Kokeile kuukausi maksutta

RT: Liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä saatava helpommin tietoja

Rakennusteollisuus RT ry vaatii tiedonsaannin helpottamista liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä. Liiketoimintakiellon saaneita vastuuhenkilöitä ei poisteta kaupparekisteristä automaattisesti, eikä liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä myöskään ole mahdollista saada maksutta kattavaa listaa. Oikeusrekisterikeskuksesta voi nykyisin maksusta tarkistaa yksitellen henkilötunnuksen avulla, onko tietty henkilö liiketoimintakiellossa.

Rakennusteollisuus RT ry vaatii tiedonsaannin helpottamista liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä. Liiketoimintakiellon saaneita vastuuhenkilöitä ei poisteta kaupparekisteristä automaattisesti, eikä liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä myöskään ole mahdollista saada maksutta kattavaa listaa. Oikeusrekisterikeskuksesta voi nykyisin maksusta tarkistaa yksitellen henkilötunnuksen avulla, onko tietty henkilö liiketoimintakiellossa.

image

Rakennusalan harmaan talouden torjuntaa hankaloittaa, kun rakennusyrityksen on sekä työlästä että kallista selvittää, onko aliurakoitsijan edustajana liiketoimintakieltoon asetettuja henkilöitä. RT on aiemmin tyrmännyt suunnitelmat tilaajavastuulain muuttamisesta siten, että tilaaja vastaisi koko alihankintaketjusta. Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari totesi marraskuussa Rakennuslehdelle, että systemaattiseen yritysvalvontaan ei ole keinoja.

Nyt RT:stä todetaan, että valvonta olisi helpointa, jos saatavissa olisi veloituksetta esimerkiksi verkkopalvelusta ajantasainen lista kaikista liiketoimintakielloista.

”Oikeusrekisterikeskus on ilmoittanut, että otteen tulostaminen maksaa 10 euroa jokaisesta henkilöstä. Tällä hetkellä lista kaikista liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä maksaisi yli 11 000 euroa”, Tapio Kari toteaa. Listan tiedot pitäisi myös tuoreuttaa säännöllisesti, mikä moninkertaistaisi vuosikustannukset.

Hankala ja kallis menettely suosii talousrikollisuutta. ”Liiketoimintakiellon tietojen muuttaminen avoimeksi vaikeuttaisi talousrikollisten toimintaa ja estäisi näitä hyötymästä rehellisten yrittäjien ja yhteiskunnan kustannuksella”, Kari sanoo ja perää muutoksia käytäntöön.

Satoja liiketoimintakiellossa olevien vetämiä yrityksiä

Kun henkilö määrätään liiketoimintakieltoon lakisääteisten velvollisuuksiensa laiminlyönneistä tai rikollisesta toiminnasta, hän ei lain mukaan voi toimia yrityksessä minkäänlaisessa vastuuasemassa tai esimerkiksi perustaa uutta yritystä. Tieto liiketoimintakiellosta ei kuitenkaan päivity viranomaisteitse kaupparekisteriin, minkä vuoksi tälläkin hetkellä rekisteristä löytyy satoja yrityksiä, joiden toimitusjohtajaksi on merkitty liiketoimintakiellossa oleva henkilö.

”Epärehellinen yrittäjä voi siten edelleen esiintyä yhtiön nimissä, kun kaupparekisteritietojen perusteella asiat näyttäisivät olevan kunnossa. Lakia onkin muutettava, jotta merkintä liiketoimintakieltoon määrättyjen henkilöiden vastuuasemasta poistettaisiin kaupparekisteristä automaattisesti”, Kari esittää.

Karin mielestä pelkkä kaupparekisteritietojen kuntoon saaminen ei kuitenkaan vielä riitä.

”Liiketoimintakiellossa olevat henkilöt käyttävät usein bulvaaneja eli näennäistoimijoita, kun eivät itse enää voi olla yrityksen vastuuhenkilöinä. Tällöin esimerkiksi toimitusjohtajalla saattaa olla puhtaat paperit, mutta liiketoimintakiellossa oleva henkilö ohjailee toimintaa taustalta ja voi myös toimia edelleen yrityksessä muissa tehtävissä kuin vastuuhenkilönä. Tämän vuoksi olisi tärkeä pystyä selvittämään, onko yrityksen toiminnassa ylipäänsä mukana liiketoimintakieltoon joutuneita henkilöitä”, Kari sanoo.

Viranomaiskäytännöt vaikeuttavat aliurakointiketjun valvontaa

Talousrikollisuus ja harmaa talous on yleisintä pienissä yrityksissä, mikä rakentamisessa tarkoittaa yleensä aliurakointiketjujen loppupäätä. Rakennusyrityksiltä edellytetään omien aliurakoitsijoidensa valvontaa, mutta monet viranomaiskäytännöt vaikeuttavat sitä.

Talousrikollisuuden ja pimeän työn suomalaiselle yhteiskunnalle aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat erittäin merkittäviä. Yksinomaan rakennusalalla arvioidaan vahinkojen olevan vuosittain 400-500 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “RT: Liiketoimintakiellossa olevista henkilöistä saatava helpommin tietoja”

  1. Tämähän on täysin absurdi ja tuhoontuomittu ehdotus. Miten ihmeessä esimerkiksi bulvaaneja käyttävästä rikollisesta olisi mahdollista saada mitään tietoa mistään rekisteristä?

    1. Tyypillistä Rakennusliiton propagandaa, samaa jankkaamista on jatkettu jo vuosia. Mitään ei voida tehdä. Nimilista liiketoimintakiellossa olevista?! Mitä sitten?! Tällaiset konnat käyttävät bulvaaneja, ja miten niitä sitten voitaisiin paljastaa??? Ei mitenkään, paitsi jos Rakennusliitto valjastaa omat asiantuntijansa kentälle nuuskimaan ja vaikkapa uhkailemaan hakusaarrolla. 😉 If you know what I’m saying?

      1. Menikö nyt edellisellä kommentoijalla Rakennusteollisuus ja Rakennusliitto sekaisin. Hyvää esityksessä on se, että myös Rakennusteollisuus RT ry kantaa huolta harmaasta taloudesta, vaikka jarruttaakin järeämpiä toimia koko ajan.

        1. Rakennusalan ”sisäpiiri” tietää kaikki liiketoimintakiellossa olevat, vaikka tekeytyy tietämättömäksi. Halpa urakkatarjous ohittaa kaiken valvonnan ja muutaman suurehkon yhtiön työmailta lotyvät kaikki pelurit, sekä koijarit.

  2. Rakennusteollisuus RT:n ehdotus on hyvä, se voitaisiin toteuttaa niinkin, että liiketoimintakiellot päivitettäisiin kaupparekisterin tietoihin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat