Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi hitas-asuntojen säännöstelyn vapauttamisen

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona 3. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan vapauttaa hitas-asuntojen säännöstelyn. Hitas-sääntelystä vapautuminen mahdollistaa taloyhtiölle hakea irtautumista järjestelmästä 30 vuoden kuluttua asunto-osakeyhtiön viimeisen rakennusvaiheen valmistumisesta. Valtuusto päätti asiasta kaupunginhallituksen esittämällä tavalla äänestyksen jälkeen. Päätös syntyi äänin 48-34.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona 3. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan vapauttaa hitas-asuntojen säännöstelyn. Hitas-sääntelystä vapautuminen mahdollistaa taloyhtiölle hakea irtautumista järjestelmästä 30 vuoden kuluttua asunto-osakeyhtiön viimeisen rakennusvaiheen valmistumisesta. Valtuusto päätti asiasta kaupunginhallituksen esittämällä tavalla äänestyksen jälkeen. Päätös syntyi äänin 48-34.

Sääntelystä vapautumisen yhteydessä taloyhtiön hallitseman tontin maanvuokra korotetaan 0-30 prosentilla sen mukaan, mikä on alueen kaikkien asuntojen keskimääräisen tilastollisen neliöhinnan (markkinahinnan) ja yhtiön keskimääräisen laskennallisen enimmäishinnan erotus rajoituksista vapautumisen hetkellä. Tämä koskee uudistuksen voimaantulovaiheessa hintasääntelyn vaikutuksen piirissä olevia hitas-yhtiöitä.

Vuoden 2011 alun jälkeen valmistuvien hitas-yhtiöiden rajoitukset päättyvät 20 vuoden kuluttua asunto-osakeyhtiön viimeisen rakennusvaiheen valmistumisesta. Tällöin yhtiön hallitseman tontin maanvuokra korotetaan samalle tasolle kuin vuokraushetkellä vallinneen käytännön mukainen sääntelemättömän tontin vertailuvuokra.

Kaikkien hitas-yhtiöiden rakennusaikaiset muutos- ja lisätyöt lisätään nyt tehdyn päätöksen voimaantulon jälkeen ilman omavastuuosuutta asunnon alkuperäiseen hankinta-arvoon ennen indeksitarkistusta, jos asunnon omistaja esittää niistä riittävän selvityksen. Lisäksi asunnon enimmäishintaan lisätään osittain huoneistokohtainen osuus mahdollisten yhtiökohtaisten parannusten ja peruskorjausten arvosta.

Hitas on ollut käytössä Helsingissä vuodesta 1978 lähtien. Järjestelmällä on pyritty saamaan kohtuuhintaisia asuntoja hyville paikoille. Nyt tehdyllä päätöksellä pyritään estämään hitas-asunnoilla keinottelu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi hitas-asuntojen säännöstelyn vapauttamisen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat