Kokeile kuukausi maksutta

Kovan rahan asuntojen aloitukset vähenivät rajusti pk-seudun ulkopuolella

Vapaarahoitteisten uusien asuntojen aloitukset putosivat tammikuussa 27 prosenttia vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Edellisestä vilkkaasta neljän kuukauden jaksosta pudotusta on 44 prosenttia. Tiedot perustuvat kahdeksaan seuranta-alueeseen. Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin neljässä kuukaudessa noin 2 100 gryndausasunnon rakentaminen. Se on 1 600 asuntoa (-44 %) vähemmän kuin edellisellä neljän kuukauden jaksolla.

Vapaarahoitteisten uusien asuntojen aloitukset putosivat tammikuussa 27 prosenttia vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Edellisestä vilkkaasta neljän kuukauden jaksosta pudotusta on 44 prosenttia. Tiedot perustuvat kahdeksaan seuranta-alueeseen. Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin neljässä kuukaudessa noin 2 100 gryndausasunnon rakentaminen. Se on 1 600 asuntoa (-44 %) vähemmän kuin edellisellä neljän kuukauden jaksolla.

image

Asuntokauppa väheni yllättäen vain 6 prosenttia edellisestä jaksosta. Lukema antaa tämän hetken kysynnästä kuitenkin liian myönteisen kuvan, sillä kaupat painottuvat tarkastelujakson alkuun myöhäissyksyyn. Viime aikoina kauppatahti on ollut selvästi hiljaisempaa ja laskusuunta on selvä. Vilkas kysyntä painottuu nyt hyvillä paikoilla sijaitseviin kohteisiin, mutta suuressa osassa kohteita ostajat ovat vähissä. Sijoittajia uudet asunnot vielä kiinnostavat.

Valmiiden varasto kasvoi selvästi

Alkuvuoden jatkunut uusien asuntojen tarjonnan kasvu kääntyi syys–tammikuussa lievään laskuun (-260 asuntoa, -6 %). Uusia asuntoja on kuitenkin yli kolmannes enemmän myynnissä kuin vuosi sitten. Seuranta-alueilla on myynnissä 4 255 valmista tai rakenteilla olevaa uutta asuntoa.

Rakenteilla olevien myymättömien asuntojen määrä (3 555) väheni syyskuusta noin 500 asunnolla, mutta myymättömien valmiiden asuntojen varasto kasvoi 239 asunnolla. Seuranta-alueilla on myymättä 700 valmista asuntoa ja koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisella alueella odottaa myyntiä arviolta 1 100–1 200 valmista asuntoa.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä-lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivarasto on nyt 10,9 kuukautta, mikä kertoo asuntojen ylitarjonnasta. Tilanne on käytännössä ennallaan verrattuna syyskuuhun, jolloin lukema oli 11,0 kuukautta.

Asunnoista on selvästi eniten ylitarjontaa Jyväskylän seudulla, missä myyntivaraston pituus on jo 15,4 kuukautta. Myynnissä on lähes 550 asuntoa. Valmiita myymättömiä asuntoja on eniten Oulun seudulla, 210 asuntoa. Määrä kasvoi syyskuusta yli 120 asunnolla.

Hinnat nousivat

Myynnissä olevat uudet asunnot kallistuivat neljässä kuukaudessa 3,1 prosenttia, ja vuodessa hinnat ovat nousseet 6,7 prosenttia. Talouskriisin valossa järjettömältä tuntuva kehitys selittyy tarjonnan rakenteen muutoksella. Uusimmat asuntokohteet sijaitsevat kaupunkien parhailla paikoilla ja ovat siten myös kalliimpia kuin ne asunnot, joita on myyty pois. Keskihinta kasvaa, kun edullisempi tarjonta vaihtuu ykkösluokan kohteisiin.

Halvin keskimääräinen kerrostaloneliö on myynnissä Vaasassa (2 909 euroa), kallein Kerava–Tuusula-alueella (4 090 euroa). Oulussa ovat tuttuun tapaan myynnissä halvimmat rivitaloasunnot, 2 048 euroa neliölle. Kalleimpia rivitaloneliöitä (3 137) kaupitellaan Kerava–Tuusula-alueella.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kovan rahan asuntojen aloitukset vähenivät rajusti pk-seudun ulkopuolella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat