Kiinteistöliitto kritisoi energiaverouudistuksen maksattamista kotitalouksilla

Hallitus aikoo muuttaa energiaverotusta niin, että ilmastolle haitallisten polttoaineiden käyttö tulee kalliimmaksi kuin uusiutuvien. Suomen Kiinteistöliiton mukaan onkin oikein, että hiilidioksidipäästöt ja energiasisältö määräävät veron suuruuden. Kiinteistöliiton mielestä on kuitenkin kestämätöntä, että uudistuksen kustannukset kaivetaan suomalaisten kotitalouksien lompakosta.

Hallitus aikoo muuttaa energiaverotusta niin, että ilmastolle haitallisten polttoaineiden käyttö tulee kalliimmaksi kuin uusiutuvien. Suomen Kiinteistöliiton mukaan onkin oikein, että hiilidioksidipäästöt ja energiasisältö määräävät veron suuruuden. Kiinteistöliiton mielestä on kuitenkin kestämätöntä, että uudistuksen kustannukset kaivetaan suomalaisten kotitalouksien lompakosta.

Uudistuksen tuotoilla aiotaan paikata työnantajien Kela-maksun poistosta syntynyttä lovea valtion budjetissa. Valtio saa uudistuksella nettomääräisesti lisää verotuloja 719 miljoonaa euroa.

Kiinteistöliitto korostaa, että korotukset eivät kohdennu hallituksen toivomalla tavalla, koska peräti kolmannes korotuksista tulee suomalaisten kotitalouksien maksettavaksi. Summa on huomattavasti suurempi kuin kiinteistö- ja vuokraustoimintojen osuus on ollut Kela-maksuista.

Uudistuksen tavoitteena on ohjata kansalaiset säästämään energiaa ja käyttämään uusiutuvia energianlähteitä. Tarkoitus on tehdä esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön aiempaa kannattavammaksi.

Kiinteistöliiton mukaan esitys voi johtaa jopa 20 prosentin hinnankorotuspaineisiin kaukolämpöyhtiöissä, jotka käyttävät maakaasua. Tällainen kaukolämmön hinnannousu voi aiheuttaa asuinkiinteistöissä asiakaspaon kaukolämmöstä ja siten rapauttaa koko kaukolämpöjärjestelmän perusteita.

Kiinteistöliitto korostaa, että ajatus energiaverotuksen uudistuksen toteuttamisesta kertaheitolla vuonna 2011 on merkki huonosti hoidetusta veropolitiikasta. Uudistus voi nostaa energiaveroja jopa viisinkertaisiksi ja polttoaineiden hintoja jopa 70 prosentilla.

Kiinteistöliiton mukaan on välttämätöntä, että energiaverotuksen rakennemuutos toteutetaan vähintään kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa, vuosina 2011-2013. Siirtymäaika mahdollistaa taloudellisesti oikeudenmukaisen ja hallitun muutoksen sekä energian käyttäjille että tuottajille.

Kiinteistöliiton mielestä olisi energiaverouudistuksen periaatteiden mukaista, että turvetta verotettaisiin yhdenmukaisin perustein muiden polttoaineiden kanssa.

Kiinteistöliitto kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, että esityksessä ei ole otettu huomioon uudistuksen vaikutuksia arvonlisäveron tuottoihin. Energiaverojen korotus lisää automaattisesti myös valtion arvonlisäverotuloja.

Hallitus päättää uudistuksesta elokuun budjettiriihessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kiinteistöliitto kritisoi energiaverouudistuksen maksattamista kotitalouksilla”

  1. No kukas ne verot sitten maksaisi ellei veronmaksajat?? Ihmeellistä vehtarointia.

    Porrastus voisi kyllä olla paikallaan. Ja mikäänhän ei pakota kaukolämpöyhtiöitä tuottamaan lämpönsä maakaasulla.

Vastaa