Ikea laittoi projektinsa Venäjällä jäihin

Ikean kymmenes vuosi Venäjällä on päättymässä mollivoittoisissa tunnelmissa. Moskovan Ikea Mosin johtaja Per Venslag kertoo, että uusien Ikeoiden rakentaminen pistetään jäihin 3-5 vuodeksi Venäjällä. ”Keskitymme jo rakennettujen kauppakeskuksien kehittämiseen.” Myös Ukrainan projektit jäädytetään. Yhtiöllä on Venäjällä 12 kauppakeskusta. Samaran ja Ufan Ikean avajaisia valmistellaan parhaillaan.

Ikean kymmenes vuosi Venäjällä on päättymässä mollivoittoisissa tunnelmissa. Moskovan Ikea Mosin johtaja Per Venslag kertoo, että uusien Ikeoiden rakentaminen pistetään jäihin 3-5 vuodeksi Venäjällä. "Keskitymme jo rakennettujen kauppakeskuksien kehittämiseen." Myös Ukrainan projektit jäädytetään. Yhtiöllä on Venäjällä 12 kauppakeskusta. Samaran ja Ufan Ikean avajaisia valmistellaan parhaillaan.

image

Jarruttamiseen vaikuttaneita syitä on useita. Venslagin edeltäjä Per Kaufmann varoitti jo viime vuonna, että Ikea jäädyttää uudet investoinnit Venäjällä, jos ”odottamattomat prosessit jatkuvat tiettyjen alueiden hallinnossa”.

”Odottamattomat prosessit” ovat alusta lähtien olleet samoja – viranomaiset ovat pistäneet rakennustyöt poikki ja kieltäneet käyttöönotot lupien, suunnitelmien ja insinööri-infran puutteen vuoksi. Kahdestatoista Ikeasta vain kaksi on otettu käyttöön ajoissa.

Ikea Mosin entinen johtaja Lennart Dahlgren muisteli, että Ikean kokoisen kauppakeskuksen liikkeellelähtö vaati lähes 300 viranomaislupaa. Koska odottaminen olisi kestänyt vuosia, paikallisviranomaisten kanssa yleensä sovittiin, että rakentaminen aloitetaan ja luvat hankitaan sen ohella.

Tästä käytännöstä huolimatta hankkeiden etenemisnopeus on ollut suhteellista. Jo kolme vuotta sitten valmistuneen Samaran Ikean avajaisia on siirretty 10 kertaa, kun lupia on jouduttu hankkimaan takautuvasti. Ikean johtajien mukaan näin on ainakin vältytty viranomaisten voitelemiselta. Ikea on hehkuttanut Venäjällä korkeita eettisiä arvoja. Kunnes tuli sähkölasku.

Korruptiosähköä

Ikea on oppinut pärjäämään Venäjällä myös ilman sähköliittymiä. Jo vuonna 2000 ensimmäisen moskovalaisen Ikean rakentamisen yhteydessä Ikea torjui Mosenergon edustajien lahjusvaatimukset kauppakeskuksen sähköverkkoon liittämiseksi ja vuokrasi kaksi suurta generaattoria. Silloin Ikea päätti jatkossakin turvautua dieselsähköön.

”Parempi vuokrata generaattori kuin työntää pää viranomaisten hirttosilmukkaan”, totesi silloin Ikean ykkösjuristi Christer Thordson.

Monessa kauppakeskuksessa generaattorit ovat soineet vielä valmistumisen jälkeenkin. Turkkilaisen Renaissance Constructionin (RC) urakoimina pietarilaiset Mega-Parnas ja Mega-Dybenko valmistuivat 2006 ilman sähköliittymää, jolloin Kaufmann teki sopimuksen venäläisen ICM-yhtiön kanssa 112 dieselgeneraattorin vuokraamisesta Lenenergon sähköä odotellessa.

Vuoden kuluttua Alankomaiden Leidenissä sijaitseva Ikea Globalin pääkonttori alkoi ihmetellä Pietarista tulevia sähkölaskuja. Yhtiö lähetti Pietariin omat miehensä selvittämään asiaa. Mysteerin tutkimiseksi palkattiin myös brittiläinen etsivätoimisto Diligence.

Pietariin 2007 lopussa lähetetty Staffan Hermansson raportoi Ikea Mosille, että Megojen dieselsähköstä maksetaan 11 miljoonaa euroa kuussa. Kun Hermansson otti yhteyttä Lenenergoon sähköliittymän avaamiseksi, selvisi, että sähköverkkojen ja liittymien suunnitelmia ei ole olemassakaan. Rakentaminen oli aloitettu ilman mitään lupia ennen tonttikaupan julkistamista. Myöhemmin selvisi, että RC osti tekaistut tarkastusraportit saadakseen Mega-Parnasille toimiluvan.

Expressen julkaisi

Diligence sai selville, että generaattorisopimuksista vastannut Ikean paikallisjohtaja Juri Volkov toimi Konstantin Ponomarevin ja suomalaisen Harri Heikkilän omistaman ICM:n myyränä ja rahaa vastaan piti huolen siitä, että Ikea ei huolestunut jättivuokrasta. Svenska Dagbladetin mukaan moni seikka viittaa siihen, että Heikkilä ja Ponomarev juonivat mahdollisesti korkeiden lahjusten avulla, että Lenenergo ei ylipäätään toimita sähköä Ikealle.

Korruptioon viitaten Ikea Mos yksipuolisesti sanoutui irti sopimuksesta IMC:n kanssa ja toi Pietariin omat generaattorit. ICM haastoi Ikean oikeuteen, joka mätkäytti huonekalujätille viisi miljoonaa euroa sakkoja sopimusrikkomuksesta ja 50 miljoonaa kumotuista korruptiosyytöksistä.

Pietarilaisten Mega-projektien koordinaattori Joakim Virtanen vaati RC:tä rakentamaan sähköverkot uudestaan ja hoitamaan liittymäasian kuntoon. Virtanen muistutti elokuussa 2009 Kaufmannille ja Ikea Mosin kiinteistöpäällikkö Stefan Grossille, että Mega Parnas on jo kolme vuotta toiminut väärennetyillä käyttöönottopapereilla. Venäjän viranomaiset ja Ikean vakuutusyhtiö eivät ole vielä huomanneet petosta. Virtanen varoitti, että on aivan selvää, että RC yrittää tälläkin kertaa saada viranomaisluvan lahjuksien avulla. Gross vastasi, että sähköasialla on kiire, joten urakoitsija hoitakoon asian perinteisellä tavalla.

Lahjussotku valui viime helmikuussa julkisuuteen Expressenin kautta. Kaufmann ja Gross saivat lähteä saman tien, koska eivät estäneet korruptiota. Venslagin mielestä itse Ikea ei liity korruptiojuttuun millään tavalla. ”Riippumatta siitä, missä toimimme, pysymme liiketoiminnassa rehellisellä ja mutkattomalla tiellä.”

Oikeudenkäynnit syövät tulosta

Ikean tulosta nakertavat edelleen Pietarin Megojen sähköhuoltoon liittyvät oikeudenkäynnit. ICM on vaatinut generaattoreista vuokramaksuja, vaikka vuonna 2008 ne siirrettiin syrjään ja Lenenergo kytki viime vuoden lopussa Pietarin Megat verkkoon. Perusteena on Kaufmannin allekirjoittaman sopimuksen pykälä, että generaattoreista maksetaan vuokraa, vaikka laitteita ei jostain syystä käytettäisikään.

ICM:n kanne kahdenkymmenen miljoonan generaattorivuokrasaatavista Ikealta on saanut Moskovan oikeuslaitoksessa ymmärrystä. Sen sijaan Ikean vaatimus 45 miljoonan korvauksista ICM:ltä hylättiin Moskovan kolmessa Arbitraatiotuomioistuimen asteessa perusteettomana.

Venslag ei kommentoi. Venäjän virallisen kannan muotoili talousministeriön varajohtaja Boris Voskresenskij toteamalla, että kyseessä ei ole korruptio, vaan ”Ikea on petkuttanut itse itseään”.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ikea laittoi projektinsa Venäjällä jäihin”

  1. Venäjä:

    Meillä ei ole korruptiota vaan ulkomaalaiset huijaavat itse itseään

    Tervetuloa!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat