Kokeile kuukausi maksutta

Poliisi epäilee Espoon räjähdysturmassa useita rikkomuksia

Espoon Matinkylän räjähdysturman rikosselvittely on vasta aluillaan. Poliisi tutkii, oliko rakennusyhtiö Peabissa kunnolliset ohjeet ja suunnitelmat räjäytystöihin ja noudatettiinko niitä. Lisäksi selvitetään, kuka on vastuussa.

Espoon Matinkylän räjähdysturman rikosselvittely on vasta aluillaan. Poliisi tutkii, oliko rakennusyhtiö Peabissa kunnolliset ohjeet ja suunnitelmat räjäytystöihin ja noudatettiinko niitä. Lisäksi selvitetään, kuka on vastuussa.

Tutkinta siirrettiin keskiviikkona poliisin väkivaltapuolelta talousrikosyksikköön.

”Vahingot ovat olleet kohtuullisen suuret, ja toiminta pitää tarkastaa läpi”, perusteli siirtoa räjähdeturman ensimmäinen tutkinnanjohtaja Juha Tompuri Espoon väkivaltarikosyksiköstä.

Juttua tutkitaan epäiltynä työturvallisuusrikoksena, räjähderikoksena, vaaran aiheuttamisena, varomattomana käsittelynä ja vamman tuottamuksena.

”Työturvallisuusrikoksissa on yleensä taustalla, että livetään ikävistä turvallisuuteen liittyvistä välivaiheista ja saavutetaan taloudellista hyötyä. Siksikin tällaiset ovat ehkä enemmän talousrikostutkinnan heiniä.”

Tompuri luonnehtii juttua kohtuulliseksi sopaksi. Viisi ihmistä loukkaantui. Lisäksi mäsäksi meni autoja, ikkunoita ja asuntoja.

”Olisi tämä voinut mieluummin tapahtua jossain metsässä kuin Espoossa ostoskeskuksen tuntumassa.”

Suunnitelmat kuntoon ennen räjäyttelyä

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Antti Posion mukaan räjäytyssuunnitelma pitää tehdä kirjallisesti valmiiksi ennen jokaista räjäytystä.

”Varsinkin jos räjäytykset ovat samanlaisia jatkuvasti, laiminlyöntejä saattaa tapahtua. Silloin saatetaan kokea, ettei suunnitelman teko ole välttämätöntä. Kontrollin kannalta se kuitenkin on”, Posio muistuttaa.

Toistuville räjäytyksille voi tehdä etukäteen pidempään voimassa olevan suunnitelman.

Posion mukaan myös pitkät alihankintaketjut hämärtävät toisinaan vastuuta turvallisuusasioista ja hankaloittavat kokonaisuuden hallintaa. Lopullisessa vastuussa räjäytyksen hoitamisesta on aliurakoitsija.

”Tapaturmatutkimuksen yhteydessä viranomaiset tutkivat, onko suunnitelmat tehty, onko niitä noudatettu ja vastaavatko suunnitelmat sitä mitä on tapahtunut.”

Räjäytyslakien noudattamista valvoo työsuojeluviranomainen.

”Törkeistä laiminlyönneistä voidaan tehdä rikosilmoitus poliisille. Matinkylän tapauksessa poliisi oli jo paikalla tutkimassa.”

Posio pitää Suomen työmaita ylipäänsä turvallisina. ”Ei roiskiminen ihan tavanomaista ole.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Poliisi epäilee Espoon räjähdysturmassa useita rikkomuksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat