Julkinen rakentaminen ja Ara-tuotanto kannattelevat talonrakentamista 2010

Talorakentamisen volyymi on tänä vuonna kasvamassa hieman viime vuodesta, vaikka hankkeiden lukumäärä pieneneekin, kertoo Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n hankekysely. Hankkeita arvioidaan tämän vuoden kuluessa lähtevän käyntiin lähes 150, kun luku vuosi sitten oli melkein kaksisataa. Kyselyssä käynnistyväksi ilmoitettujen talonrakennushankkeiden arvo on noin 1,3 miljardia euroa, kun vastaava luku vuosi sitten oli 1,2 miljardia euroa.

Talorakentamisen volyymi on tänä vuonna kasvamassa hieman viime vuodesta, vaikka hankkeiden lukumäärä pieneneekin, kertoo Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n hankekysely. Hankkeita arvioidaan tämän vuoden kuluessa lähtevän käyntiin lähes 150, kun luku vuosi sitten oli melkein kaksisataa. Kyselyssä käynnistyväksi ilmoitettujen talonrakennushankkeiden arvo on noin 1,3 miljardia euroa, kun vastaava luku vuosi sitten oli 1,2 miljardia euroa.

image

Talonrakentamisesta hieman vajaa kolmannes on korjausrakentamista. Kasvua viime vuodesta on kaksi prosenttia. Asuntorakentamisen volyymi tullee tänä vuonna olemaan noin 570 miljoonaa euroa, josta kahdeksankymmentä prosenttia on uudisrakentamista. Enemmistö eli 72 prosenttia käynnistyvistä hankkeista on valtion tukemaa Ara-tuotantoa. Kyselyyn ei sisälly asunto-osakeyhtiöiden remontointi tai omakotirakentaminen.

Toimitilarakentamisen kokonaisvolyymi on noin 760 miljoonaa euroa, josta kolmannes on uudisrakentamista, 41 prosenttia korjausrakentamista ja neljännes näiden yhdistelmiä. Julkisia rakennuksia on aloitettavista toimitiloista kolme neljännestä. Liikerakentamista on 15 prosenttia ja toimistorakentamista vain 2 prosenttia.

Lähes kaksi kolmasosaa talonrakennuksen aloituksista on pääkaupunkiseudulla. Eniten rakennetaan Helsingissä ja Espoossa. Seuraavaksi eniten rakentamisen aloituksia arvioidaan olevan Jyväskylässä, Vantaalla ja Tampereella.

 

Rapal Oy:n toteuttama valtakunnallinen kysely lähetettiin joulukuussa 2009 Suomen 166 merkittävimmälle rakennuttajalle, joita pyydettiin arvioimaan vuonna 2010 aloitettavien kohteiden euromääräistä arvoa ja lukumäärää. Lisäksi kysyttiin tarkempia tietoja hankkeen arvioidusta käynnistymisajankohdasta sekä tyypistä. Kyselyyn vastasi 54 Raklin jäsenorganisaatiota.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Julkinen rakentaminen ja Ara-tuotanto kannattelevat talonrakentamista 2010”

Jätä kommentti