Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piiri on käynnistänyt Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon talonrakennus- ja infra-alan yrityksille tämän vuoden kestävän työturvallisuuskilpailun. Se on osa Itä-Suomen rakennusalan työturvallisuuden ja -terveyden edistämiskampanjaa. Kilpailu on talonrakennusyrityksillä kahdessa sarjassa: valtakunnallisten ja paikallisten yritysten kesken. Infra-alan yritykset kilpailevat keskenään yhdessä sarjassa.

Itä-Suomessa järjestetään työturvallisuuskilpailu

Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piiri on käynnistänyt Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon talonrakennus- ja infra-alan yrityksille tämän vuoden kestävän työturvallisuuskilpailun. Se on osa Itä-Suomen rakennusalan työturvallisuuden ja -terveyden edistämiskampanjaa. Kilpailu on talonrakennusyrityksillä kahdessa sarjassa: valtakunnallisten ja paikallisten yritysten kesken. Infra-alan yritykset kilpailevat keskenään yhdessä sarjassa.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Työturvallisuuskilpailun taustalla on  työturvallisuusnormiston uudistuminen vuodenvaihteessa valtioneuvoston uudella, aiempaa tiukemmalla asetuksella.

 

Yrityskohtaisessa työturvallisuuskilpailussa käytetään uusittua TR-mittaria tai MVR-mittaria. Sen painoarvo lopputuloksessa on 60 prosenttia. Työmaiden turvallisuusjohtaminen vaikuttaa tulokseen 30:n ja työtapaturmista aiheutuvat yli päivän työkyvyttömyydet miljoonaa työtuntia kohti 10 prosentin painotuksella. Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueen tarkastajat käyvät mittaamassa työturvallisuustasoa työmailla huhti-kesäkuussa ja elo-marraskuussa. Kilpailun ulkopuolelle jättäytyvät yrityksetkään eivät jää tarkastamatta.

 

Aluehallintoviraston vanhemman tarkastajan Antero Kermanin mukaan tämän ja ensi vuoden kuluessa on tavoitteena vähentää rakennusalan työtapaturmia Itä-Suomessa vähintään 40 ja sairauspoissaoloja ainakin 10 prosenttia. ”Työturvallisuuskilpailu on siihen yksi hyväksi koettu keino, mutta myös työmaiden tarkastuksia tehostetaan noin 50 prosentilla. Tarkastusten määrä kasvaa noin sataan vuodessa tarkastajaa kohti.”

 

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Veikko Matikaisen mukaan työturvallisuuskilpailu tähtää uuden työturvallisuusasetuksen soveltamiseen käytäntöön työpaikoilla, uudistetun TR-mittarin laajempaan käyttöönottoon ja kiitettäviin mittaustuloksiin.

 

”Tavoitteena on nolla työtapaturmaa sekä työstä johtuvien sairauspoissaolojen merkittävä vähentäminen. Aiempien kokemusten perusteella tällainen kilpailu on toimiva keino kannustaa talonrakennus- ja nyt myös infra-alan yrityksiä kehittämään työturvallisuusosaamista sekä parantamaan rakennushankkeiden työturvallisuutta käytännössä”, Matikainen toteaa.

 

”Työturvallisuudessa näyttää olevan viime aikojen perusteella edelleen kehittämistä etenkin purku-urakoissa ja korkeissa paikoissa työskentelyssä. Talonrakennusteollisuus ry:n viimesyksyisessä suuressa asiakastutkimuksessa ilmeni, että tilaajienkin mielestä rakentajilla on lähestulkoon eniten kehittämistä työturvallisuus- ja ympäristöasioissa. Tähän haasteeseen meidän on edelleen vastattava imagomme kirkastamiseksi, vaikka kehitys onkin viime vuosikymmeninä edennyt hyvään suuntaan”, Matikainen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Itä-Suomessa järjestetään työturvallisuuskilpailu”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi