Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittäminen sai innovaatiopalkinnon

Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittämishankkeelle on myönnetty Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto. Peltosaari-projekti käynnistyi vuonna 2008. Sen myötä alueen energiatehokkuutta ja ekologisuutta parannetaan ja asukkaita aktivoidaan kehittämään omaa asuinaluettaan. Kantavana ideana on, että suunnittelijat, asukkaat, viranhaltijat ja rakentajat kehittävät Peltosaarta vuorovaikutteisesti yhdessä.

Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittämishankkeelle on myönnetty Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto. Peltosaari-projekti käynnistyi vuonna 2008. Sen myötä alueen energiatehokkuutta ja ekologisuutta parannetaan ja asukkaita aktivoidaan kehittämään omaa asuinaluettaan. Kantavana ideana on, että suunnittelijat, asukkaat, viranhaltijat ja rakentajat kehittävät Peltosaarta vuorovaikutteisesti yhdessä.

”Peltosaaresta on kasvanut kansallisesti merkittävä kaupunginosan kehittämishanke, jonka kokemuksia tullaan siirtämään myös muualle. Alue on toiminut erinomaisena alustana useille toisiaan tukeville käyttäjälähtöisille innovaatioille”, Tekesin toimialajohtaja Reijo Kangas perustelee innovaatiopalkinnon myöntämistä.

Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon myönsivät Peltosaari-projektille Tekes, Rakennuslehti ja Suomen Asuntotietokeskus. Palkinto jaettiin 24. tammikuuta Helsingissä pidetyssä Asuntomarkkinat 2013 -seminaarissa.

Vuosina 1973–1993 rakennetulla Peltosaaren alueella asuu noin 2 700 asukasta. Alueen rakennukset ja maisemalliset ratkaisut noudattelevat rakentamisen aikaisia ihanteita ja käytäntöjä. Kehittämishankkeen tavoitteena on rakentaa Peltosaaresta vetovoimainen alue Helsinki–Tampere-pääradan varrelle.

Riihimäen kaupungin teettämien selvitysten mukaan Peltosaaren alueella on enemmän sosiaalisia ongelmia ja turvattomuuden tunnetta kuin muualla kaupungissa. ”Peltosaari-projektin laaja-alaisuus ja monipuolisuus tähtäävät lähiöongelmien ratkaisuun eikä vain oireiden hoitoon. Lähtökohtana on ollut, että asukkaat arvostavat peruskorjattua asuinaluetta, jolla on vetovoimaa ja hyvä maine”, Riihimäen kaupungin projektipäällikkö Irene Väkevä-Harjula sanoo.

Onnistuessaan Peltosaaren saneeraus nostaa merkittävästi alueen arvoa: VTT on arvioinut jopa 100 miljoonan euron arvonnousua.

Asukkaat saivat vaikuttaa

Peltosaaren kehitystyössä on toteutettu lukuisia innovatiivisia yhdyskuntarakentamiseen liittyviä tutkimus- ja kehityshankkeita. Muun muassa Kaupunginosan uusi elämä -hankkeen uudenlaista hankintamenettelyä on sovellettu Peltosaaren uudistamisessa.

Uudistamisen ideakilpailu toteutettiin ensi kertaa Suomessa vuorovaikutteisesti ja yhteistyössä suunnittelijoiden, asukkaiden ja aluekehittämisen asiantuntijoiden kanssa. Voittajaehdotuksesta on jalostettu yleissuunnitelmaehdotus, joka etenee normaaliin päätöksentekoon helmi-maaliskuun vaihteessa.

Peltosaaressa on toteutettu myös Innova-passiivikerrostalon peruskorjaus, jossa sovellettiin uutta Aalto-yliopiston kehittämää menetelmää yhteistyössä alan johtavien yritysten kanssa. Kohteeksi valittiin Riihimäen Kotikulma Oy:n hallinnoima kaupungin vuokrakerrostalo. Uusien rakennusmääräysten mukaiset, talonkorkuiset, tehdasvalmisteiset elementit kuljetettiin työmaalle ja nostettiin paikoilleen erikoissuurilla nostureilla. Suurin osa asukkaista asui talossa koko peruskorjauksen ajan.

Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma on rahoittanut Peltosaaren alueen kehittämistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittäminen sai innovaatiopalkinnon”

Vastaa