Kokeile kuukausi maksutta

Skol: Suunnittelualan lasku hidastuu

Suunnittelu- ja konsulttialan yleinen markkinatilanne on heikentynyt jo yli vuoden ajan. Henkilöstön määrä vähenee tänä vuonna viisi prosenttia. Alan tilauskannan lasku kuitenkin hidastui selvästi viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana. Vähiten taantumasta ovat kärsineet infrasektorin suunnitteluyritykset. Tämä käy ilmi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto Skol ry:n tuoreesta suhdannekatsauksesta.

Suunnittelu- ja konsulttialan yleinen markkinatilanne on heikentynyt jo yli vuoden ajan. Henkilöstön määrä vähenee tänä vuonna viisi prosenttia. Alan tilauskannan lasku kuitenkin hidastui selvästi viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana. Vähiten taantumasta ovat kärsineet infrasektorin suunnitteluyritykset. Tämä käy ilmi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto Skol ry:n tuoreesta suhdannekatsauksesta.

image

Skolin suhdannekyselyn mukaan suunnittelu- ja konsulttialan kokonaistilauskanta laski kesäkaudella enää kolmisen prosenttia. Kotimainen tilauskanta pysyi käytännössä ennallaan, mutta vientitilaukset vähenivät vielä. Uusia projekteja on edelleen niukasti tarjolla.

Syyskuussa aktiivinen tilauskanta oli yhteensä noin 420 miljoonaa euroa, joka vastaa noin neljän kuukauden kapasiteettia. Tilauskannasta 80 prosenttia oli kotimaisia ja 20 prosenttia vientitöitä. Viennin tilauskanta on pudonnut alle puoleen vuoden 2006 huipputasostaan ja on nyt alimmillaan kymmeneen vuoteen.

 

Pohja häämöttää loppukeväästä

Alan markkinanäkymien mukaan taantuman pohja näyttäisi jo häämöttävän loppukeväästä. Vastaajista enää viidennes uskoo kotimaan markkinoiden heikentyvän seuraavan puolen vuoden aikana. Kolme prosenttia näkee jo kasvumahdollisuuksia ja loput arvioi tilanteen säilyvän ennallaan. Viennin kasvuun uskoo 12 prosenttia ja viisi prosenttia arvioi tilanteen heikkenevän.

Suunnittelu- ja konsulttialan työllisyystilanteessa mahdollinen tuleva käänne ei vielä näy. Tämän vuoden aikana henkilöstö vähenee viisi prosenttia vuoden alun 14 500 hengestä 13 700 henkeen. Ensi vuoden alkukevään aikana työsuhteessa olevan henkilöstön arvioidaan vähenevän vielä parilla sadalla hengellä. Lisäksi kokonaan lomautettuja oli syyskuussa 1 100 henkeä ja osittain lomautettuja 400. Lomautusten arvioidaan lisääntyvän tulevalla puolivuotisjaksolla edelleen ja keväällä lomautettuna voi olla enimmillään jopa 1 800 henkeä.

 

Infrasektorin tilauskanta laskenut vain viisi prosenttia

 

Taantumassa parhaiten ovat edelleen selvinneet infrasektorin suunnitteluyritykset, joiden kokonaistilauskanta on laskenut viisi prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Infrasektorin tilauskanta vastaa miltei puolen vuoden työmäärää. Alalla kuitenkin arvioidaan kotimaan markkinoiden kääntyvän selvään laskuun tulevan puolen vuoden aikana. Peräti puolet yrityksistä arvioi kotimarkkinoiden heikentyvän. Vientimarkkinoiden tilanteen uskotaan säilyvän nykyisellään.

 

Infra-alan henkilöstö on säilynyt ennallaan, mutta henkilöstön arvioidaan vähenevän hieman jatkossa. Syyskuussa alalla oli muutamia kymmeniä lomautettuja. Keväällä lomautettuja arvioidaan olevan noin kaksi prosenttia henkilöstöstä.

 

Talosuunnittelun tilauskannan lasku pysähtyi

Talosuunnittelun tilauskannan lasku on pysähtynyt, kun osa keskeytetyistä hankkeista on käynnistetty uudelleen. Talosuunnittelun aktiivinen tilauskanta vastaa vajaan viiden kuukauden työmäärää. Vientitilaukset jo vähän lisääntyivät, ja niiden osuus tilauskannasta on noin 10 prosenttia. Kotimaisia töitä saatiin neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten. Jatkossa kotimarkkinoiden laskun arvioidaan loivenevan ja viidennes uskoo vientimarkkinoiden kehittyvän myönteisesti.

 

Talonrakennusalan suunnitteluhenkilöstö on vähentynyt vuoden aikana viisi prosenttia. Henkilöstön määrän uskotaan vähentyvän vielä prosentilla. Lomautettuja on neljä prosenttia henkilöstöstä, ja niiden ennakoidaan lisääntyvän hieman. Yli puolet lomautuksista on osa-aikaisia.

 

Rakennesuunnittelijoiden kotimarkkinat heikkenevät vielä

 

Rakennesuunnittelijoiden aktiivinen tilauskanta vastaa vajaan puolen vuoden työmäärää. Kolmannes rakennesuunnittelijoista arvioi kotimarkkinoiden heikkenevän edelleen. Sen sijaan vientinäkymät ovat parantuneet. Rakennesuunnittelijoista 15 prosenttia arvioi vientitöiden lisääntyvän.

Rakennesuunnittelun henkilömäärä on pysynyt ja arvioidaan myös säilyvän ennallaan. Lomautuksia on yli viisi prosenttia henkilöstöstä, ja määrä noussee keväällä kahdeksaan prosenttiin. Lomautukset ovat enimmäkseen kokoaikaisia.

 

Talotekniikassa ei ole luvassa lomautuksia

 

Talotekniikkatoimistojen kokonaistilauskanta säilyi ennallaan kesän ajan, kotimaiset työt lisääntyivät hieman ja vienti vastaavasti väheni. Pysähtyneitä töitä oli syyskuussa 13 prosenttia tilauskannasta. Aktiivinen kokonaistilauskanta vastaa noin kolmen kuukauden työkantaa. Korjaussuunnitteluhankkeiden osuus oli 36 prosenttia tilauskannasta. Kotimarkkinanäkymät ovat hieman tasaantuneet. Kymmenen prosenttia arvioi markkinatilanteen paranevan, mutta 30 prosenttia uskoo laskun jatkuvan.

Talotekniikkatoimistojen henkilöstö kasvoi prosentin. Lomautuksia ei talotekniikassa käytännössä ole eikä niitä uskota tulevan keväälläkään.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Skol: Suunnittelualan lasku hidastuu”

  1. Niin, kyllä lomautuksia on vielä tulossa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat