Celsan Reinforce säästää raudoitusaikaa

Celsa Steel Service Oy:n uusi betonirakenteiden raudoittamisen Reinforce-ratkaisumalli on  valittu yhdeksi Finnbuild-messujen Highlights-tuotteista. Tuomariston valintaperusteita olivat muun muassa järjestelmän tuottama ajan- ja materiaalinsäästö, parantunut työergonomia sekä raaka-aineen täydellinen kierrätettävyys.

Celsa Steel Service Oy:n uusi betonirakenteiden raudoittamisen Reinforce-ratkaisumalli on  valittu yhdeksi Finnbuild-messujen Highlights-tuotteista. Tuomariston valintaperusteita olivat muun muassa järjestelmän tuottama ajan- ja materiaalinsäästö, parantunut työergonomia sekä raaka-aineen täydellinen kierrätettävyys.

image

Celsan Reinforce-järjestelmä koostuu nopeasti asennettavista, mittatarkoista, työergonomiaa ja -turvallisuutta parantavista raudoituselementeistä kuten Bamtec-mattoraudoitteista, reunahakakoreista, A-palkkitukipukeista, UFO-lävistysvahvikkeista, pilari-raudoitteista, paaluanturaraudoitteista ja Lenton-jatkoksista.

Perinteisesti raudoitus on aikataulullisesti kriittisesti tahdistava työvaihe. Reinforce-järjestelmällä on mahdollista tehdä raudoitustyö noin 3-6 kertaa nopeammin kuin muilla menetelmillä. Materiaalisäästö verkkoraudoitukseen verrattuna on 15-20 prosenttia. Työergonomia on parempi vähentyneen miesvoimin tehtävän siirtämisen ja sitomistyön ansiosta. Ajansäästön ansiosta puolestaan päästään parempaan tuottavuuteen. Lisäksi menetelmää voidaan hyödyntää perinteisin menetelmin tehtyihin rakennesuunnitelmiin muunnossuunnittelun avulla.

Celsan Reinforce-järjestelmä perustuu toimitusketjuajatteluun, eli siinä tarkastellaan kaikkia raudoitukseen liittyviä tehtäviä kustannuksineen yhdessä, eikä pelkästään vertailla raudoituksen kilohintoja.

Järjestelmää voidaan soveltaa sekä talo- että infrakohteissa.

Raudoitusmatto tuli ”ilmaiseksi”

Valmisraudoitteiden käytön edut ovat ilmeiset korkeissa kerrostaloissa sekä paalu- ja maanvaraisissa laatoissa. ”Käytännössä paikallavalu on osoittautunut teknisesti, taloudellisesti ja aikataulullisesti erittäin hyväksi vaihtoehdoksi tornitaloissa”, avainasiakaspäällikkö Janne Helander Celsa Steel Servicestä toteaa.

”Leppävaaran asuintalotornissa raudoitus oli käytännössä ilmainen. Suurin yksittäinen tekijä Leppävaaran tornin runkoaikataulun nopeuttajana oli Bamtec-raudoitteiden käyttö laattojen valussa. Valmisraudoitteiden käytöllä säästimme 2-3 työpäivää kerrosta kohti – kustannuksia säästyi 10 000 euroa joka kerroksessa ja rakennusaika lyheni kahdella kuukaudella”, Skanskan työmaainsinööri Jaakko Jakobsson on kertonut monissa lehtihaastatteluissa.

Skanska havaitsi mattoraudoitteiden hyödyt laattojen valussa jo saman porukan rakentaessa Reimantornia Espoon Kivenlahteen. Espoon Leppävaarassa niille oli vielä suurempi tarve, sillä 21-kerroksisen rakennuksen tontti on ahtautensa puolesta logistiikaltaan hyvin vaikea. Yksityiskohtaisen mallinnuksen avulla teräsmäärä tiedettiin tarkasti eikä hukkapaloja syntynyt.

Raudoitematot oli mitoitettu 1-2 huoneiston kokoisiksi. Holvinvalut sujuivat viikkoaikataululla, neljä päivää meni valmisteluihin ja viides valuun, ensin pohjalaatta ja sitten Lujabetonin helposti työstettävällä betonilla lattiavalu.

Rullalle pakattu mattoraudoitus helpottaa raudoittajien työtä ja säästää selkää olosuhteissa, jotka ovat usein kylmät ja viimaiset. Raudoitustyö on muuttunut sen myötä rautojen vääntämisestä ikään kuin kokolattiamaton asentamiseksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Celsan Reinforce säästää raudoitusaikaa”

  1. kokeilin bamtec mattoraudoitusta ensimmäistä kertaa ja pakko myöntää ennakkoluulot oli vainoharhaa. norm päivän sitomisen sijaan sain alaverkon tunnissa. todella tehokasta ja selkää säästävää.

    1. Vaikea on löytää asentajaa kilohinnalle. Tuntitöinä joutuu asentamaan ja ei sovi joka paikkaan.

Vastaa