Kokeile kuukausi maksutta

Gryndausaloitukset huipputasolla PKS:n ulkopuolella, asunnoista jo ylitarjontaa

Kansainvälinen talouskriisi ei näy gryndausaloituksissa. Uusien vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen aloitukset ovat jatkuneet touko-syyskuussa huipputasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Edelleen vilkkaana käyvä asuntokauppa on kuitenkin hieman hiipunut, minkä seurauksena tarjonta on kasvanut nopeasti ja uusista asunnoista on jo ylitarjontaa. Myymättömiä rakenteilla olevia kerros- ja rivitaloasuntoja on niin paljon, että tämän hetken taso on ylitetty vain kerran tällä vuosituhannella.

Kansainvälinen talouskriisi ei näy gryndausaloituksissa. Uusien vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen aloitukset ovat jatkuneet touko-syyskuussa huipputasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Edelleen vilkkaana käyvä asuntokauppa on kuitenkin hieman hiipunut, minkä seurauksena tarjonta on kasvanut nopeasti ja uusista asunnoista on jo ylitarjontaa. Myymättömiä rakenteilla olevia kerros- ja rivitaloasuntoja on niin paljon, että tämän hetken taso on ylitetty vain kerran tällä vuosituhannella.

image

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Seuranta-alueilla aloitettiin touko-syyskuussa noin 2 200 gryndausasunnon rakentaminen. Määrä on viime vuosien huipputasoa. Vilkas aloitustahti on jatkunut viime tammikuusta saakka. Laskua ei vielä näy, sillä elo- ja syyskuussakin asuntoaloituksia oli paljon.

Kahdeksan seuranta-alueen perusteella voi arvioida koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen aloitustilannetta. Touko-syyskuussa aloitettiin kaikkiaan noin 3 700 gryndausasunnon rakentaminen. Viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana aloituksia on kertynyt arviolta 10 300 kappaletta.

Tarkastelluilla alueilla on ennakkomarkkinoinnissa noin 2 100 asuntoa, missä on pudotusta toukokuusta vain reilu 200 asuntoa. Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisella alueella on ennakkomarkkinoinnissa arviolta 3 500 asuntoa, mikä on alle 400 vähemmän kuin keväällä.

Tarjonta kasvoi nopeasti

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi vuodessa 9 prosenttia. Suunta on kuitenkin alaspäin, sillä kaupat vähenivät touko-syyskuussa 2 prosentilla ja edellisellä neljän kuukauden jaksolla miinusta tuli yhtä paljon.

Kaupan hiipuminen ja rajut aloitusluvut ovat yhdistelmä, joka kasvattaa vääjäämättä asuntojen myyntivarastoa. Seuranta-alueilla on myynnissä 4 515 asuntoa, mikä on 46 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myyntivarasto on kasvanut toukokuusta runsaalla 650 asunnolla (+17 %). Rakenteilla olevia myymättömiä asuntoja on 4 054, missä on lisäystä toukokuusta 540 asuntoa.

Valmiiden myymättömien asuntojen varasto kääntyi kesällä kasvuun 2,5 vuotta jatkuneen vähenemisen jälkeen. Tarkastelluilla alueilla on nyt 461 myymätöntä valmista asuntoa, kun niitä oli toukokuussa 343. Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisella alueella odottaa myyntiä noin 800 valmista asuntoa. Runsas aloitustahti ennakoi, että yhä useampaan kohteeseen valmistuu myymättömiä asuntoja ja valmiiden varaston kasvu jatkuu.

Asunnoista jo ylitarjontaa

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä-lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivarasto on nyt selkeästä ylitarjonnasta kertova 11 kuukautta. Tilanne heikkenee koko ajan. Toukokuussa indeksin lukema oli 9,2 kuukautta ja vuosi sitten markkinatilanne oli tasapainossa (8,2 kuukautta).

Tarjonta-kysyntä-tilanne on tasapainossa Pohjanmaalla ja Lahden seudulla, mutta muilla seuranta-alueilla on asunnoista jo ylitarjontaa. Isoin myyntivarasto (14,2 kuukautta) on muun muassa Hämeenlinnan, Riihimäen ja Hyvinkään sisältävällä ”radanvarsi”-kaupunkien alueella.

Asuntoaloitusten valossa neljä kaupunkia erottuvat selvästi muista. Jyväskylässä asuntorakentaminen on huippuvilkasta, samoin Kuopiossa ja Seinäjoella. Myöskään Oulussa ei ole merkkejä asuntoaloitusten hiipumisesta. Muillakin seuranta-alueilla rakennetaan, mutta tahti on normaali tai jopa tavallista verkkaisempi.

Hinnat nousseet

Myynnissä olevat uudet asunnot ovat kallistuneet tasaisesti. Keskihinta nousi 2 prosenttia neljässä kuukaudessa ja vuosinousu on 3,5 prosenttia.

Oulu on niittänyt mainetta edullisilla rivitaloasunnoilla, mutta nyt siellä on myös tarkastelualueiden halvimmat kerrostaloasunnot. Keskihinta on 2 830 euroa neliöltä. Turussa on edelleen kalleimmat keskimääräiset kerrostaloneliöt, 3845 euroa. Rivitaloasunto maksaa Oulussa vain 2 044 euroa neliöltä. Kalleimmat rivitaloneliöt ovat kaupan Kerava-Tuusula-alueella (3 119 euroa).

Oulun uudet rivitaloasunnot ovat kallistuneet seitsemässä vuodessa vain 3 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Gryndausaloitukset huipputasolla PKS:n ulkopuolella, asunnoista jo ylitarjontaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat