Kokeile kuukausi maksutta

Keskusta korvaisi pientalojen nousevia kustannuksia veroratkaisuin

Pientaloasujiin kohdistuva noin kahdensadan euron asumiskustannusten vuotuinen nousu valtiovarainministeriön keskiviikkoisessa budjettiesityksessä saa hyväksynnän keskustan kansanedustajilta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sanoo ratkaisun olevan perusteltu.

Pientaloasujiin kohdistuva noin kahdensadan euron asumiskustannusten vuotuinen nousu valtiovarainministeriön keskiviikkoisessa budjettiesityksessä saa hyväksynnän keskustan kansanedustajilta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sanoo ratkaisun olevan perusteltu.

Öljy- ja sähkölämmitteisten pientalojen lämmityskustannukset nousevat noin 240 euroa ja kaukolämmitteisten pientalojen 180-240 euroa vuodessa.

-Kun joudutaan keräämään satoja miljoonia, verorasite pitää kohdentaa johonkin. Keskustalla ei ole tarkoitus riitauttaa asiaa, Kalli sanoo.

Sen sijaan Kalli toivoo, että ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon siirtymistä aletaan kompensoida nykyistä enemmän. Kotitalouksien uusien lämmityslaitteiden hankintaan voitaisiin lisätä tukea ja kotitalousvähennystä laajentaa. Tuen piiriin voitaisiin ottaa myös puulämmitykseen siirtyminen.

Myös keskustan varapuheenjohtajan Timo Kauniston mielestä tulee harkita, voiko nykyisten tukimuotojen lisäksi hake- tai pellettilämmitykseen siirtymistä tukea verohelpotuksilla.

Verohelpotuksia ei vielä budjettiriiheen

Kaunisto pitää energiaverotuksen suuntaa oikeana, sillä se kannustaa kotitalouksia tehokkaampaan energiankäyttöön. Hän muistuttaa kustannuslisäyksen olevan laskennallinen.

-Tämä on varautumista aikoihin, jolloin öljy loppuu ja kallistuu. Kustannuksia tulee vain, jos pitkällä aikavälillä pakollisia ratkaisuja ei toteuteta. Puu- tai biopolttoaineisiin siirtyessä investoinnin saa aika nopeasti takaisin. Se kannustaa muutokseen ja tuo myös dynamiikkaa talouteen ja työpaikkoja Suomeen.

Keskustan Mika Lintilän mukaan ratkaisu korvata työllisyyden lisäämiseksi tehty Kela-maksun poisto 750 miljoonan euron energiaveroilla oli yhteisesti sovittu. Mikäli summaa ei olisi kerätty energiaveroista, olisi se kerätty muualta.

-Olemme sitoutuneet ympäristötalkoisiin, ja tämä on yksi osa sitä. Toki omakotitaloihin kohdistuu merkittävä nousu, mutta toisaalta se kannustaa tutkimaan vaihtoehtoisia lämmitystapoja.

Elokuun budjettiriiheen esityksiä verohelpotuksista lämmitysmuodon muuttajille ei luultavasti tuoda. Kallin mukaan keskustalla on olemassa pieniä viilauksia energiaveroesitykseen, mutta ne kohdistuvat turpeen verorasitukseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Keskusta korvaisi pientalojen nousevia kustannuksia veroratkaisuin”

  1. Niin että jo ok-taloissaan asuvat ikäänkuin maksavat tulevien rakentajien energiaa säästävät lämmitysratkaisut ?
    ”Toki omakotitaloihin kohdistuu merkittävä nousu, mutta toisaalta se kannustaa tutkimaan vaihtoehtoisia lämmitystapoja.”
    No saakos vanhaan taloon sitten halvemmalla näitä huippuhyviä lämmitystapoja ? Eipä tietenkään ja taas jo ennen talonsa tehneet maksavat lisää…hienoja päätöksiä ”kansanedustajilta”, jotka tietysti päättävät tuskissaan nostaa omia palkkojaan, jotta saavat lisämaksut kuitattua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat