Erikoinen ammattiyhdistystaisto piinaa Tikkurilaa Pietarissa

Maaliyhtiö Tikkurila on saanut jo liki vuoden ajan käydä Pietarissa erikoista kamppailua pientä venäläistä ay-liikejaostoa vastaan. Autoalan ammattiyhdistyksen MPRA:n jaosto on suivaantunut Tikkurilalle taannoisista irtisanomisista sekä tehtaiden työoloista. Työtaistelussa on kuitenkin jo pitkään näkynyt kummallisia piirteitä, joiden motiiveja moni asiantuntija ihmettelee ja kuvailee ”muuksi kuin tavalliseksi ay-toiminnaksi”.

Maaliyhtiö Tikkurila on saanut jo liki vuoden ajan käydä Pietarissa erikoista kamppailua pientä venäläistä ay-liikejaostoa vastaan. Autoalan ammattiyhdistyksen MPRA:n jaosto on suivaantunut Tikkurilalle taannoisista irtisanomisista sekä tehtaiden työoloista. Työtaistelussa on kuitenkin jo pitkään näkynyt kummallisia piirteitä, joiden motiiveja moni asiantuntija ihmettelee ja kuvailee "muuksi kuin tavalliseksi ay-toiminnaksi".

image

Kiista sai alkunsa jo vuonna 2006, kun Tikkurila osti venäläisen Teks-maalitehtaan. Vanhanaikainen ja matalasti automatisoitu tehdas tunnettiin raskaasta ja vaarallisesta työstä. Siellä valmistetaan liuotinohenteisia maaleja, ja työhön kuuluu liuottimien lemua, raskaiden säkkien kantamista sekä paloriski.

Tikkurila aloitti tuotannossa uudistushankkeen, jossa osa työpaikoista katosi tai siirtyi uuteen automatisoituun tehtaaseen. Samalla muutettiin myös palkkausperusteita, ja osa työntekijöistä sai eteensä palkanpudotuksen. Tästä käynnistyi mielenilmausten ja oikeushaasteiden sarja. 

Mielenosoituksia ja ilkivaltaa

MPRA on osoittanut äänekkäästi mieltään paitsi Tikkurilan edessä, myös Suomen pääkonsulaatin ja Suomalais-venäläisen kauppakamarin luona. Tikkurilan työpaikkoja on niissä verrattu muun muassa elinkautisvankeuteen.

”Nämä kyseiset ay-henkilöt ovat käyneet myös myymälöissä tahrimassa maalipurkkeja, Tikkurilan maalipurkkeja. Kyllähän tämä on muuta kuin normaalia ay-toimintaa”, kuvailee Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri.

Youtubeen on ladattu video, jossa esitellään raskaiden, pöllyävien säkkien kantamista Tikkurilan ostamalla Teksin tehtaalla. Videota höystävät englanniksi ja venäjäksi ironiset viittaukset Tikkurilan mainoslauseisiin.

Tikkurilan mukaan video on suurelta osin lavastettu, ja se on kuvattu vanhassa tehdashallissa, joka on suljettu puoli vuotta sitten. Nykyään hallissa on kuivavarasto. 

Kymmenen hengen protestijoukko

Tikkurilalla on Venäjällä kaikkiaan 1500 työntekijää. Heistä 150 kuuluu kemian alan ammattiliittoon ja alle kymmenen protestoivaan MPRA-liittoon. Muut työntekijät eivät ole osallistuneet mielenilmauksiin.

Liiton puheenjohtajan mukaan toiminnan vähäinen kannatus selittyy pelolla ja Tikkurilan painostustoimilla. ”Tähän liittoon ei saa liittyä. Olemme protestiliitto, joten se on kielletty. Ihmiset pelkäävät, ja pelkään itsekin puhua työntekijöiden kanssa, koska he saattavat lähteä koko ammattijärjestötoiminnasta”, sanoo jaoston puheenjohtaja Sergei Kruglov.

Tikkurilan Pietarin toimitusjohtaja Simo Laitala ihmettelee Kruglovin väitteitä. ”Olisi hyvin mielenkiintoinen tieto että minkälaista tämä painostus on. Ihmiset saavat kyllä kuulua ammattiliittoon tai erota siitä oman vapaan tahtonsa mukaan. Tikkurila ei rajoita sitä millään tavalla.”

Kun järjestö perustettiin, sen kaikki jäsenet nimitettiin puheenjohtajiksi tai varapuheenjohtajiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei heitä voi irtisanoa. Venäjän lain mukaan ammattiyhdistysjohtoa ei voi erottaa, mutta laki ei määrittele, minkä kokoinen ammattiyhdistyksen tai puheenjohtajiston pitäisi olla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Erikoinen ammattiyhdistystaisto piinaa Tikkurilaa Pietarissa”

Jätä kommentti