Kokeile kuukausi maksutta

Infra ry: Teleyhtiöt laistavat kaapelien näyttöpalveluista

Maa- ja vesirakennus- sekä asfalttialan yrittäjien ja yritysten etujärjestö Infra ry moittii teleyhtiöitä siitä, että ne eivät hoida lain edellyttämää kaapeleiden näyttövelvollisuuttaan asiallisesti. Lisäksi tilanne on Infra ry:n mukaan huonontunut radikaalisti viime aikoina.

Maa- ja vesirakennus- sekä asfalttialan yrittäjien ja yritysten etujärjestö Infra ry moittii teleyhtiöitä siitä, että ne eivät hoida lain edellyttämää kaapeleiden näyttövelvollisuuttaan asiallisesti. Lisäksi tilanne on Infra ry:n mukaan huonontunut radikaalisti viime aikoina.

image

”Teleyhtiöt ovat vähentäneet näyttöpalvelun henkilöstöä tai ulkoistaneet näyttöpalvelun kokonaan. Tämä on johtanut siihen, että ainakin alempiluokkaisten kaapeleiden näyttöjä hoidetaan sähköpostitse lähetetyillä kartoilla”, kehityspäällikkö Tapani Karonen Infra ry:stä sanoo.

”Karttojen tiedot eivät riittävän tarkasti pidä yhtä todellisuuden kanssa. Myös karttojen mittakaava on sellainen, että turvalliseen kaivutyöhön ei ole edellytyksiä. Niissäkin tapauksissa, joissa näyttö luvataan toimittaa, on jatkuvia ongelmia. Luvataan neljän päivän ennakkoajalla näyttö työmaalle, mutta useista huomautuksista huolimatta se on saattanut viipyä jopa kaksi viikkoa”, Karonen jatkaa.

Lisäksi teleyhtiöt ja Johtotietokeskus, jolle osa teleyhtiöistä on siirtänyt tehtäviä, ovat Infra ry:n mukaan ristiriitaisesti ohjanneet tiedusteluja toisilleen. Viime aikoina myös puhelinpalvelun odotusajat ovat venyneet hyvin pitkiksi.

Pelkkien karttojen toimittaminen, kohtuuttomat näyttöjen toimitusajat ja näytön viivästyminen sovituista toimittamisajoista sekä suoranaiset laiminlyönnit aiheuttavat kaapeleiden rikkoutumisia sekä haittaa ja kustannuksia urakoitsijoille ja näiden asiakkaille. Tämä koskee erityisesti pienempiä rakennuskohteita sekä kaivutöiden tilaajia, urakoitsijoita ja konepalveluyrittäjiä.

”Teleyhtiöiden vastuuton toiminta johtaa riskinottoon ja kaivutyöhön joudutaan ilman kunnollista selvitystä kaapeleiden sijainnista. Työmaa ei voi seistä päiviä teleyhtiön laiminlyönnin tai ala-arvoisen palvelun seurauksena”, painottaa Karonen.

Laki velvoittaa teleyhtiöitä

Viestintämarkkinalain mukaan kaivutyön teettäjän tai urakoitsijan velvollisuus on selvittää, sijaitseeko rakennusalueella kaapeleita. Teleyhtiön on saman lain perusteella annettava maksutta tiedot telekaapeleiden sijainnista sekä ohjeet työn suorittajalle vaurioiden välttämiseksi.

Infra ry vaatii, että teleyhtiöt parantavat palveluaan ja hoitavat oman, laissa todetun osuutensa kaapelivaurioiden torjunnassa. Infra ry on ollut yhteydessä viestintäviranomaisiin ja pitää välttämättömänä Viestintäviraston puuttumista operaattoreiden laiminlyönteihin ja huonoon palveluun.

Rakennustoiminnassa maanalaisten kaapeleiden vahingoittuminen on jokapäiväinen riski. Vakuutusyhtiöiden arvioiden mukaan kaapelivahinko sattuu keskimäärin kerran päivässä jossain päin Suomea. Lainsäädännössämme on teleyhtiöille sallittu varsin laaja mahdollisuus sijoittaa kaapeleita muiden omistamille alueille.

Vahinkovakuutusyhtiöt edellyttävät, että johtojen omistaja suorittaa näytön. Urakoitsijan oma kaapeleiden sijainnin selvitys ei riitä, mikäli sattuu vahinko.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Infra ry: Teleyhtiöt laistavat kaapelien näyttöpalveluista”

  1. Vai tiedot maksutta. Sehän mene joskus niin, että sanotaan näytön tulevan viikon kuluttua, mutta maksamalla saa näytön huomisaamuna. Se siitä maksuttomuudesta.

    1. Ihan pelleilyks menny tää kaapeleiden kanssa vetkuilu. Kaikkia kaapeleita ei ees löydy ja sitten ku paukkuu niin urakoitsija joutuu vastuuseen… aivan arsesta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat