Kokeile kuukausi maksutta

Kaukojäähdytyksen kasvu Suomessa Euroopan nopeinta

Energiateollisuus ry:n mukaan kaukojäähdytys kasvaa Suomessa Euroopan nopeinta tahtia. Vuosien 2010 ja 2011 välillä kaukojäähdytys kasvoi Suomessa 13 prosenttia. Helsingin Energian koko ajan laajeneva kaukojäähdytysjärjestelmä on jo nyt Euroopan kolmanneksi suurin. Selvityksiä kaukojäähdytyksestä on tekeillä myös monissa muissa suomalaisissa kaupungeissa.

Energiateollisuus ry:n mukaan kaukojäähdytys kasvaa Suomessa Euroopan nopeinta tahtia. Vuosien 2010 ja 2011 välillä kaukojäähdytys kasvoi Suomessa 13 prosenttia. Helsingin Energian koko ajan laajeneva kaukojäähdytysjärjestelmä on jo nyt Euroopan kolmanneksi suurin. Selvityksiä kaukojäähdytyksestä on tekeillä myös monissa muissa suomalaisissa kaupungeissa.

Fortum on aloittanut kaukojäähdytyksen rakentamisen Espooseen. Myös Tampere ja Pori ovat hiljan liittyneet kaukojäähdyttäjien joukkoon.

”Kaukojäähdytyksen kysyntää on lisännyt sen monien etujen lisäksi kiinteistöjen kasvanut jäähdytystarve”, johtaja Jouni Haikarainen Fortum Power and Heatista kertoo. Nykyaikaisten toimistotalojen jäähdytystarve on Energiateollisuuden tiedotteen mukaan vuositasolla jopa lämmitystarvetta suurempi.

Johtaja Marko Riipinen Helsingin Energiasta sanoo ihmisten kasvavan mukavuudenhalun lisäävän jäähdytyksen kysyntää. Lisäksi erilaisten liike-elämän prosessien sekä konesalien kaukojäähdyttämisen kysyntä kasvaa hänen mukaansa vauhdilla.

Kaukojäähdytyksen keskeisimmät tuotantomuodot ovat vapaajäähdytys vesistön vedellä ja jäteveden lämmön hyödyntäminen lämpöpumpulla. Energiateollisuuden mukaan kumpikin näistä voidaan laskea uusiutuvaksi energiaksi. Lisäksi kaukojäähdytystä saadaan hyödyntämällä yhteistuotantovoimalaitosten jätelämpöä. 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaukojäähdytyksen kasvu Suomessa Euroopan nopeinta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat