Vain joka neljäs rakennustyömaa torjuu harmaata taloutta

Harmaan talouden torjunta rakennustyömailla etenee varsin hitaasti. Verohallinnon marraskuun alussa tekemässä valtakunnallisessa tehovalvontaiskussa ilmeni, että  Rakennusteollisuus RT:n kanssa sovitut harmaan talouden vastaiset menettelyt olivat käytössä vain noin 25 prosentilla tarkastetuista rakennustyömaista.

Harmaan talouden torjunta rakennustyömailla etenee varsin hitaasti. Verohallinnon marraskuun alussa tekemässä valtakunnallisessa tehovalvontaiskussa ilmeni, että  Rakennusteollisuus RT:n kanssa sovitut harmaan talouden vastaiset menettelyt olivat käytössä vain noin 25 prosentilla tarkastetuista rakennustyömaista.

image

Lakimuutosten myötä rakennusala joutuu siirtymään sähköiseen työmaan valvontaan. Tehoiskun tulosten mukaan 44 prosenttia tarkastetuista työmaista käytti reaaliaikaista kulunvalvontajärjestelmää. Sähköisessä muodossa kulunvalvontajärjestelmä oli toteutettu 22 prosentilla työmaista. Kokonaan kulkulupatiedot puuttuivat 19 prosentilla tarkastetuista työmaista ja kuvalliset tunnisteet kolmelta työmaalta. Tarkastuskohteista vain 10 prosentilla oli käytössä sähköinen työmaan valvonta, joka sisältää myös sähköisen työajan seurannan.

”Tarkastusten tulosten perusteella uuden lainsäädännön noudattamiseen on jo osin valmistauduttu. Se suuri harppaus uuden lainsäädännön vaatimien toimenpiteiden toteuttamiseksi on toimialalla vielä tekemättä”, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verotarkastusyksiköstä sanoo.

”Toimivat rakennustyömaan valvontamenettelyt ja sähköiset kulunvalvontajärjestelmät luovat edellytykset veronumeron hyödyntämiselle ja vuonna 2013 voimaantulevalle rakennusalan urakka- ja kulkulupatietojen ilmoitusmenettelylle.”

Verohallinnon tehovalvontaiskussa tarkastettiin 100 työmaata kautta Suomen. Painopisteenä olivat suuret ja keskisuuret rakennusyritykset. Valvontaisku toteutettiin yhdessä Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen kanssa. Työmaakäynteihin osallistui myös Eläketurvakeskuksen tarkastajia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Vain joka neljäs rakennustyömaa torjuu harmaata taloutta”

 1. 2013 tarkoittaa että kaikki suuret toimijat eivät voi käyttää enää nykyisiä hyväksi havaittuja yö- ja viikonlopputyöosaajia.
  Menee vaikeaksi kun ensin joutuu maksamaan alvit kun laki muuttui ja kohta ei enää riitä tekaistut todistukset. Vain suomalaisilta osaajilta kaikki edellyttävät kuulumista tilaajavastuubisnekseen. Katsoin huvikseni erään työmaan urakoitsijalistan. Siis sen virallisen. Tilaajavastuukonseptiin kuuluivat vain kotimaiset toimijat joita oli työmaalla 6/23. Hyvin menee Ilpo!

 2. Olin tekemässä sopimusta Virolaisen henkilöstöä vuokraavan yrityksen kanssa, referenssinä mainittiin meneillään olevia useita rakennustyömaita pääkaupunkiseudulla joista parista tarkistinkin että hommat ovat sujuneet jne.
  Kun pyysin toimittamaan tilaajavastuulain vaatimat todistukset ja selvitykset niin hämmästys vastapuolella oli suuri. Mitä ne ovat ? ei meiltä tuollaisia ole ennen vaadittu.
  Uskomatonta miten tuo on mahdollista, on myös outoa että
  vain Suomalaiset yritykset pakotetaan liittymäään tuohon tilaajavastuu asiakirjoilla rahastukseen.

  1. Onko tosiaan noin, että ulkomaalaisten yritysten ei tarvitse liittyä tilaajavastuu systeemiin?

 3. Haukotus.. Jos harmaan talouden hyödyt eivät olisi taloudellisesti niin merkittäviä rakennusliikkeille, niin olisihan tuo ongelma hoidettu jo aikaa sitten. AVI voisi joskus tehdä tarkastuksia työmaille ilman varoitusta. Nykyinen toiminta on ihan hölmöläisten hommaa. Tarkastusten aikana työmaan viereisen kaupan ikkunoista kurkistelee Aivarit ja Stanislavit kuin tontut joulukalenterissa.
  Pitkässä juoksussa myöskin mestarit maksavat lisääntyvinä veroina tämän orjakaupan hyödyt.

Jätä kommentti