Kokeile kuukausi maksutta

Urakoitsijat toivovat 20–25 vuoden pituisia elinkaarihankkeita ilman käyttäjäpalveluita ja rahoitusta

Urakoitsijat haluavat tarjota laajan suunnitteluvastuun, rakentamisen ja 20–25 vuoden ylläpitovastuun sisältäviä elinkaariurakoita. Käyttäjäpalveluiden ja rahoituksen sisällyttämistä sopimuksiin urakoitsijat eivät näe mielekkäinä. Nämä seikat käyvät ilmi selvityksestä, jossa kartoitettiin urakoitsijoiden tarjoushalukkuutta elinkaarihankkeissa. Selvityksen toteutti Espoon kaupungin pyynnöstä Rakli loka-marraskuussa 2011.

Urakoitsijat haluavat tarjota laajan suunnitteluvastuun, rakentamisen ja 20–25 vuoden ylläpitovastuun sisältäviä elinkaariurakoita. Käyttäjäpalveluiden ja rahoituksen sisällyttämistä sopimuksiin urakoitsijat eivät näe mielekkäinä. Nämä seikat käyvät ilmi selvityksestä, jossa kartoitettiin urakoitsijoiden tarjoushalukkuutta elinkaarihankkeissa. Selvityksen toteutti Espoon kaupungin pyynnöstä Rakli loka-marraskuussa 2011.

Haastateltujen mukaan 20-25 vuotta lyhyempi hoitovastuu ei anna riittävästi mahdollisuuksia taloteknisten järjestelmien ja energiaratkaisujen optimointiin.

Urakoitsijat kehottavat varsin yksimielisesti tilaajia hankkimaan rahoitusratkaisut suoraan rahoitusalan yrityksiltä. Urakoitsijat ja kiinteistöpalveluyritykset katsovat, että heillä ei ole tarjottavana lisäarvoa rahoitusratkaisuihin. Heidän näkemyksensä mukaan kunnan kannattaa hyödyntää hyvää luottoluokitustaan pitämällä rahoitus ja kiinteistöjen omistus suoraan kunnan tai kunnan omistaman kiinteistöyhtiön taseessa.

Neljä potentiaalista tarjoajaa

Haastattelujen perusteella Suomessa on neljä rakennusyritystä, jotka ilmoittavat elinkaarimallilla toteutettavien kiinteistöhankkeiden kuuluvan strategiaansa. Tilaajat voivat odottaa saavansa tarjouksia näiltä kaikilta, mikäli markkinatilanne ja tarjousehdot puoltavat tarjouksen tekemistä. Mikäli sopimusehdot ja riskit koetaan epäedullisiksi tai urakoitsijoiden rajalliset tarjousresurssit ovat kuormitettuja muilla kohteilla, tarjoajien määrä voi jäädä pienemmäksi.

Markkinatarjonnan merkittävä laajentuminen ei ole näköpiirissä odotettavissa olevalla elinkaarihankkeiden kysyntävolyymillä. Jotkut yritykset ilmoittivat harkitsevansa tarjousstrategiaansa uudelleen, mikäli kysyntävolyymi merkittävästi kasvaa. Muuttamalla sopimusmuotoa vähemmän vastuita ja riskejä palveluntuottajalle siirtäväksi voivat tilaajat odottaa tarjoajapohjan mahdollisesti laajentuvan muutamalla yrityksellä.

Elinkaarihankkeiden kilpailuttamisen kulttuuri on Suomessa varsin nuorta. Tämä näkyy asiakirjojen kirjavuutena ja sopimusehtojen vaihtelevuutena. Nämä lisäävät tarjoajien työmäärää ja riskejä tarjousvaiheessa. Selvityksen perusteella tilaajille voi suositella sopimusehtojen toistuvuutta ja elinkaarihankkeiden sopimusmallien vakioimista. Tilaajien kannattaa myös koordinoida elinkaarihankkeiden ajoitusta sekä julkaista tarjousaikataulunsa hyvissä ajoin ja varata riittävä tarjousaika tarjoajille.

Taustalla Espoon koulu-urakoiden vähäiset tarjoukset

Selvityksen taustalla on se, että Espoon kaupunki ei saanut keväällä 2011 useampia tarjouksia koulu-urakoihin. Tämän johdosta Espoo halusi haastattelututkimuksella selvittää elinkaarimallilla toteutettujen koulu-urakoiden tarjouskäyttäytymistä.

Loka-marraskuussa tehdyssä tutkimuksessa haastateltiin kymmenen rakennusurakoitsijan ja kiinteistöpalveluyrityksen edustajaa.

Tutkimuksen tavoitteeksi asetettiin selvittää, miksi tarjoushalukkuutensa ennakkoon ilmoittaneet urakoitsijat ovat jättäneet tarjouksen tekemättä ja mitkä olivat tämän keskeiset perustelut. Samalla haastateltavilta kysyttiin elinkaarivastuun sisältävien urakoiden soveltuvuutta tarjoajayritysten strategiaan nyt ja tulevaisuudessa sekä urakoitsijoiden ehdotuksia sopimusehtojen kehittämiseksi niin, että tarjoushalukkuus voidaan jatkossa varmistaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Urakoitsijat toivovat 20–25 vuoden pituisia elinkaarihankkeita ilman käyttäjäpalveluita ja rahoitusta”

  1. Osaamattomat konsultit noista elinkaarihankkeista pitäisi saada ensiksi pois. Yrittävät nokkeluuksillaan tehdä niin monimutkaisia maksu- ja sanktiomekanismeja, ettei kukaan täysijärkinen urakoitsija niitä hyväksy.

  2. Onko trendi muuttunut?

    Muutama vuosi sitten suurella ruotsalaisella urakoitsijalla ei ollut edes omia raudoittajia maakunnassa, olivat niin ”fokusoituneet ydinosaamiseen”. Nyt halutaan jo tarjota ruohonleikkauspalvelutkin?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat