Kokeile kuukausi maksutta

Citycon ja kanadalaiskumppani ostavat 526 miljoonalla eurolla kauppakeskuksen Tukholmasta

Citycon Oyj ja kanadalaisen eläkejärjestelmän sijoitusorganisaatio Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) ovat sopineet ostavansa tasaosuuksin Tukholmassa sijaitsevan Kista Galleria -kauppakeskuksen. Myyjä on norjalainen DNB Livsforsikring ASA. Kauppahinnaksi on sovittu noin 526 miljoonaa euroa (noin 4,6 miljardia Ruotsin kruunua). Kauppa saadaan todennäköisesti päätökseen tammikuussa 2013.

Citycon Oyj ja kanadalaisen eläkejärjestelmän sijoitusorganisaatio Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) ovat sopineet ostavansa tasaosuuksin Tukholmassa sijaitsevan Kista Galleria -kauppakeskuksen. Myyjä on norjalainen DNB Livsforsikring ASA. Kauppahinnaksi on sovittu noin 526 miljoonaa euroa (noin 4,6 miljardia Ruotsin kruunua). Kauppa saadaan todennäköisesti päätökseen tammikuussa 2013.

image

Citycon ja CPPIB rahoittavat yhdessä noin puolet hankinnan määrästä erillisellä kiinteistövakuudellisella lainalla, jonka laina-aika on viisi vuotta, ja Citycon rahoittaa loput omasta osuudestaan käyttämällä olemassa olevia luottolimiittejä sekä käteisvaroja. Citycon harkitsee myös lisäpääoman hankintaa jälleenrahoittamalla korkeintaan 50 prosenttia osuudestaan osakeannilla. Tällaisen pääoman hankkimisen yksityiskohdat ovat vielä suunnitteluvaiheessa, ja korotuspäätös vaatii yhtiökokouksen hyväksynnän.

Kista Galleria on vuokrattavalta kokonaispinta-alaltaan Cityconin suurin kohde. Vuokrattava kokonaispinta-ala on 90 000 neliömetriä, josta 60 000 neliötä on liikepinta-alaa ja 30 000 neliötä sisältää hotellin, opiskelija-asuntoja, terveydenhuoltotiloja ja kunnallisia palveluita. Kauppakeskuksen vuosittainen kävijämäärä on noin 18,1 miljoonaa ja vuosimyynti noin 280 miljoonaa euroa. Keskuksessa tehtiin täydellinen remontti ja suuri laajennus vuonna 2002 ja sitä laajennettiin edelleen vuonna 2009.  

Citycon arvioi kauppakeskuksen ensimmäisen vuoden nettotuottoasteen olevan noin 5,5 prosenttia.

Hyvät kulkuyhteydet

Kista Galleriaan on hyvät kulkuyhteydet sekä julkisilla liikennevälineillä (metro, paikallisjuna ja bussi) että pääteiltä. Moottoritieyhteyksiä parannetaan ja kehitetään paraikaa, ja laajennusten valmistuttua seuraavien vuosien aikana kauppakeskukseen on entistä helpompi tulla.

”Kista Gallerian vahvuus on sen sijainti ja liikenneyhteydet, joiden ansiosta kävijävirta on tasaista ja ylittää päivittäin 50 000 kävijää. Kistassa on yli 125 000 asukasta, ja Kistassa ja sen lähialueella työskentelee lisäksi yli 70 000 henkeä”, Cityconin toimitusjohtaja Marcel Kokkeel toteaa.

”Kyseessä on strateginen hankinta, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lisätä kansainvälisen vähittäiskaupan toimijoiden kiinnostusta Cityconia kohtaan, parantaa kiinteistöomaisuutemme laatua sekä merkittävästi vahvistaa asemaamme ja markkinaosuuttamme Ruotsissa, missä meillä on jo yhdeksän kauppakeskusta. Kauppa tasapainottaa kiinteistösalkkuamme maantieteellisesti, sillä osuus Ruotsista saatavista nettovuokratuotoista kasvaa noin 25 prosentista 40 prosenttiin.”

Kaupan jälkeen Cityconilla on omistuksessaan yhteensä 38 kauppakeskusta ja 40 muuta liikekiinteistöä. Lisäksi yhtiö vuokraa ja johtaa kahta kauppakeskusta omistamatta niitä itse. Citycon johtaa kooltaan yhteensä 1 090 000 neliömetrin kiinteistösalkkua. Cityconin omistamista kauppakeskuksista 23 sijaitsee Suomessa, 10 Ruotsissa, 4 Baltian maissa ja 1 – viime kesänä ostettu – Tanskassa. Cityconin kiinteistöomistusten kokonaisarvo kasvaa 2,7 miljardista eurosta noin 3,2 miljardiin euroon kaupan jälkeen.

CPPIB:lle sijoitus on ensimmäinen suora kiinteistösijoitus Pohjoismaissa. Citycon vastaa kauppakeskuksen kiinteistöjohtamisesta ja omaisuudenhoidosta markkinaehdoin.

”Näemme mahdollisuuksia yhteisiin sijoitusmahdollisuuksiin (CPPIB:n kanssa) myös tulevaisuudessa”, Cityconin sijoitusjohtaja Nils Styf sanoo.

Kista Galleria lukuina

  • Rakennettu / uudistettu ja laajennettu / laajennettu edelleen: 1977, 2002, 2009
  • Vuokrattava pinta-ala: 90 000 m²
  • Liikkeiden ja ravintoloiden lukumäärä: 180
  • Suurimmat vuokralaiset: Åhléns, ICA, NewYorker, Clas Ohlson, StayAt-hotelli (166 huonetta), SF Bio, H&M, KappAhl, Nilson, O’Learys, SATS
  • Vuokrausaste: 98 %
  • Liikevaihto vuonna 2011: 2,4 mrd. Ruotsin kruunua
  • Kävijämäärä vuonna 2011: 18,1 milj.
  • Koko vaikutus-alueen / ensisijaisen vaikutus-alueen asukasmäärä: 345 000 / 125 000

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Citycon ja kanadalaiskumppani ostavat 526 miljoonalla eurolla kauppakeskuksen Tukholmasta”

  1. Tämä on mielenkiintoinen pörssiyhtiö:
    1. Omaa pääomaa haetaan koko ajan lisää.
    2. Valtaa käyttää Suomesta katsoen kaukaisen myös pienen maan porukka.

    Strong avoid.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat