Kokeile kuukausi maksutta

Finndomo: ”Ratkaisumme on turvallinen”

Pientalovalmistaja Finndomo uskoo edelleen sataprosenttisesti valmistalomalleissaan käyttämäänsä ratkaisuun, jossa rakennusaikainen kosteus poistetaan alapohjista lämmityspuhaltimilla ja asumisaikainen kosteus kuivauskoneella.

Pientalovalmistaja Finndomo uskoo edelleen sataprosenttisesti valmistalomalleissaan käyttämäänsä ratkaisuun, jossa rakennusaikainen kosteus poistetaan alapohjista lämmityspuhaltimilla ja asumisaikainen kosteus kuivauskoneella.

Arvostelun kohteeksi joutunut yritys järjesti torstaina 19. elokuuta tiedostustilaisuuden, jonka tarkoituksena oli rauhoitella julkisuudessa vellovaa keskustelua yrityksen valmistalojen alapohjien homeongelmista. Asiantuntijaksi paikalle oli kutsuttu tekniikan tohtori Jarek Kurnitski Aalto-yliopistosta, joka on tehnyt väitöskirjan talojen alapohjien kosteusoloista ja niiden hallinnasta.

Finndomo Oy:n konsernijohtaja Pertti Lehti vakuutti tilaisuudessa yrityksen käyttämän ratkaisun olevan turvallinen. ”Lähtökohtamme on parhaat rakenneratkaisut. Haluamme varmistaa, että toimittamiemme talojen rakenteet pysyvät kunnossa säästä, vuodenajasta ja rakennuspaikasta riippumatta.”

Lehti kertoi, että julkisuudessa olleisiin hometaloihin on tehty korjaavat toimenpiteet ja niiden jälkeen kummankin talon kosteus- ja lämpötila-arvot ovat olleet rakennusmääräysten mukaiset. Toinen taloista oli asumaton ja siellä kosteus oli peräisin vesivahingosta. Toiseen puolestaan oli jäänyt perustusvaiheessa rakennusaikaista jäätä.

Kurnitskia yllätti tapauksen saama julkisuus. ”Homeasiat ovat erittäin tärkeitä, mutta julkisuuteen tullut tapaus ei ollut pahimmasta päästä. Se ei ollut ehtinyt muodostua vielä pahaksi ja se pystyttiin korjaamaan. Suomessa tehdään päivittäin suunnittelu- ja rakennusvirheitä.”

Kurnitski oli hämmästynyt esiin tulleista tulkinnoista, joiden mukaan kuivauskoneiden käyttö alapohjien kuivauksessa ei olisi rakennusmääräysten mukaista. ”Määräyksissä ei sanota, että alapohja pitää tuulettaa ulkoilmalla. Ministeriö on sanonut, että lopulta tulkinta on rakennusvalvonnan asia. Suomessa ei ole ihan vakiintunutta kantaa. Joka tapauksessa kyseinen ratkaisu täyttää rakentamismääräykset.”

”Ratkaisuun ei liity riskejä edes silloin, kun esimerkiksi kuivauskone syystä tai toisesta sammuu. Vaikka se olisi useammankin kuukauden pois päältä, ei ryömintätilassa pääse syntymään vaurioita”, Kurnitski toteaa.

Kurnitski kuitenkin sanoo, että kuivauskoneiden koko täytyy mitoittaa oikein. ”Pitää varmistaa ettei toimintatilaan jää katvealueita, joissa kosteus voisi nousta haitallisen korkeaksi.”

Kurnitskin mukaan nykyinen energiatehokkuusvaatimus on johtanut siihen, että ryömintätiloissa on alettu käyttämään koneellista alapohjan kuivausratkaisua. Koneellisella ratkaisulla pyritään parempaan kosteuden hallintaan. ”Perinteiseen menetelmään liittyy riskejä.”

Reklamaatioita Finndomo on saanut home-epäilyistä muutamia, huolestuneita yhteydenottoja huomattavasti enemmän. Valmistaloasiakkaidensa rauhoittamiseksi Finndomo tarjoaa 23. elokuuta lähtien mahdollisuuden alapohjan lisätarkastukseen. Tarkastuksesta voi sopia Finndomon asiakaspalvelun kanssa.

Finndomo joutui puolustuskannalle, kun VTT:n tutkimuksen mukaan Hämeenlinnan vuoden 2007 asuntomessuillle Avainkoti- ja Vaajatalo-tuotemerkkien alla valmistettujen talojen alapohjissa oli homeongelmia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Finndomo: ”Ratkaisumme on turvallinen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat