Uusi betonielementti-innovaatio kohentaa energiatehokkuutta

Kolme suomalaista betonielementtien valmistajaa ovat yhteistyössä kehittäneet uuden innovaation, jonka ne kertovat parantavan elementtien lämmöneristävyyttä sekä nopeuttavan ja helpottavan merkittävästi niiden kokoamista tehtaalla. Elementin sisä- ja ulkokuoren sitomiseen käytettävä uusi ansasmalli yksinkertaisesti painetaan eristeen läpi elementtien valmistusvaiheessa. 

Kolme suomalaista betonielementtien valmistajaa ovat yhteistyössä kehittäneet uuden innovaation, jonka ne kertovat parantavan elementtien lämmöneristävyyttä sekä nopeuttavan ja helpottavan merkittävästi niiden kokoamista tehtaalla. Elementin sisä- ja ulkokuoren sitomiseen käytettävä uusi ansasmalli yksinkertaisesti painetaan eristeen läpi elementtien valmistusvaiheessa. 

Tiukentuvat energiatehokkuusmääräykset sekä matalaenergiarakentaminen ovat haastaneet betonielementtien valmistajat etsimään uusia rakenteellisia ratkaisuja. Elementtivalmistajat Mikkelin Betoni Oy, Joutsenon Elementti Oy ja Lipa-Betoni Oy lähtivät yhdessä konepajayritys Taiter Oy:n kanssa kehittämään ratkaisua, joka vastaisi ensi vuoden alusta kiristyviin energiamääräyksiin ja sopisi paremmin nykyaikaisille koville polyuretaanieristemateriaaleille.

Uuden ansasmallin kehittämiseen kului aikaa kaikkiaan pari vuotta. Alun perin hankkeessa mukana olevat elementtien valmistajat kaavailivat täysin uutta elementtimallia, joka soveltuisi nykyisiä elementtijärjestelmiä paremmin matalaenergiarakentamiseen. Matkan varrella nykyinen elementtirakenne osoittautui kuitenkin varsin toimivaksi ja energiatehokkaaksi rakenteeksi, joten kehitystyö suunnattiin uuden ansasmallin kehittämiseen nykyisiin elementtijärjestelmiin.

Työn tuloksena syntyi Taiter-ansaaksi nimetty kaksiosainen tuki. Sen ohuesta teräksestä muotoillun piikkimäisen osan tehtävänä on ottaa vastaan elementin sisä- ja ulkoseinän välinen kuorma. Pistoansaan terävä kärki solahtaa helposti eristemateriaalin läpi eikä irrota eristeestä kappaleita, jotka voisivat tunkeutua ansaksen mukana betoniin heikentämään sen ja ulkoverhoilun kiinnityskohtaa. Patentoituun ratkaisuun kuuluu pistoansaan lisäksi suorakulmaisen kolmion muotoinen triangeliansas, jonka viiston kulman tehtävänä on kantaa elementin pystykuormaa.

Käytännössä pistoansas painetaan valmistusprosessissa elementtitehtaalla eristekerroksen läpi vastapuolella olevaan betoniseen ulkokuoreen tarkoitukseen suunnitellulla painimella. Ankkurointisyvyys on 40-50 millimetriä. Oikea syvyys on merkitty pistoansaan molempiin päihin aallotuksella.

Eroon turhista saumaraoista

Seinäelementin energiatehokkuuden kannalta merkittävää innovaatiossa on se, ettei uusi pistoansas jätä eristelevyjen väliin saumarakoja, jotka olisi käsiteltävä erikseen eristevaahdolla. Näin betonielementin lämmöneristävyys paranee ja samalla elementtien valmistus tehtaalla nopeutuu, kun yksi työvaihe jää pois. Pistoansaan poikkileikkauspinta on puolestaan yleisesti käytössä olevaa diagonaaliansasta pienempi, jolloin myös lämmön virtaus ansasta myöten ulospäin vähenee ja kylmäsilta pienenee.

Taiter-ansas on kehitetty erityisesti kovia eristemateriaaleja, kuten polyuretaania silmällä pitäen. Näitä eristeitä käyttämällä elementeistä saadaan entistä ohuempia, sillä rakenteille asetettavat energiavaatimukset voidaan saavuttaa pienemmällä määrällä eristettä esimerkiksi mineraalivillaan verrattuna. 

Vain kolmen elementtivalmistajan käytössä

Kehitystyöhön on saatu tutkimus- ja kehitysrahoitusta teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesiltä. Yhteistyössä on ollut mukana myös Tampereen teknillinen yliopisto, jossa on tehty uuden ansasmallin vaatimat tekniset mittaukset ja testaukset.

Ansasmallin käyttöselosteelle on saatu hyväksyntä Betoniyhdistykseltä, joten sen hyödyntäminen teollisessa tuotannossa voi nyt alkaa. Uuden ansaksen ottavat aluksi käyttöönsä kehitystyössä mukana olleet Mikkelin Betoni, Joutsenon Elementti ja Lipa-Betoni. Näiden kolmen elementtitehtaan käyttöön uutta ansasta alkaa valmistaa Taiter. Jatkossa se valmistaa ja markkinoi uutta innovaatiota myös muille elementtien valmistajille Suomessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi betonielementti-innovaatio kohentaa energiatehokkuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat