Kuopion ”siltavahdeille” Kestävä Kivitalo -palkinto

Kuopion ”siltavahdit” saivat vuoden 2010 Kestävä Kivitalo -palkinnon. Kyseessä on Keilankannan kaksi korkeaa ja kaksi matalampaa asuintaloa, jotka ovat paikalla rakennettuja ja tiiliverhoiltuja. Taloista 15-kerroksinen As Oy Kuopion Siltavahti ja 13-kerroksinen As Oy Kuopion Keilanpurje kohoavat Keilankannankanavan rannalla. Keilanpurjeen perustajaurakoitsijana toimi Skanska ja Siltavahdin YIT Rakennus Oy. YIT on rakentanut näiden naapuriin myös kaksi viisikerroksista asuinrakennusta: As Oy Kuopion Siltaneidon ja As Oy Kuopion Keilankannan.

Kuopion "siltavahdit" saivat vuoden 2010 Kestävä Kivitalo -palkinnon. Kyseessä on Keilankannan kaksi korkeaa ja kaksi matalampaa asuintaloa, jotka ovat paikalla rakennettuja ja tiiliverhoiltuja. Taloista 15-kerroksinen As Oy Kuopion Siltavahti ja 13-kerroksinen As Oy Kuopion Keilanpurje kohoavat Keilankannankanavan rannalla. Keilanpurjeen perustajaurakoitsijana toimi Skanska ja Siltavahdin YIT Rakennus Oy. YIT on rakentanut näiden naapuriin myös kaksi viisikerroksista asuinrakennusta: As Oy Kuopion Siltaneidon ja As Oy Kuopion Keilankannan.

Kaikki neljä taloa on rakennettu samalla tavalla. Julkisivut ovat puhtaaksimuurattua tiiltä ja rungon välipohjarakenteet sekä yläpohja on tehty betonista paikalla valaen. Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu pitkää elinkaarta ja asumisviihtyvyyttä.

Kestävä Kivitalo -yritysryhmän mukaan Keilankannan talojen arkkitehtuuri pukee onnistuneesti vaativaa ja moni-ilmeistä maastoa. Rakennusten muotokieli edustaa yhtä aikaa sekä klassista että modernia kerrostalorakentamista. Yritysryhmän jäseninä ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Betonikeskus/Valmisbetoni, Betonikeskus/Muottiryhmä:Peri Suomi Ltd Oy, Doka Finland Oy ja Ramirent Finland Oy.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Ruduksen aloitteesta. Vuonna 2010 palkinnon saivat Asunto Oy:t Kuopion Keilanpurjeen, Kuopion Siltavahdin, Kuopion Siltaneidon ja Kuopion Keilankannan toteuttamiseen osallistuneet henkilöt:

Sillman Arkkitehtitoimisto Oy
Arkkitehti SAFA Olli Nieminen

QVIM Arkkitehdit Oy
Arkkitehti SAFA Jouni Ilmarinen

YIT Rakennus Oy
Aluejohtaja Risto Pennanen, projektipäällikkö Marjo Puolakka, työpäällikkö Jukka Tengvall, vastaava mestari Pekka Levy

Skanska Talonrakennus Oy
Aluejohtaja Tarmo Stjerna, aluepäällikkö Janne Mönkkönen, hankekehitysjohtaja Panu Sivula, työpäällikkö Riku Pyykönen, vastaava mestari Ville Kettunen

Insinööritoimisto SRT Oy
Diplomi-insinööri Kari Reinikainen

Rakennussuunnittelutoimisto Nylund Oy
Rakennusinsinööri Pauli Pehkonen

Insinööritoimisto Kantelinen Oy
Toimitusjohtaja Markku Kantelinen

Suunnittelua tehtiin yhtäaikaa kaavoituksen kanssa

Korkeiden kerrostalojen arkkitehtisuunnittelusta vastasi arkkitehti SAFA Olli Nieminen Sillman Arkkitehtitoimisto Oy:stä. Hän oli mukana jo alueen kaavoituksessa. Viisikerroksisten talojen arkkitehtisuunnittelusta vastasi arkkitehti SAFA Jouni Ilmarinen QVIM Arkkitehdit Oy:stä.

”Rakennussuunnittelua tehtiin yhtä aikaa kaavoituksen kanssa. Kaava täsmentyi sitä mukaa kuin rakennusten suunnittelu eteni. Rakennusten koko, muoto ja sijainti ratkaistiin jo kaavoituksessa. Kaavassa ei määritelty tonttien rakennusoikeutta sinänsä, vaan suunniteltiin tavoiteltavan kaupunkikuvan mukainen tehokas ratkaisu, jonka kaavoituksessa myös rakennusvalvonta oli mukana”, Olli Nieminen kertoo.

Koska urakoitsijatkin tulivat projektiin mukaan jo suunnitteluvaiheessa, rakentaminen pääsi alkamaan heti kaavan vahvistuttua.

”Meillä oli hyvä keskinäinen vuoropuhelu ja yhteinen tahtotila. Kuopiossa kaavoitus suosii muuten hyvin matalaa asuinrakentamista, mutta tässä tapauksessa ehdotus korkeista taloista tulikin kaavoittajalta”, Nieminen toteaa.

Kohdetiedot:

Asunto Oy Kuopion Keilanpurje

 • 13 kerrosta mukaan lukien kaksi huolto- paikoituskerrosta
 • 40 asuntoa, huoneistokoot 63-94 m2
 • Perustajaurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Sillman Arkkitehtitoimisto Oy

 

Asunto Oy Kuopion Siltavahti

 • 15 kerrosta mukaan lukien kaksi huolto- paikoituskerrosta
 • 49 asuntoa, huoneistokoot 39-263 m2
 • Perustajaurakoitsija: YIT Rakennus Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Sillman Arkkitehtitoimisto Oy

 

Asunto Oy Kuopion Siltaneito

 • 5 kerrosta ja puolilämmin autohalli
 • 21 asuntoa ja yksi liikehuoneisto
 • huoneistokoot 41-136 m2
 • Perustajaurakoitsija: YIT Rakennus Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: QVIM Arkkitehdit Oy

 

Asunto Oy Kuopion Keilankanta

 • 5 kerrosta + kylmä autohalli
 • 56 asuntoa ja kaksi liikehuoneistoa
 • huoneistokoot 50-68,5 m2
 • Perustajaurakoitsija/päätoteuttaja: YIT Rakennus Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: QVIM Arkkitehdit Oy
 • vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja, tilaaja/sijoittaja ICECAPITAL Housing Fund I Ky

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuopion ”siltavahdeille” Kestävä Kivitalo -palkinto”

Jätä kommentti