Kokeile kuukausi maksutta

Hannu Rossilahti: Osamaksukauppa asuntoihin

”Osamaksukauppatavan voisi ulottaa asunto-osakkeiden kauppaan. Osamaksukaupassahan omistus perustuu hallintaoikeudelle, joka ei ole omistamista, mutta ei myöskään vuokraamista”, ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoi Ara-päivän seminaarissa Lahdessa.

"Osamaksukauppatavan voisi ulottaa asunto-osakkeiden kauppaan. Osamaksukaupassahan omistus perustuu hallintaoikeudelle, joka ei ole omistamista, mutta ei myöskään vuokraamista", ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoi Ara-päivän seminaarissa Lahdessa.

image

Hänen mukaansa asuntojen osamaksukauppa voitaisiin perustaa samoille peruspiirteille kuin valtion tukema asuntotuotanto. Ammattirakennuttaja hakisi kohtuuhintaisen omistus- tai vuokratontin ja hoitaisi rakennuttamisen sekä isännöinnin.

Pankin sijaan rahoitusyhtiö omistaisi ja rahoittaisi asunnot. Asukkaat maksaisivat käyttömaksun joka sisältää hoito- ja pääomakulut. Mikäli asukas haluaisi muuttaa kesken laina-ajan muualle, asunto laitettaisiin myyntiin kuten mikä tahansa osamaksuhyödyke ja asukas saisi itselleen jo maksamansa asunnon osan kulloisenkin markkinahinnan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Hannu Rossilahti: Osamaksukauppa asuntoihin”

  1. Liian simppeli ja hyvä ratkaisu ei tule toteutumaan 🙂

  2. Asuntolaina pitää lailla säätää ASUNTOLAINAKSI, jonka vakuutena on yksinomaan asunto. Asuntolainan pitää kohdistua asunnon hankintaan tai peruskorjaukseen. Asunnon ostaja ei vastaa henkilökohtaisesti asuntolainasta. Asuntolainan vakuutena ei saa olla henkilötakauksia.

    Eiköhän asuntomarkkinat ala tervehtyä ja ylivelkaantuminen vähentyä.

  3. Mikäs tässä on käytännön hyöty nykyiseen verrattuna, jossa osamaksurahoitus haetaan pankista ja asuntoa maksetaan pankille ja vastike asunto-osakeyhtiölle? Kahden toistoistuvan maksun muuttaminen yhdeksi?

    Tämä tuskin halventaisi asuntoja, koska rakennusliikkeiden rahoituskulut olisivat varmasti suuremmat kuin yksityisen (verotuetut) lainanhoitokulut

    1. Jääpä tämän uuden rahoitust
      avan todellinen sisältö ja tarve epäselväksi. Eiköhän ARAn pitäisi nyt pikaisesti panostaa aso- ja osaomistusjärjestelmien kehittämiseen. Jos ja kun ne pannaan kuntoon, ei tarvita Rossilahden ehdotuksen mukaista järjestelmää. Eli ARA pysyköön lestissään ja hoitakoon yhdessa YMn kanssa olemassa olevat järjestelmät kuntoon, kuten tämän lehden toisessa keskustelussa perustellusti vaaditaan!!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat