Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen palkkasumman kasvuvauhti hidastui syyskuussa

Rakentamisen palkkasumma kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Palkkasumman kasvuvauhti hidastui hieman edelliskuukausista, sillä elokuussa palkkasumma oli kasvanut 4,1 prosenttia ja heinäkuussa 3,5 prosenttia vuoden 2012 vastaaviin kuukausiin verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkasummakuvaajista.

Rakentamisen palkkasumma kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Palkkasumman kasvuvauhti hidastui hieman edelliskuukausista, sillä elokuussa palkkasumma oli kasvanut 4,1 prosenttia ja heinäkuussa 3,5 prosenttia vuoden 2012 vastaaviin kuukausiin verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkasummakuvaajista.

Tilastokeskuksen toimialaluokituksen (TOL 2008) mukaisista rakentamisen alasektoreista talonrakentamisen palkkasumma kasvoi syyskuussa 4,1 prosenttia vuoden takaisesta ja erikoistuneen rakennustoiminnan palkkasumma 3,5 prosenttia. Sen sijaan maa- ja vesirakentamisen palkkasumma supistui samaan aikaan 1,4 prosenttia.

Kun tarkastellaan pidempää kolmen kuukauden jaksoa, rakentamisen palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa 3,5 prosenttia vuoden takaisesta. Vuosineljänneksittäisessä tarkastelussa rakentamisen palkkasumman kasvuvauhti on kiihtynyt kuluvana vuonna jokaisella neljänneksellä. Toisella vuosineljänneksellä palkkasumma kasvoi 1,6 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 1,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Palkkasumman vuotuinen kasvuvauhti oli kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä myös selvästi nopeampaa kuin vuotta aiemmin, jolloin se oli 1,0 prosenttia.

Työllisyys vaikuttaa palkkasummaan

Palkkasumma tarkoittaa yritysten maksamien bruttomääräisten palkkojen summaa. Palkkoihin sisällytetään kaikkien yrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden rahamääräiset korvaukset kuukauden aikana tehdystä työstä. Palkat sisältävät kaikki työntekijöiltä kannettavat tuloverot ja sosiaaliturvamaksut sekä lisäksi erilaiset lisätyöt, bonukset ja lomarahat. Palkkaan eivät sen sijaan kuulu optiot, työn tekemiseen liittyvät kulut ja työnantajan sosiaaliturvamaksut.

Palkkasummaan vaikuttaa palkansaajien ansiotasossa tapahtuvien muutosten ohella myös työllisyyden muutokset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen palkkasumman kasvuvauhti hidastui syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat