Kuluttajat hamstraavat yhä hehkulamppuja

Kuluttajat hamstraavat edelleen hehkulamppuja, sillä ne poistuvat kokonaan myynnistä EU:ssa vuonna 2012. Nyt syyskuussa kielletään 75-wattisten hehkulamppujen toimittaminen kauppoihin.

Kuluttajat hamstraavat edelleen hehkulamppuja, sillä ne poistuvat kokonaan myynnistä EU:ssa vuonna 2012. Nyt syyskuussa kielletään 75-wattisten hehkulamppujen toimittaminen kauppoihin.

image

-75 watin hehkulamppuja on kysytty ainakin kaksi kertaa enemmän kuin normaalisti, kertoo lamppuvalmistaja Airamin markkinointijohtaja Juha Setälä.

Osramista ja GE Lightingista kerrotaan, että kaiken kaikkiaan hehkulamppuja ostetaan kuitenkin vähemmän kuin viime syksynä. Jemmaamisen odotetaan lisääntyvän, sillä vuoden päästä poistuvat laajasti käytössä olevat 60-wattiset lamput.

-Eihän hamstraamisessa oikeasti järkeä ole. Koko kiellon tarkoitus on säästää energiaa. Jos nyt hamstrataan, jää säästö toteutumatta, sanoo Osramin myyntijohtaja Marko Martikainen.

GE Lightingista arvioidaan, että muualla Euroopassa on lamppuja ostettu varastoihin vielä enemmän kuin Suomessa.

Energiansäästölampuissa puutteita

Syynä hamstraukseen lienee kalliimman hinnan lisäksi se, että energiansäästölamppujen valomäärä heikkenee ulkokäytössä kovilla pakkasilla.

Energiansäästölamput eivät myöskään syty yhtä nopeasti kuin hehkulamput. Syttyminen on kuitenkin nopeutunut neljäsosaan entisestä.

Tulevaisuudessa voi käyttää nopeasti syttyviä led-valoja.

-Ledit kehittyvät koko ajan. Jos kymmeneksi vuodeksi ostaa hehkulamppuja, sinä aikana tulee parempia ja halvempia ledejä. Aika ajaa hehkulampun ohi, Setälä sanoo.

Myös halogeenilamput kuluttavat vähemmän energiaa kuin hehkulamput, ja niitä voi vielä käyttää. Halogeenilamput ovat hehkulampun muunnoksia, mutta niillä armonaikaa on vielä vuoteen 2016 asti. Ne ovat himmennettävissä samoin kuin hehkulamppu. Lisäksi on jonkin verran himmennettäväksi soveltuvia energiansäästölamppuja.

Myöskään valon sävy ole hyvä syy hamstraamiseen.

-Jotkut tykkäävät, että hehkulampuissa valon väri on parempaa, mutta silloin on todennäköisesti valittu vain epäsopiva energiansäästölamppu, Setälä uskoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajat hamstraavat yhä hehkulamppuja”

Vastaa