Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen suhdannenäkymät heikentyneet

Rakennusalan yritykset arvioivat tämänhetkisen suhdannetilanteensa olevan lähellä keskimääräistä. Sen sijaan suhdanneodotukset lähikuukausille ovat heikentyneet, ja yleisen suhdannekuvan arvioidaan pehmenevän. Laskuun vaikuttaa osin myös hiljaisemman talvikauden läheneminen. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n heinäkuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

Rakennusalan yritykset arvioivat tämänhetkisen suhdannetilanteensa olevan lähellä keskimääräistä. Sen sijaan suhdanneodotukset lähikuukausille ovat heikentyneet, ja yleisen suhdannekuvan arvioidaan pehmenevän. Laskuun vaikuttaa osin myös hiljaisemman talvikauden läheneminen. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n heinäkuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

image

Rakennustuoteteollisuuden yritykset puolestaan kuvaavat tämänhetkistä suhdannetilannettaan hieman keskimääräistä heikommaksi. Myös tuoteteollisuuden näkymät loppuvuodelle ovat painuksissa ja suhdanteiden odotetaan heikkenevän jonkin verran.

Vapaata kapasiteettia joka kuudennella yrityksellä

Rakentamisen tämän hetken suhdannetilannetta kuvaava saldoluku on tuoreen kyselyn mukaan -5, kun huhtikuun tiedustelussa lukema oli -18 ja vuotta aiemmin se oli +9. Rakentamisen suhdannenäkymien saldoluku on puolestaan -27, kun se oli huhtikuussa -5 ja vuosi sitten +7. Uusimmassa tiedustelussa vain 1 prosentti yrityksistä ennusti suhdanteiden vahvistuvan, kun taas 28 prosenttia odotti niiden heikkenevän kuluvan vuoden loppupuoliskon aikana.

Rakentamisen tuotannon määrä laski jonkin verran alkukesällä ja oli odotuksia heikompaa. Viimeisten kolmen kuukauden tuotannon määrää koskeva saldoluku on nyt -9, kun se oli vuotta aiemmin peräti +38. Myös lähikuukausien tuotantokehityksestä odotetaan melko vaisua. Alkusyksyllä tuotannon määrän arvioidaan pysyvän ennallaan tai laskevan vähän. Viimeisellä neljänneksellä tuotannon ennustetaan jonkin verran supistuvan.

Myös kapasiteetin käyttöaste on alentunut, vaikka se onkin vielä kohtalainen. Kapasiteetin käyttöaste on kuitenkin viimevuotista alempi. Nyt 17 prosentilla yrityksiä on vapaata kapasiteettia, kun vuosi sitten sitä oli 9 prosentilla.

Rakennusyritysten saamien uusien tilausten määrä laski jonkin verran toisella neljänneksellä. Tilauskannan kuvataan pysyneen lähes ennallaan, ja sen taso on hieman alle keskimääräisen. Uusien tilausten määrän ennustetaan laskevan alkusyksyllä aavistuksen verrattuna toiseen neljännekseen.

Alkukesällä myös rakentamisen henkilöstö väheni hieman. Henkilöstöodotuksetkin ovat melko vaisut. Kausitasoitetuilla luvuilla mitatun henkilöstömäärän ennustetaan laskevan jonkin verran. Työvoimapula on jatkunut melko yleisenä. Työvoimapula oli nyt ongelmana 34 prosentilla vastaajia, kun vuotta aiemmin näin oli 40 prosentilla.

Kysyntää luonnehti heikoksi 30 prosenttia rakentamisen yrityksistä, kun vuosi sitten lukema oli 29 prosenttia.

Myymättömien huoneistojen lukumäärä oli tiedustelun mukaan tavanomainen. Myyntihinnat pysyivät lähes ennallaan, ja kustannukset nousivat melko voimakkaasti. Kannattavuus heikkeni vähän.

Tuoteteollisuudessa kukaan ei odota nousua

Rakennustuoteteollisuuden osalta suhdannetilanteen saldoluku on tuoreessa tiedustelussa -18, kun se oli huhtikuussa -20. Suhdannenäkymien saldoluku on nyt tehdyssä kyselyssä -18, kun se oli huhtikuussa -3. Yksikään vastaajista ei odottanut suhdannenousua loppuvuodelle ja 18 prosenttia yrityksistä ennusti tilanteen heikkenevän.

Tuoteteollisuuden tuotantomäärät laskivat alkukesällä hieman. Tuotannon arvioidaan hieman laskevan kausitasoitetuilla luvuilla mitattuna.

Rakennustuoteteollisuuden henkilöstömäärän supistuminen hidastui alkukesällä. henkilöstömäärän odotetaan alenevan vähän myös loppuvuonna.

Uusia tilauksia saatiin alkukesällä aiempaa niukemmin.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Heinäkuussa 2012 tehtyyn tiedusteluun vastasi eri aloilta yhteensä 930 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 228 000 henkeä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakentamisen suhdannenäkymät heikentyneet”

  1. Tätä kaikki on odottanut, kohta alkaa syntymään vuokra asuntoja.

  2. Toivottavasti olet taistelija77 oikeassa. Elämä kasvukeskuksissa on nuorten aikuisten, opiskelijoiden ja meidän muiden köyhäläisten kannalta paikoin melko tukalaa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat