asukkaille korvauksia myyntihetkellä liian alhaisiksi arvioitujen hoitokustannusten vuoksi.

Korkein oikeus on jättänyt voimaan Helsingin hovioikeuden vuonna 2006 antaman tuomion, jonka mukaan VVO Rakennuttaja Oy joutuu maksamaan Helsingin Vuosaareen rakennuttamansa kerrostalon asukkaille korvauksia myyntihetkellä liian alhaisiksi arvioitujen hoitokustannusten vuoksi.

Korkein oikeus piti oikeana hovioikeuden arviota, jonka mukaan kohtuulliseksi hinnanalennukseksi muodostui huoneiston koon mukaan 40 euroa neliömetriltä. Siten VVOR joutuu suorittamaan Asunto Oy Helsingin Piilopirtin asukkaille hinnanalennusta 1 760-3 560 euroa korkoineen. Korvauksia maksetaan 20 asunnon ostajalle. Vuoden 2001 alussa valmistuneessa talossa on kaikkiaan 39 huoneistoa.

VVOR oli arvioinut taloussuunnitelmassa hoitovastikkeen ja vesimaksun selvästi alhaisemmiksi kuin taloussuunnitelmaa laadittaessa olisi ollut ennakoitavissa. Korkeimman oikeuden mukaan tämän harhaanjohtavan tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppoihin.

VVOR:n vuonna 2000 laatimassa asunto-osakeyhtiön taloussuunnitelmassa koskien vuotta 2002 hoitovastikkeeksi arvioitiin 2,46 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Taloussuunnitelman liitteessä arvioitiin vesimaksuksi 8,40 euroa henkeä kohti kuukaudessa. Yhtiön hallinnon luovutuskokouksessa toukokuussa 2001 hoitovastike korotettiin 3,66 euroksi ja vesimaksu 11,77 euroksi. Vuonna 2002 vastiketta kuitenkin laskettiin kahteen otteeseen, ensin 3,65 euroon neliöltä ja myöhemmin 3,03 euroon neliöltä.

Hovioikeus arvioi, että vuoden 2002 toteutuneet hoitokulut ilman vesi- ja jätevesikuluja olivat yhteensä 2,99 euroa eli 0,53 euroa suuremmat kuin VVOR:n taloussuunnitelman hoitovastikkeen arviossa eli erotus oli suhteellisesti laskettuna 21,5 prosenttia. Vastaavasti toteutuneet vesi- ja jätevesikustannukset olivat olleet 10,56 euroa henkilöä kohden kuukaudessa. Ero oli ollut 2,16 euroa eli suhteellisesti laskettuna 25,7 prosenttia.

Korkeimman oikeuden ratkaisu on ennakkopäätös, joka linjaa oikeuskäytäntöä myös muissa vastaavissa tapauksissa. Prosessin alkuvaiheessa VVO Rakennuttajan hallintojohtaja Anu Mäenpää oli todennut, että yhtiö haluaa ennakkotapauksen, kuinka suuri talousarvion muutos aiheuttaa asuntokauppalain tarkoittaman taloudellisen virheen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KKO: VVOR korvauksiin rakennuttamansa kerrostalon asukkaille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat