Kokeile kuukausi maksutta

Maatutka etsii vesipesiä ontelolaatoista

Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) tutkii maatutkan käyttöä veden havaitsemiseksi ontelolaattavälipohjissa, jotta rakennekosteus ei aiheuttaisi ongelmia rakennusten käyttöönoton jälkeen. Ontelolaattoihin porataan tehtaalla vedenpoistoreiät, joita porataan vielä työmailla lisää. Jälkivalujen takia välipohjiin jää kuitenkin usein vesipesiä, jotka saattavat paljastua vasta rakennuksen käytön aikana. Tarkoituksena on saada menetelmä kaupalliseen käyttöön ensi talvena. 

”Maatutkan avulla vesipesät voidaan paikallistaa hyvin. Vesi heijastaa radioaaltoja eri tavoin kuin betoni tai tyhjä ontelo. Vesi näkyy selvästi kuvissa tummentumina”, yliassistentti Olli Teriö sanoo.

TTY tutkii maatutkaa yhteistyössä geologisiin ja geofysikaalisiin tutkimuspalveluihin erikoistuneen konsulttiyhtiö Roadscannersin kanssa. TTY ja Roadscanners ovat testanneet sovellusta betonielementtitehtaissa. Maatutkaa on käytetty myös jo muutamalla työmaalla vesipesien etsintään.

Teriön mukaan testaaminen ja kokeilut ovat olleet hyvin lupauksia herättäviä. Tarkoitus olisi saada menetelmä kaupalliseen käyttöön ensi talvena.

Idea maatutkan käyttöön vesipesien etsinnässä heräsi muutama vuosi sitten TTY:llä tehdystä Jari Hämäläisen diplomityöstä.

Palvelun sisältö pohdinnassa

Teriön mukaan menetelmä ei ole vielä valmis, vaikka teknisesti periaatteessa toimiikin. Osapuolet selvittävät vielä muu muassa tutkimustulosten luotettavuutta ja palvelukonseptin sisältöä.

”Tällä hetkellä tieto raportoidaan paperikarttana, johon merkitään vesipesien paikat. Olisi parempi, jos tieto saataisiin työmaalla välittömästi käyttöön esimerkiksi merkkaamalla paikat suoraan välipohjiin.”

Hinta-arviot ovat vielä alustavia, mutta Teriö arvioi, että noin 2 000 neliön asuinkerrostalon välipohjien tutkiminen vienee yhden työpäivän ja maksaa noin 2000 euroa.

Käytössä maatutkimuksissa

Maatutkaluotausta käytetään Suomessa maan rakenteisiin liittyvissä tutkimuksissa ja esimerkiksi siltojen vesieristeiden kuntotutkimuksissa. Se perustuu radioaaltotaajuudella toimiviin sähkömagneettisiin aaltoihin, joiden avulla pystytään tutkimaan rakenteita niitä rikkomatta.

Maatutkaluotaimessa olevan antennin avulla lähetetään impulsseja tutkittavaan rakenteeseen. Impulssit synnyttävät tutkittavan rakenteen eri materiaaleista heijasteita, jotka vastaanotetaan maatutkaluotaimessa olevalla vastaanottimella.

Vastaanotin laskee heijastumiseen kuluneen ajan ja arvioi tällä tavalla eri rakennekerrosten paksuudet ja sijainnit tutkittavassa rakenteessa.

Eri materiaalit saadaan mittauksen jälkeen tarkemmin näkyviin tietokoneella tehtävällä tasokartalla, jossa eri materiaalit näkyvät erivärisinä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Maatutka etsii vesipesiä ontelolaatoista”

  1. Aaasiaa, mulla on tän tyylistä ajatusta ollut meneillään jo vuosia, ei ihan tosin pelekästään maaperään liittyvänä, vaan pitkälti ”xyz”- kohteissa käytettäväksi. Voiskohan Olli Teriö olla yhteyksissä, niin voitas näkemyksiä/ajatuksia tarkemmin vaihtaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat