Kattojen lumikuorma uhkaa paikoin ylittää riskirajan

Lumikuorma on tällä hetkellä selvästi keskimääräistä suurempi etelärannikolla ja Lounais-Suomessa. Runsaslumisimmilla alueilla etelärannikolla, Kuusamossa ja Länsi-Lapissa kattojen mitoituskuormat voivat joillain katoilla ylittyä. Tämä johtuu lumen epätasaisesta jakautumisesta ja kinostumisesta katoille. Suomen ympäristökeskus kehottaa keventämään kattojen lumikuormaa, jos katolla on lunta enemmän kuin puoli metriä tai jos paksu lumikerros on vettymisen vuoksi painunut.

Lumikuorma on tällä hetkellä selvästi keskimääräistä suurempi etelärannikolla ja Lounais-Suomessa. Runsaslumisimmilla alueilla etelärannikolla, Kuusamossa ja Länsi-Lapissa kattojen mitoituskuormat voivat joillain katoilla ylittyä. Tämä johtuu lumen epätasaisesta jakautumisesta ja kinostumisesta katoille. Suomen ympäristökeskus kehottaa keventämään kattojen lumikuormaa, jos katolla on lunta enemmän kuin puoli metriä tai jos paksu lumikerros on vettymisen vuoksi painunut.

Keskimääräinen lumikuorma vaihtelee lumilinjamittausten ja mallilaskelmien mukaan eteläisimmässä Suomessa välillä 80-120 kiloa neliömetriä kohden, maan keskiosissa välillä 70-100 kiloa neliömetriä kohden ja pohjoisessa pääosin välillä 70-160 kiloa neliömetriä kohden. Eniten lunta on Länsi-Lapissa ja Kuusamon seudulla. Paikoitellen lunta voi olla maastomittausten perusteella saatuihin keskiarvoihin nähden jopa 1,5-kertainen määrä eli etelärannikolla 180 kiloa neliömetriä kohden ja Lapissa 240 kiloa neliömetriä kohden.

 

Ympäristöministeriön vuonna 1998 antama rakenteiden nykyinen lumikuormanormi, kattojen peruslumikuorma, vaihtelee välillä 140-260 kiloa neliömetriä kohden. Peruslumikuorma on määritetty olettaen, että lunta on katoilla 20-30 prosenttia vähemmän kuin maastossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kattojen lumikuorma uhkaa paikoin ylittää riskirajan”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat