Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan pk-yritysten suhdanneodotukset kohentuneet selvästi syksystä

Enemmistö rakentamisen pk-yrityksistä odottaa suhdanteen säilyvän seuraavien 12 kuukauden aikana ennallaan. Tämä käy ilmi Finnveran ja Suomen Yrittäjien teettämästä barometristä. Suhdanteen säilymistä ennallaan odottaa 50 prosenttia rakennusalan vastaajista. Koska suhdanteen kohentumista ennakoivia vastaajia on kuitenkin selvästi enemmän kuin heikkenemistä odottavia, toimialan saldoluku on +22. Vielä viime syksyllä tehdyssä edellisessä suhdannebarometrissä saldoluku oli selvästi miinuksella.

Enemmistö rakentamisen pk-yrityksistä odottaa suhdanteen säilyvän seuraavien 12 kuukauden aikana ennallaan. Tämä käy ilmi Finnveran ja Suomen Yrittäjien teettämästä barometristä. Suhdanteen säilymistä ennallaan odottaa 50 prosenttia rakennusalan vastaajista. Koska suhdanteen kohentumista ennakoivia vastaajia on kuitenkin selvästi enemmän kuin heikkenemistä odottavia, toimialan saldoluku on +22. Vielä viime syksyllä tehdyssä edellisessä suhdannebarometrissä saldoluku oli selvästi miinuksella.

image

Finnveran ja Suomen Yrittäjien teettämän barometrin lukemat näyttävät huomattavasti paremmilta kuin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kuukausi sitten julkistamassa vastaavassa barometrissä. Tuolloin rakennusalan pk-yritysten suhdanneodotusten saldoluku oli -12. EK:n barometrin kysely tehtiin tammikuussa, kun taas Finnveran ja Suomen Yrittäjien barometrin kysely tehtiin tammi-helmikuussa. Lukemien ero on tässä valossa hämmästyttävän suuri.

 

Myös liikevaihto-, kannattavuus-, vakavaraisuus- ja henkilöstöodotukset hyvät

 

Finnveran ja Suomen Yrittäjien barometrissä rakentamisen pk-yritysten liikevaihto-odotusten saldoluku on nyt +21. Kasvua ja liikevaihdon ennallaan säilymistä odottavia vastaajia on kutakuinkin yhtä paljon, eli nelisenkymmentä prosenttia. Viidennes vastaajista odottaa liikevaihtonsa laskevan. Myös kannattavuuden, vakavaraisuuden ja henkilöstön suhteen yrittäjien odotukset ovat positiiviset. Kannattavuuden osalta saldoluku on +15, vakavaraisuuden suhteen +23 ja henkilöstöodotusten osalta +13.

Sen sijaan investointien osalta rakennusalan pk-yritykset aikovat pitää edelleen jarruja päällä. Saldoluku on -2 eli yritysten investoinnit pysynevät ennallaan. Kaikkien toimialojen pk-yritysten ulkoisen rahoituksen käyttötarkoituksena on rakennusinvestoinnit 21 prosentilla vastaajista.

Rakentamisen pk-yritykset eivät näytä uskovan kustannusten laskun enää jatkuvan. Tuotantokustannusten suhteen saldoluku on +16 eli kustannusten nousuun uskovia on enemmän kuin laskuun uskovia. Tosin selvä enemmistö eli noin kaksi kolmesta vastaajasta uskoo tuotantokustannusten säilyvän ennallaan. Vastaavasti lopputuotteiden hintojen suhteen nousuodotukset ovat vielä suuremmat. Saldoluku on +33.

Finnveran ja Suomen Yrittäjien pk-yritysbarometri mittaa pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä niiden toimintaan liittyvien tekijöiden muutoksista kahdesti vuodessa. Innolink Research Oy teki kevään 2010 pk-yritysbarometrin internet- ja puhelinkyselynä tammi-helmikuussa 2010. Vastaajina oli 3 900 suomalaisen pk-yrityksen edustajaa eri toimialoilta. Rakentamisen parissa näistä yrityksistä toimi 564 yritystä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan pk-yritysten suhdanneodotukset kohentuneet selvästi syksystä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat