Cramo näki merkkejä elpymisestä heinä-syyskuussa 2009
Cramon säästökuuri alkoi tuottaa tulosta kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Konevuokraamon liikevaihto ja tulos jäivät vielä selvästi vuotta aiemmasta, mutta tulos ennen veroja nousi jo plussan puolelle, kun vielä alkuvuonna yhtiö teki selvästi tappiota. Cramo kertoi myös, että markkinatilanne alkaa stabiloitua ja ensimmäisiä merkkejä elpymisestä on havaittavissa.

Cramon säästökuuri alkoi tuottaa tulosta kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Konevuokraamon liikevaihto ja tulos jäivät vielä selvästi vuotta aiemmasta, mutta tulos ennen veroja nousi jo plussan puolelle, kun vielä alkuvuonna yhtiö teki selvästi tappiota. Cramo kertoi myös, että markkinatilanne alkaa stabiloitua ja ensimmäisiä merkkejä elpymisestä on havaittavissa.
Cramo-konserni 7-9 2009/7-9 2008
- Liikevaihto milj. euroa 115,1/155,7
- Liikevoitto (EBIT) % 6,8/20,7
- Tulos ennen veroja milj. euroa 2,1/24,5
1-9 2009/1-9 2008
- Liikevaihto milj. euroa 331,3/436,5
- Liikevoitto (EBIT) % 3,3/17,7
- Tulos ennen veroja milj. euroa -6,7/58,9
- Omavaraisuusaste % 38,0/32,4
- Tase milj. euroa 974,6/1 085,1
- Henkilöstö (keskimäärin) 2 443/2 643
Cramon liikevaihto laski sen kaikilla maantieteellisillä segmenteillä heinä-syyskuussa 2009. Rajuinta alamäki oli Keski- ja Itä-Euroopassa, missä liikevaihto puolittui. Osa liikevaihdon laskusta selittyy valuuttakurssien muutoksilla. Edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna liikevaihto pieneni kolmannella vuosineljänneksellä 26,1 prosenttia ja paikallisissa valuutoissa laskettuna 22,0 prosenttia.
Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa yhtiö ylsi positiiviseen EBITA-liiketulokseen (liikevoitto ennen yrityshankinnoista aiheutuneita aineettomien hyödykkeiden poistoja). Cramon mukaan kannattavuus on säilynyt hyvällä tasolla Ruotsissa ja Suomessa kannattavuus koheni kolmannella neljänneksellä hyvälle tasolle sopeutustoimien ansiosta. Norjassa kannattavuus on tyydyttävä, mutta Tanskassa ja Keski- ja Itä-Euroopassa epätyydyttävä. Sopeutustoimet kuitenkin kohensivat Keski- ja Itä-Euroopan kannattavuutta kolmannella neljänneksellä edellisneljännekseen verrattuna.
Ei lisäosinkoa
Päättäessään vuoden 2008 osingosta Cramon varsinainen yhtiökokous antoi huhtikuussa hallitukselle tehtäväksi arvioida lisäosingon maksamisen edellytyksiä vuonna 2009. Arvioituaan huolellisesti kaikkia asiaan liittyviä näkökohtia Cramon hallitus päätti kokouksessaan 2. marraskuuta ettei se ehdota lisäosingon maksamista vuonna 2009.
Näkymät
Vaikka Cramo havaitsi kolmannella vuosineljänneksellä ensimmäisiä merkkejä elpymisestä, konsernin taloudellisen toimintaympäristön odotetaan pysyvän loppuvuonna alhaisella tasolla rakennusteollisuuden syklisyydestä ja teollisuuden alhaisesta investointitasosta johtuen. Toisaalta julkisen sektorin elvytystoimet helpottavat taantuman vaikutuksia. Lisäksi siirtokelpoisten tilojen tuotealueella pitkät sopimukset tasaavat suhdannevaihteluja Cramon toiminnassa.
Saatuaan merkittävimmät uudelleenjärjestelyt valmiiksi yhtiö jatkaa edelleen tiettyjä kululeikkauksia. Henkilöstön kokonaismäärä vähenee noin 30 prosenttia vuonna 2009 verrattuna elokuun 2008 tilanteeseen. Muut toimenpiteet tähtäävät yleisen tehokkuuden ja vuokrakaluston käyttöasteiden parantamiseen. Sopeutustoimenpiteillä tavoitellaan noin 35 miljoonan euron kulusäästöjä vuonna 2009. Vuonna 2010 kulutaso on noin 50 miljoonaa euroa pienempi.
Cramon mukaan kone- ja laitevuokrauspalveluiden kysyntä saattaa useilla markkinoilla edelleen laskea alkuvuonna 2010. Viimeaikaiset ensimmäiset arviot markkinoiden elpymisestä sekä asuntotuotannon piristyminen tukevat arviota, jonka mukaan kone- ja laitevuokrauspalveluiden kysyntä kääntyisi kasvuun vuoden 2010 toisella puoliskolla. Vuoden 2010 arvioihin liittyy kuitenkin edelleen merkittäviä epävarmuuksia.
Konsernin bruttoinvestoinnit vuonna 2009 ovat arviolta 30-35 miljoonaa euroa ja kohdistuvat pääasiassa siirtokelpoisten tilojen hankintaan. Cramo arvioi, että investointitaso tulee olemaan alhainen myös vuonna 2010.
Konsernin rahavirta investointien jälkeen on positiivinen vuonna 2009. Cramo arvioi, että konsernin EBITA-liikevoitto paranee toisella vuosipuoliskolla ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Cramo näki merkkejä elpymisestä heinä-syyskuussa 2009”