Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö haluaa riskimaneesit käyttökieltoon

Ympäristöministeriö on 15. helmikuuta tiedottanut rakennusvalvontaviranomaisten kautta Isola-nimisiä rakenteita sisältävien maneesien omistajille, että heidän kiinteistössään on rakenteita, jotka voivat olla turvallisuusriski. Ympäristöministeriö kehottaa kuntien rakennusvalvontaviranomaisia asettamaan kolme tiedossa olevaa riskirakennusta käyttökieltoon, kunnes rakenteiden turvallisuus on selvitetty.

Ympäristöministeriö on 15. helmikuuta tiedottanut rakennusvalvontaviranomaisten kautta Isola-nimisiä rakenteita sisältävien maneesien omistajille, että heidän kiinteistössään on rakenteita, jotka voivat olla turvallisuusriski. Ympäristöministeriö kehottaa kuntien rakennusvalvontaviranomaisia asettamaan kolme tiedossa olevaa riskirakennusta käyttökieltoon, kunnes rakenteiden turvallisuus on selvitetty.

”Vetoan riskirakenteisten maneesien omistajiin: tutkituttakaa kiinteistönne rakenteet viipymättä. Laukaan maneesin sortumisen kaltaista tragediaa ei saa tapahtua uudelleen”, asuntoministeri Krista Kiuru toteaa.

Aiempien laajarakenteisten kiinteistöjen sortumisen johdosta on luotu menettely, jossa ympäristöministeriö tiedottaa onnettomuusuhasta rakennusvalvontaviranomaisten kautta kiinteistönomistajille. Näin toimittiin myös vuonna 2010, kun tapahtui useita sortumia. Kiinteistön tarkastuttaminen varoituksen jälkeen on kiinteistönomistajan vastuulla.

Uusissa rakennuksissa vaativien rakenteiden suunnitteluun ja valvontaan on luotu erityismenettely. ”On muistettava, että rakennuksemme ovat turvallisia ja kyseessä on valitettava ja surullinen poikkeustapaus”, Kiuru sanoo.

Ympäristöministeriö on kutsunut ensi viikolla rakennusalan toimijat koolle pohtimaan, kuinka laajarakenteisten kiinteistöjen turvallisuutta voidaan edelleen kehittää ja vahvistaa rakennesuunnittelun ja rakentamisen osaamista.

”Haluamme samassa yhteydessä tähdentää ympäristöministeriön asiasta antamien ohjeiden ja määräysten merkitystä ja selvittää, onko niiden tulkitsemisessa täsmentämisen tarvetta.”

Ympäristöhallinnon verkkosivuille (www.ymparisto.fi/ym) perustetaan sivu, jossa on ajankohtaista tietoa riskirakenteisten maneesien tilanteesta. Ympäristöministeriö tiedottaa heti, kun Isola-nimisiä rakenteita sisältävät maneesit on tarkastettu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö haluaa riskimaneesit käyttökieltoon”

  1. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan yksiselitteisesti suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa rakennushankkeesta vastaa rakennushankkeeseen ryhtyvä (eli rakennuttaja). Rakentamisvaiheen jälkeen rakennuksesta vastaa sen omistaja(ketju). Tämä itsestäänselvyys ei ole ainakaan lukemissa pitkissä HS:n tai YLEn keskusteluketjuissa juurikaan selvillä. Mitenkähän yleistoimittajat niistä juttuja vääntävät? Yleisesti ottaen kuolema on vahva konsultti onnettomuustilanteissa, jälkijättöinen. Koen todella suurta myötätuntoa Laukaan turman perhettä ja perheen läheisiä kohtaan. – Muistan takavuosilta erään koulun välituntialueelle kaiteen vaatimisen. Vuosia vaadittiin. Sitten yksi oppilas kuoli. Kaide tuli heti. Entä eräskin ulkoilualueen yhteydessä olleen tien nopeusrajoitus, jota vaadittiin vuosia. Sitten jalankulkija kuoli. Nopeusrajoitus tuli nopeasti. Jne. Nytkin jo kolmisen vuotta sitten valtakunnan ylimmät viranomaiset antoivat näiden hallien tarkastamisesta SUOSITUKSEN. Niin, suosituksen. Homekouluja ei korjata, vaikka olisi kuinka suuret fysikaalis-biologis-psykologis-lääketieteelliset argumentit. Sitten kun homeongelma saadaan valtakunnallisiin medioihin, alkaa tapahtua. Mutta tällöinkin rahat otetaan muista investointirahoista… Yksi saatetaan saada kuntoon, mutta muissa kunnan homekohteissa homevelka kasvaa.

  2. Ympäristöministeriössä keskityttiin edellisen hallituksen aikana ministeri Jan Vapaavuoren ja kumppaneiden toimesta rakennusten energiatehokkuuteen ja maailman pelastamiseen sekä puurakentamisen edistämiseen. Siinä sitten jäivät muut askareet toissijaisen asemaan, varsinkin kun rakenteiden lujuusasioissa ei ole politikoinnille sijaa.

    Osavastuu tekemättömyydestä lankeaa kuntien rakennusvalvontaviranomaisille. Isoissa kaupungeissa on perinteisesti ollut resursseja ja ammattitaitoa katsoa rakentamisesta perään pintaan syvemmältä, mutta maaseutukunnissa osaaminen on kirjavaa joka portaassa niin viranomaisten kuin alan toimijoiden piirissä. Lisäksi kuntien yhdistelyt ja tehtävien järjestelyt sekä vajavaiset viranomaisresurssit ovat arkipäivää. Silloin ympäristöministeriön kiertokirjeet ja toimintaohjeet jäävät helposti toissijaisena hoidettaviksi tämän tästä muuttuvien lakien ja määräysten kanssa painittaessa ja niiden soveltamista opeteltaessa.

    Rakennusalan toimijat eivät valitettavasti ole kantaneet heille kuuluvaa jo vuoden 1990 rakennuslain osittaisuudistuksen myötä sälytettyä vastuuta laadukkaasta ja vaatimukset täyttävästä rakentamisesta.

  3. Eipä voi viranomaiselta paljoa vaatia, kun Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan viranomaiselle kuuluu nykyään vain lupien käsittely, määräysten valvonta ja neuvonta. Rakenteiden suunnitteluohjeet eivät ole määräyksen tasoisia asiakirjoja, jolloin rakennesuunnitelmia ei kunnissa tarkasta enää kukaan paitsi joissakin isoimmissa kaupungeissa, missä on pyritty säilyttämään edes jokin tuntuma rakennusten turvallisuustasoon. Aika harvassa kunnassa vahvistetaan edes suunnitelmissa käytettävät luonnonkuormat vaikka ne ovat määräyksiä. Viranomainen ottaa kyllä suunnitelmat vastaan pienissä kunnissa, ja panee hyllylleen pölyä keräämään, mutta ei välttämättä katso niitä kuin tällaisissa kriisitilanteissa.

  4. Ministeriö vaatii rakennusvalvontaa asetamaan käytökieltoon toistaiseksi ihan ehjiä halleja.
    Mikä riskimaneesi on,pelkkä isola?.Nykyiset teräshehtaarihallit suunnitellaan,valmistetaan virossa ja virolaiset tekevät.Entä nämä,lisäksi halpahalleissa myytävät pressuhallit?
    Millä oikeudella,toimivalta päätyy loputarkastukseen tai luvan vanhentumispäivään.Terveysviranomainen voi kieltää terveysvaarallisen tilan käytön,rakenusvalvonnan toimivalta rajattu rakennusaikaan sekä kaavan ja luvan mukaiseen käyttöön.
    Entä lehdissä oleva liivijengin tila,kaksoismurha ym?
    Kuka näiden tilojen käytön tällaiseen kieltäisi?
    Edellisten sortumien aikana 2010 ministeri Vapaavuori yllytti ihmiset katoille ja 4 kuoli pudotessaan.Jopa haudattiin hiljaisuuten koko asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat