Kokeile kuukausi maksutta

Rovaniemellä epäillään tarjouskartellia kaupungin asuntojen myynnissä

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri ovat tehneet 6. marraskuuta tutkintapyynnön Lapin lääninhallituksen Kilpailu- ja kuluttajayksikölle ja Kilpailuvirastolle tarjouskartelliepäilystä. Kartelliepäily koskee Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen syys-lokakuussa 2009 järjestämää 39 asunto-osakehuoneiston tarjouskilpailua sekä Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän vuonna 2006 järjestämää Siskonpolun kerrostalojen tarjouskilpailua.

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri ovat tehneet 6. marraskuuta tutkintapyynnön Lapin lääninhallituksen Kilpailu- ja kuluttajayksikölle ja Kilpailuvirastolle tarjouskartelliepäilystä. Kartelliepäily koskee Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen syys-lokakuussa 2009 järjestämää 39 asunto-osakehuoneiston tarjouskilpailua sekä Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän vuonna 2006 järjestämää Siskonpolun kerrostalojen tarjouskilpailua.

Kuuntele juttu

Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitos kuulutti myytäväksi 39 osakehuoneistoa yhtenä kokonaisuutena viime syyskuussa. Lokakuun 19. päivän määräaikaan mennessä jätettiin 29 ostotarjousta. Tilaliikelaitoksen johtokunta esitti 27. lokakuuta kaupunginhallitukselle, että huoneistot myydään korkeimman ostotarjouksen jättäneelle CSC-Consulting Service Centre Oy:lle. CSC-Consulting Service Centre päätti kuitenkin yksipuolisesti vetäytyä tarjouskilpailusta 30. lokakuuta. Tällöin tarjouskilpailussa toiselle sijalle tulleen Hansatalot Oy:n tarjous muodostui korkeimmaksi. Tarjouskilpailussa viidenneksi tuli Asunto-Väylä Oy.

Kaupunginhallitus päätti 2. marraskuuta, että osakehuoneistot myydään Hansataloille sen tarjouksen mukaisella hinnalla. Lisäksi kaupunginhallitus päätti panna osakkeiden myyntipäätöksen täytäntöön heti. Tämän jälkeen kaupunki kuitenkin sai tarjouskilpailusta lisätietoja, joiden pohjalta se katsoi parhaaksi keskeyttää myyntipäätöksen täytäntöönpanon ja ryhtyä selvittämään asiaa välittömästi lisätietojen osalta.

Nyt Rovaniemen kaupunki on saanut selville, että CSC-Consulting Service Centren hallituksen jäsen Tuomo Korteniemi sekä Hansatalojen hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja Pekka Rimpisalo toimivat myös Asunto-Väylän johdossa. Korteniemi on Asunto-Väylän toimitusjohtaja ja Rimpisalo hallituksen puheenjohtaja.

Samat yhtiöt ovat olleet osallisina myös Lapin sairaanhoitopiirin Siskonpolun kerrostalojen kaupassa vuonna 2006. Yhtiöiden menettely tuolloin järjestetyssä tarjouskilpailussa muistuttaa läheisesti nyt havaittua menettelyä. Siskonpolun kerrostalojen tarjouskilpailussa erona oli, että sekä CSC-Consulting Service Centre että Hansatalot vetivät omat tarjouksensa pois ja kaupan sai Asunto-Väylä.

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ovat nyt pyytäneet tutkintaa sen selvittämiseksi, onko edellä mainituissa tarjouskilpailuissa ollut kysymyksessä tarjous- tai muu vastaava kartelli. Lisäksi halutaan selvittää, onko asiassa rikottu kilpailulainsäädäntöä.

Rovaniemen kaupunki on ollut viime aikoina otsikoissa myös Nova Groupin rakennuttaman moottorikelkkatehtaan tontti- ja kaavoituspäätösten vuoksi. Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, syyllistyikö kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja lahjuksen ottamiseen ja virka-aseman väärinkäyttämiseen vuonna 2007. Kyseisestä aiheesta kerrotaan enemmän oheisten linkkien uutisissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rovaniemellä epäillään tarjouskartellia kaupungin asuntojen myynnissä”

  1. Rovaniemellä epäillään tarjouskartellia kaupungin asuntojen myynnissä

    Tuskinpa tässä on kyse tarjouskartellista, vaan paljon hankalammasta asiasta: samassa omistus / vaikutuspiirissä olevien yhtiöiden yhteistoiminnasta.

    Kuinka on mahdollista, että kaupunki sallii vetäytyä kilpailusta noin vain? Samassa piirissä olevat yhtiöt ovat jättäneet sellaisessa haarukassa olevat tarjoukset, että kohde jää piirille. Koska ei ole tietoa muiden käyttäytymisestä, haetaan haarukan ylin tarjous kipurajalle, muut siitä alemmaksi. Kun sallitaan kaupasta vetäytyminen, saa ryhmä kohteen jättämättä ”rahaa pöydälle”.

    Asia ratkeaa sillä, että saman vaikutuspiirin ostotarjouksista hyväksytään vain kallein.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat